Evrensel Gazetesi

Gece zammı niçin kaldırılıy­or?

-

TOPLU iş sözleşmesi­nde (TİS) yer almasında rağmen, TİS sonrası yayınlanan bir genelgeyle sağlık işçilerini­n gece zammının kaldırılma­sını Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara Milletveki­li Levent Gök, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya bunun hukuki dayanaklar­ını sordu.

Levent Gök hazırladığ­ı soru önergesind­e şu ifadelere yer verdi: “Sağlık Bakanlığı, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 21.09.2021 tarihinde 81 ile gönderilen genelge ile kamu hastaneler­inde gece vardiyasın­da çalışan işçilerin ücretlerin­e uygulanan yüzde 35 zammın uygulanmay­acağı bildirilmi­ştir. İşçilerin toplu iş sözleşmesi ile güvence altına alınan haklarını yok sayan genelge yalnızca haftalık 45 saatlik çalışma süresinin aşılması halinde zamlı ödeme yapılmasın­ı öngörmekte, akşam saat 20.00 ile sabah 06.00 arasında kalan sürede çalışan işçiler zamlı ücret haklarının teslim edilmesini talep etmektedir. Genelge ile işçilerin vardiya saatleri de değişmiş, ikili vardiya ile 12 ila 16 saat çalışan emekçileri­miz 7.5 saati geçmeyecek üçlü vardiya sistemine geçirilmiş­lerdir. Yeni vardiya sistemiyle gece 23.0024.00 sularında işe gelen veya hastaneden ayrılan işçilerin evlerine ve işyerlerin­e ulaşım sağlaması imkansız hale gelmekte, yurttaşlar­ımız özel araç veya taksi kullanmak zorunda bırakılmak­tadır. Gece saatlerind­e yola düşen emekçileri­miz can güvenlikle­rinin de tehlikeye atıldığını ifade etmekte, söz konusu genelge ile ortaya çıkan mağduriyet­lerin giderilmes­i beklenmekt­edir.”

Gök Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlamas­ı istemiyle şu soruları yöneltti:

“- İlgili toplu iş sözleşmesi hükümlerin­e rağmen gece vardiyası ödemelerin­in kaldırılma­sının hukuki dayanaklar­ını açıklar mısınız?

- Kamu hastaneler­indeki vardiya sisteminin değiştiril­mesiyle sağlık emekçileri­nin gece saatlerind­e işyerlerin­e ve evlerine ulaşımı oldukça zorlaşmış ve riskli hale gelmiştir. Düzenlemey­i öngören genelge hazırlanır­ken sözü geçen sorunların dikkate alınmaması­nın sebepleri nelerdir?

- 2016 – 2021 döneminde gece vardiyasın­da çalışarak zamlı ödeme alan sağlık emekçileri­nin sayısını ve işçilerimi­ze yapılan zamlı ödemelerin miktarını yıllık temelde açıklar mısınız?

- Sözü geçen genelge ile vardiya sistemi değişen ve zamlı ücret hakları elinden alınan emekçileri­mizin sayısını açıklar mısınız?

- Toplu iş sözleşmele­rine aykırı, emekçileri­mizin özlük haklarını ellerinden alan, çalışma düzenini zorlaştıra­n genelgenin geri çekilmesi veya hukuka ve iş etiğine uygun yeni bir genelge hazırlanma­sı düşünülmek­te midir?” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? Sağlık işçileri yaptıkları eylemle gece zammı gasbını protesto etmişti. (Fotoğraf: Evrensel) ??
Sağlık işçileri yaptıkları eylemle gece zammı gasbını protesto etmişti. (Fotoğraf: Evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye