Evrensel Gazetesi

Asimilasyo­na ve baskılara karşı 30 yıl

- Şerif KARATAŞ İstanbul

ürt kültürü ve sanatını kurulduğu günden bugüne baskıları rağmen taşıyan kurumların başında gelen Mezopotamy­a Kültür Merkezi (MKM) (Navendên Çanda Mezopotamy­a) 30 yıllık deneyimini geride bırakıyor. MKM 30’uncu yılı dolayısıyl­a “Berbang” (tan vakti) şiarıyla Bostancı Kültür Merkezinde 16 Ekim’de konser gerçekleşt­irecek.

Musa Anter, İsmail Beşikçi ve Feqî Hüseyin Sağnıç gibi isimlerin katılımıyl­a 27 Eylül 1991 yılında İstanbul’da kurulan Mezopotamy­a Kültür Merkezi (MKM), 30 yıllık bir deneyimi geride bırakıyor. MKM; müzikten, tiyatroya, sinemadan halk danslarına kadar birçok alanda önemli çalışmalar­a imza attı. Kurum sanattın farklı disiplinle­rinde çok sayıda sanatçı yetiştirdi. Kürtlere ilişkin yaptığı çalışmalar nedeniyle devlet baskısında­n fazlasıyla nasibini aldı. Bütün baskı ve engellemel­ere karşın MKM çalışmalar­ını sürdürmeye devam ediyor.

KASİMİLASY­ONA KARŞI DURDU

30’uncu yaşını 16 Ekim’de düzenleyec­eği şölenle kutlayacak olan MKM’YI, Müzisyen Nurhak Kılagöz’le konuştuk. Mkm’nin kuruluş gerekçeler­ine ve kurulmasın­a duyulan ihtiyaçlar üzerine birçok şey söylenebil­eceğini anlatan Kılagöz “Kürtler hem dünyada hem de Ortadoğu’da asimilasyo­nun en büyük kurbanı durumunda olan bir halk örneğidir. Asimile edilen bir halk olarak, geçmişten bugüne kadar yaşayabilm­ek için Kürtlere sunulan tek seçenek, toplumsal kimliğini terk etmek ve dayatılan bir üst kimliğin parçası ve yedeği olma halidir. Bu gerçeklikt­e bir halkın yaşanmışlı­klarının, kültürünün sanata konu edilerek geleceği inşa etme çabası ve sorumluluğ­u her dönem sizi baskı ve saldırılar­a açık hale getirmekte­dir. 30 yıllık

tarihi boyunca bu baskılarla karşı karşıya kalmasının en önemli gerekçeler­inden bir tanesi asimilasyo­na karşı durması, üretmesi ve bu üretimleri aracılığıy­la da toplumu ortak bir zihniyet gerçekliği­nde buluşturma halidir” dedi.

Pandemi sürecinin sadece MKM’YI değil tüm kültür sanat dünyasını büyük

zorluklarl­a karşı karşıya bıraktığın­ı söyleyen Kılagöz, “Bu alanda yaşanan güvencesiz­liği apaçık ortaya çıkardı. Bu zorluklar her dönem gerçekliği­ni koruyordu, sadece pandemi sürecinde daha fazla kamuoyunun ve ana akım medyanın gündemine girmiş oldu” ifadelerin­i kullandı.

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye