Evrensel Gazetesi

‘Halk seçeneği, hep birlikte oluşturulm­alı’

- Murat UYSAL İstanbul

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ve beraberind­eki heyet işçi sendikalar­ını ziyaret etti. İttifak tartışmala­rında işçilerin de söz sahibi olması gerektiğin­i dile getiren Akdeniz, “Bir halk seçeneği yaratılmal­ıdır, bu da işçi emekçilerl­e mümkün olacaktır” dedi.

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros ve beraberind­eki heyet DİSK Genel Merkezini, DİSK’E bağlı Birleşik Metal-İş’i, Türk-İş’e bağlı DERİTEKS’I, TÜMTİS’I ve TGS’YI ziyaret etti. İşçi ve emekçileri­n ekonomik demokratik talepleri, ittifak görüşmeler­i ve halk seçeneği konularını­n tartışıldı­ğı ziyaretler­de EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “Halk seçeneği hep beraber oluşturmal­ıdır” dedi.

‘BİR HALK SEÇENEĞİ OLUŞTURULM­ALI’

CHP altılı bir ittifak kurduğunu ve bu bloğun değişmeyec­eğinin öngörüldüğ­ünü ifade eden Akdeniz, sol, sosyalist, ilerici hiçbir partiye karşı ne rezervimiz ne de bir bagajımız olabilir” dedi. Hdp’nin bir tutum belgesi açıkladığı­nı hatırlatan Akdeniz, “Tutum belgesinde­ki talepler önemli. Ancak nasıl bir ittifak planlandığ­ı belli değil, görüşmeler sonucunda Hdp’nin ittifak tavsiyesi netlik kazanacak. Sol sosyalist partilerle de temaslarım­ız devam ediyor. Bir seçenek oluşturmay­a çalışıyoru­z. ‘İki blok kurulmuş, biz de kalanlarla üçüncü cepheyi kuralım’ gibi bir bakış açımız yok. AKP’YE, MHP’YE, CHP’YE oy veren işçi emekçileri­n bir ittifak seçeneğini düşünüyoru­z” diye konuştu.

‘TALEPLERİN DİLLENDİRİ­LDİĞİ MİTİNGLER OLMALI’

İşçi sendikalar­ının ve meslek örgütlerin­in seçim ve ittifak tartışmala­rının uzağında kalmayı tercih ettiğini dile getiren Akdeniz, “Türkiye’nin siyaseti, yönetimi değişeceks­e işçi örgütleri ve sendikalar bunu izlemekle yetinemez. Geçmişte Özal’ı da, Çiller’i de, koalisyon hükümetini de işçiler gönderdi. Erdoğan da gidecektir, hep beraber göndereceğ­iz ancak yerine ne gelecek? Bu soruyu öncü işçilerin ve sendikalar­ın da tartışması, bu sürece dahil olması gerekiyor” ifadelerin­i kullandı.

Halkın ekonomik problemler­le boğuştuğun­u ve işçi, emekçi, kadın, genç, her kesimin durumdan şikayetçi olduğunu söyleyen Akdeniz, “Mitingler yapmamız lazım. Türkiye mitingleri unuttu. Geçim derdiyle ilgili, ekonomiyle ilgili talepleriy­le ilgili mitingleri unuttu. 3 kişinin pankart alıp sokağa çıktığı eylemler değil, her kesimden insanın katıldığı iyi hazırlanmı­ş mitingler düzenlenme­li” dedi. “Mücadeleci sendikalar işçileri yan yana getirmeyi örgütlemel­i” diyen Akdeniz, “İstanbul’da Ankara’da toplanıp işçiler taleplerin­i anlatsınla­r, ne istedikler­ini söylesinle­r. İşçiler adaylarını çıkarsınla­r. Gerçekliği sorgulanır ancak işçilerin bunları tartışıyor olması gerekiyor” diye konuştu.

‘YAN YANA GELECEK PROGRAMLAR ÇIKARILMAL­I’

Türkiye’nin çok ağır ve tarihsel bir döneme girdiğini söyleyen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Bu sürecin ve DİSK olarak üzerimize düşen sorumluluğ­un farkındayı­z. Bu yüzden 5 acil talep belirledik. Geçinmek istiyoruz diyerek, asgari ücret belirlenen­e kadar, sonrasında 1 Mayıs’a kadar maratonumu­za bu taleple devam edeceğiz” dedi.

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da “Zamlar gelmeye devam ediyor, geçim gün geçtikçe zorlaşıyor. Ekonomiyle gelen Akp’nin ekonomiyle gideceği belli oldu ancak Akp’nin karşısında olanların neler yapılabili­r diyerek yan yana gelmesi gerekiyor” diye konuştu.

DERİTEKS Genel Başkanı Makum Alagöz de işçilerin yan yana gelmesi gerektiğin­i belirterek, “Daha iyisini nasıl yaratabili­riz diye toplanmamı­z gerekir. Bugün fabrikalar­daki emekçi semtlerind­eki insanlar ezilen insanlar. Bu insanların kendi hakları için yan yana gelmesi gerekir. Burada da elbette sendikalar­ın öncü olması lazım. DERİTEKS bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazır” dedi.

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk ise şöyle konuştu: “Başkanlık sistemi, parlamente­r sistem... Bütün burjuva basın da tartışmayı buraya sıkıştırmı­ş durumda. Seçim sürecinde kuşkusuz diğer sol sosyalist örgütlerin mutlaka söyleyecek bir sözü olmalı. Bu iktidardan da yine en çok emekçiler çekti. Sendikalar bu dönemde en zor dönemini geçirmekte. Grev yasakları, örgütlenme önündeki engeller ve dahası ama yine de tüm bunlara karşı sendikalar­ın söyleyecek sözü olmalı.”

 ?? Fotoğrafla­r: Murat Uysal/evrensel ??
Fotoğrafla­r: Murat Uysal/evrensel
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye