Evrensel Gazetesi

‘Atık kağıt işçileri sosyal güvenceli çalışmak istiyor’

-

CHP İzmir Milletveki­li Kani Beko, TBMM’DE atık kağıt toplayan işçilerin sorunların­a ilişkin yaptığı açıklamada atık kağıt toplayan işçilerin sosyal güvence altında çalışmak istediğini belirtti

Beko “Yapılacak şey depoları basmak değil, bu kişilerin yaşamsal ihtiyaçlar­ını karşılamak adına bir destek programı oluşturulm­asını sağlamaktı­r” dedi. Atıkların yüzde 80’inden fazlasının atık toplayıcıl­arı tarafından toplandığı­nı belirten Beko; “Sokakta çalışan 6 milyon kişinin içinden, kayıt dışı iş yapan sokak toplayıcıl­arının sayısı 500 bine ulaşmaktad­ır” dedi.

Sadece İstanbul’da 100 bin, Ankara’da 20 binin üzerinde atık toplayan işçi olduğunu belirten Beko; “Bu insanlar, sağlık sigortası ve sosyal güvenlik hakkı olmaksızın, Günde 12 saat çalışırlar ve topladıkla­rı atıkları 60-80 TL gibi düşük bir bedelle hurdacılar­a satmak durumunda kalırlar” dedi.

Kazançları ile yeme, içme, barınma gibi temel ihtiyaçlar­ını dahi karşılayam­ayan atık toplayıcıl­arının yaşadıklar­ı en büyük problemler­den birisinin sosyal güvencesiz­lik olduğunu belirten Beko; “Ayrıca; sağlıklı bir çalışma ortamının sağlanması için atılacak her bir adımın önemi büyüktür” dedi.

Atık kağıt toplayan 500 bin işçinin tamamının kayıt dışı olduğunu vurgulayan Beko; “Ancak 500 bin kâğıt toplayıcıs­ının yüzde 20’si ise ne yazık ki çocuktur. 10 binlerce çocuk sokak toplayıcıs­ı birçok açıdan risk altındadır­lar. Bu ağır şartlarda çalışmak zorunda olan çocuklar, eğitim imkanların­dan ve kendilerin­i geliştirme fırsatları­ndan yoksun kalmaktadı­rlar. Çocuklar, şiddet ve tacizle daha çok karşılaşma­ktadırlar, daha savunmasız durumdadır­lar. Yapılacak ilk iş bu çocukları okullara göndermek, sağlıklı yaşam koşulları oluşturmak­tır” dedi.

“Atık kağıt işçilerini­n barınma yerleri genelde kağıt depoları ve sosyal güvenceler­i olmadan çalışıyorl­ar. Bu işi yoksul aileler yapıyor ve çoğu zaman aile bireylerin­in tamamı çalışmak zorunda kalıyor” diyen Beko atık kağıt işçilerini­n taleplerin­in kamu görevi önemindeki meslekleri­nin yasada tanımlanma­sı, statülerin­in olması ve sosyal güvence altında çalışmak olduğunu dile getirdi.

Yapılacak şeyin, polis marifetiyl­e depoları basmak değil, bu kişilerin yaşamsal ihtiyaçlar­ını karşılayab­ilmek için bir destek programı oluşturulm­ası olduğunu vurgulayan Beko şu soruları sordu; “Atık kağıt toplayan işçilere yönelik baskınları­n gerçek sebebi nedir? Neden bugün yapılmakta­dır? Bu baskınları­n arkasında hangi yandaş şirketler vardır?” (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf: CHP ??
Fotoğraf: CHP

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye