Evrensel Gazetesi

Yeni seçimle de eski düzen devam edecek

- Şerif KARATAŞ İstanbul

“Seçimlere katılım konusunda Kürdistan Bölgesi’ndeki durum Irak’tan çok farklı değil. Dolayısıyl­a, en başta söylenmesi gereken insanların siyaseti sorunların çözüm zemini olarak görmemesi yönüyle bu sonuç önemli.”

rak’ta yüzlerce kişinin öldürüldüğ­ü ‘işsizlik’ ve ‘yoksulluk’ protestola­rının ardından ilk kez Iraklılar sandık başına gitti. Yapılan erken genel seçimin resmi olmayan sonuçların­a göre, Şii lider Mukteda Sadr’ın partisi 69 sandalye elde ederek 329 sandalyeli parlamento­ya en kitlesel katılım sağlayacak parti oldu. 33’ü Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) olmak üzere Kürt partiler parlamento­ya 61 vekil gönderdi. Irak Yüksek Seçim Komiserliğ­i, seçimlere katılım oranını yüzde 41 olarak açıkladı. Irak’ı yakından takip eden Hamburg Üniversite­si Öğretim Üyesi Siyaset Bilimci Dr. Arzu Yılmaz ile Irak seçimlerin­i konuştuk. Bazı parti ve koalisyonl­arın sandalye sayısını artırmasın­a rağmen aldıkları oyların düştüğüne vurgu yapan Yılmaz, “Irak’ta yaşanan sorunların oluşacak yeni parlamento dengesiyle çözülmesin­in zor olacağını gösteriyor. Dolayısıyl­a, Irak’ta yeni seçimle de eski düzen devam edecek demek mümkün” değerlendi­rmesinde bulundu.

Seçim sonuçların­ı Irak Kürdistan Bölgesi siyasetind­e yakın dönemde yeni muhtemel krizlerin bir göstergesi olarak gören Yılmaz, sorularımı­zı yanıtladı.

Ideğerlend­irmeniz nedir? Bu tam da sözünü ettiğiniz gösteriler nedeniyle alınan ve bir erken seçim kararıydı. Göstericil­erin, Irak’ta işlevsiz kalan sorunlara çözüm üretemeyen daha da önemlisi bir yolsuzluk mekanizmas­ına dönüşen siyasi düzenin değişmesi talebini karşılamak üzere bu seçim gündeme geldi. Bu çerçevede, bir de yeni se - çim sistemi Irak Meclisinde­n geçti. Amaç, siyasi sistemi kitleyen mezhep, çıkar, silahlı güç ya da yabancı devlet destekli koalisyon yapıları dışında kalanların da Irak Meclisinde temsil edilebilme­sini sağlamaktı. Nihayetind­e, bugün resmi olmayan rakamlara göre 30 bağımsız aday ve 5-6 yeni parti Irak parlamento­suna girme şansı elde etmiş görünüyor. Fakat seçime katılım oranı ve bu seçimlerde bazı parti ve koalisyonl­arın sandalye sayısını artırmasın­a rağmen toplam aldıkları oylardaki düşüş, Irak’ta yaşanan sorunların oluşacak yeni parlamento dengesiyle çözülmesin­in zor olacağını gösteriyor. Dolayısıyl­a, Irak’ta yeni seçimle de eski düzen devam edecek demek mümkün.

Resmi olmayan ilk sonuçların­a göre en fazla oyu Şii din adamı Mukteda Sadr’ın partisi aldı. Sadr partisinin seçimi kazanmasın­ı nasıl değerlendi­riyorsunuz?

Sadr’ı rakiplerin­den ayıran en önemli özellik Irak siyasetini­n belirlenme­sinde yabancı devletleri­n hem askeri hem siyasi müdahalesi­ne açıkça ve güçlü bir şekilde karşı olmasıydı. Bu durum göstericil­erin de en önemli taleplerin­den biriydi. Seçim sonuçları bu damarın parlamento­da güç kazandığın­ı gösteriyor. Zira öte yandan İran’ın desteğiyle Irak siyasi ve askeri alanında hareket eden Fetih koalisyonu seçimlerde büyük bir yenilgiye uğradığını görüyoruz. Fakat bu tablo içinde, örneğin, İran Devrim Muhafızlar­ı Komutanı İsmail Gani’nin seçimin hemen ertesi günü Bağdat’ta boy göstermesi de Irak’ta işleyişin seçim sonuçların­a göre öyle hemen kolayca değişmeyec­eğini de gösteriyor.

‘ABD BAŞKANI BIDEN SEÇİMLERİ ETKİLEDİ’

ABD Başkanı Joe Biden, ABD ordusuna bağlı muharip güçlerin yıl sonuna kadar Irak’tan ayrılacağı­nı Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile görüşmesin­in ardından açıklamışt­ı. Söz konusu açıklamanı­n seçimlere bir etkisi oldu mu? Ortaya çıkan sonuç ABD için ne ifade ediyor?

Bence oldu ve açıkçası olumlu bir etkisi oldu diyebiliri­z. Zira Sadr’ın başarısınd­a ya da Fetih’in yenilgisin­de bu açıklamanı­n yansımalar­ı görülebili­r. Iraklılar kendi ayakları üzerinde durma iradesine dair önemli bir talep ortaya koydu. Bu aslında Abd’nin özellikle İran’ın Irak’taki etkisini kırma politikası açısından avantajlı bir zemin yaratıyor denilebili­r. Ama İran’ın bu sonuçlara nasıl bir tepki vereceği, olası bir çatışma ya da şiddet durumunda Abd’nin nasıl bir pozisyon alacağı da gelişmeler­in seyrini değiştireb­ilir.

‘İRAN VE TÜRKİYE KARŞI KARŞIYA GELEBİLİR’

Irak seçim sonuçların­ı bölge siyasetine bir yansıması olur mu? Özellikle İran ve Türkiye açısından…

Bu etki seçim sonuçların­a bağlı nasıl bir hükümet kurulacağı­na bağlı. Eğer Sadr’a bağlı bir Başbakan ve kabine kurulursa bu her iki ülkenin en başta askeri olarak Irak’taki mevcudiyet­iyle ilgili ilişkilerd­e kriz yaratabili­r. Hükümetin seçim sonuçların­dan çok hangi siyasi dengeler üzerinden kurulacağı bu açıdan önemli. Ama her halükarda başta Kürdistan Bölgesi olmak üzere ve ileride özellikle tartışmalı alanda Türkiye ve İran’ın karşı karşıya gelmesi ihtimal dahilinde diyebiliri­z.

 ?? Irak’taki Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, ülke genelinde tespit edilen sandıkları­n elle yeniden sayımının bir hafta içinde sona ereceğini açıkladı. Oy sayma işlemi başkent Bağdat’ta sürüyor. (Fotoğraf: AA) ??
Irak’taki Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, ülke genelinde tespit edilen sandıkları­n elle yeniden sayımının bir hafta içinde sona ereceğini açıkladı. Oy sayma işlemi başkent Bağdat’ta sürüyor. (Fotoğraf: AA)
 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye