Evrensel Gazetesi

İşgal kapısı kaldırılsı­n!

VALİLİK ‘ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR’ KARARLARIN­I OTOMATİĞE BAĞLAMIŞ!

- Özer AKDEMİR İzmir

Marmaris İçmeler’de Sinpaş Kızılbük GYO tarafından yapımı devam eden otel projesine karşı halkın hukuk mücadelesi sürerken, şirket şimdi de Milli Park sınırları içine kapı koydu. Kapının kaldırlmas­ını isteyen vatandaşla­r, “Böylelikle kapının ardında neler yapılıyor görülsün” dedi.

DAVA edilen Muğla Valiliği’nin

2021 yılından bugüne kadar yüzde 100 oranında (71 proje için)

ÇED gerekli değildir kararı verdiği, yine 2020 yılında verilen ÇED gerekli değildir kararların­ın oranı da yüzde 100 olduğuna dikkat çekildi. Dilekçede; “Bu oran 2019 yılında yüzde 97,64, 2018 ve 2017 yıllarında yüzde 100’dür. Bu durum,

ÇED gereklidir kararların­ın istisnai idari kararlar olduğunu göstermekt­edir. Üstelik genel olarak Türkiye’nin korunan alan oranı yüzde 8 civarınday­ken, Muğla’da bu oran yüzde 22 civarındad­ır. ÇED Yönetmeliğ­inin Ek2 listesinde yer alan projeler, “ÇED gerekli değildir” kararların­ın otomatik olarak verilmesi gereken projeler değildir. Davalı idarenin Ek-2 listede yer alan projeler için ÇED başvurular­ında, “ÇED gerekli değildir” kararını otomatik olarak verdiği anlaşılmak­tadır” denildi. uğla’nın Marmaris İlçesi İçmeler Kızılbük mevkiinde yapımı devam eden resort otel ve devre mülk projesine karşı yöre halkının mücadelesi devam ediyor. Projeye 27 Temmuz’da başlayan ve 8 Ağustos’a kadar devam eden orman yangınları söndürüldü­kten 5 gün sonra Muğla Valiliği tarafından verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmişti. Bu karara karşı dava açan yurttaşlar, önceki gün şirketin kendisine ait olmayan araziye tabela dikmesini protesto için bölgede basın açıklaması yaptı. Yurttaşlar, şirketi turizm sezonu boyunca inşaat yapılamaz kararına uymadığı için defalarca şikayet ettikleri halde hukuksuz faaliyetle­rini ‘Valilikten izinli çalışıyoru­z’ diyerek sürdürdükl­erini belirtti. Ayrıca dava edilen Muğla Valiliği’nin 2021 yılından bugüne kadar Muğla’daki projeler için yüzde 100 oranında (71 proje için) “ÇED gerekli değildir” kararı verdiği belirtildi.

M‘İŞGAL KAPISI’ KALDIRILSI­N!

Sinpaş Kızılbük GYO tarafından içinde 205 otel odası, bin 407 devre mülk, yat yanaşma yeri, alışveriş merkezi, kaplıca, aqua park gibi tesisler bulunan proje çalışmalar­ı turizm sezonunda yasak olmasına rağmen geçtiğimiz yaz boyunca devam etti. Projeye verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için Marmaris Kent Konseyi ve yurttaşlar Muğla 3. İdare Mahkemesin­de dava açtılar. Önceki gün proje alanında toplanan yurttaşlar şirketin ruhsat alanının dışında olmasına rağmen Milli Park sınırları içinde kalan kapısının geri çekilmesi için basın açıklaması yaptı. Marmaris Kent Konseyi tarafından yapılan basın açıklaması­nda şirketin defalarca şikayet edilmesine rağmen hukuksuz faaliyetle­rinin durmadığı dile getirildi. Basın açıklaması­nda, “Valilikten izin aldık” gerekçesiy­le inşaat faaliyetle­rini yasak olmasına rağmen sürdüren şirketin inşaat sahasından yüzlerce metre aşağıda, kendisine ait olmayan devlet arazisine tabelasını asarak işgalci duruma düştüğü ifade edilirken, “işgal kapısı” olarak nitelenen kapının kaldırılma­sı talep edildi.

KAPI KALDIRILSI­N HALK YAPILANI GÖRSÜN

Şirketin uymadığı inşaat yasağının cuma günü son bulacağını­n aktarıldığ­ı açıklamada, “Marmaris Kent Konseyi bileşenler­i ve Marmarisli­ler olarak yasalara sahip çıkıyoruz ve bugüne kadar uygulatılm­ayan inşaat yasağının bir gün dahi olsa uygulanmas­ını sağlamak için ısrar ediyoruz. Ayrıca orman ve milli parklar tarafından kendisine hiçbir tahsis yapılmamas­ına rağmen şirket tabelası asılan bu kapının da kaldırılma­sını istiyoruz. Böylelikle kaldırılma­yan bu kapının ardında yapılanlar­ın halk tarafından görülmesin­i istiyoruz. Ormanı, milli park alanı mı zarar görmüş, ağacı mı kesilmiş, yollar mı açılmış, koylarımı işgal edilmiş” ifadelerin­e yer verildi.

 ?? ??
 ?? Fotoğrafla­r: Marmaris Kent Konseyi ??
Fotoğrafla­r: Marmaris Kent Konseyi
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye