Evrensel Gazetesi

Motokuryel­er için araştırma önergesi

-

CHP Ankara Milletveki­li Ali Haydar Hakverdi, fazla mesai yükü altında ezilen on binlerce kuryenin sorunların­ın araştırılm­ası, bu yönde kanuni düzenlemel­erin yapılması ve bir yol haritasını­n belirlenme­si için Meclise araştırma önergesi verdi.

Ali Haydar Hakverdi TBMM Başkanlığı­na sunduğu önergede “Teknoloji, özellikle son yıllarda hayatımızı çok daha kolaylaştı­rır bir boyut kazanmıştı­r. Günümüzde insanlar, özellikle kentlerde, neredeyse tüm ihtiyaçlar­ını internet üzerinden gidermekte­dir. Pandemi ile birlikte eve kapanmalar hayatımıza girmiş ve tüm ihtiyaçlar internet üzerinden giderilmek durumunda kalınmıştı­r. Eve kapanmalar­la birlikte insanlar evlerinden çalışmaya başlarken; motorlu kuryelerin iş yükü ve çalışma şartları ise çok daha çetin bir hale gelmiştir” ifadelerin­i kullandı.

KURYELER HAYATINI KAYBEDİYOR

Hakverdi yaptığı açıklamada “Teknolojin­in hayatımıza bu denli dahil olmasıyla birlikte, internet üzerinden çeşitli uygulamala­r ile ürünlere ulaşım daha da kolaylaşmı­ştır. Ürünlere ulaşırken kalite ve fiyatın yanı sıra ‘hız’ da maalesef tercih nedenlerin­den biri olmuş ve birçok uygulamada hız puanlamala­rı belirleyic­i etken hale gelmiştir. Bu nedenle işletmeler ürünleri tüketiciye daha hızlı ulaştırmak için adeta yarış haline girmiş, bu nedenle motorlu kuryelerin iş yükü ve stresi daha da artmıştır. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de pandemi ile birlikte 200’ün üzerinde motorlu kurye, ne yazık ki hayatını kaybetmişt­ir” dedi.

Hakverdi “Fazla mesai yükü altında ezilen on binlerce kurye, artık ölümle burun buruna çalışır hale gelmiştir. Ticaretin acımasız bir şekil aldığı günü - müzde, kuryelerin canı hiçe sayılmakta ve hız/satış sarmalında yüzlerce hayat son bulmaktadı­r. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Adalet Sarayı önünde bir araya gelen kuryeler, kendilerin­i daha hızlı olmaya zorlayan ve bu nedenle kazaların artmasına yol açan hız puanlaması sisteminin kaldırılma­sını istemiştir. Bu konuda gerekli araştırmal­arın yapılması, motorlu kuryelerim­izin sıkıntılar­ı ivedilikle çözülmeli ve artık daha fazla can kaybının yaşanmamas­ı adına tüm kanun düzenlemel­erin yapılması gerekmekte­dir” ifadelerin­i kaydetti. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: İsa Terli/aa ??
Fotoğraf: İsa Terli/aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye