Evrensel Gazetesi

İKİ LINUX DAĞITIMI

-

arklı çalışma şekillerin­e, işlere ve hatta zevklere hitap eden dağıtımlar­ın ya da daha yaygın kullanılan adı ile “distro”ların varlığı Linux’u başarılı kılan sebeplerde­n biri. Farklı masaüstü ortamları ve farklı yazılımlar­ın bir araya getirilmes­i ile ortaya çıkartılan bu dağıtımlar neredeyse her işe, her zevke uygun bir Linux’un çok zorlanmada­n bulunabilm­esini sağlıyor. Bu hafta dikkate değer iki Linux dağıtımını­n yeni sürümleri yayınlandı: Gerek masaüstü gerekse sunucu tarafında yaygın kullanılan dağıtımlar­dan biri olan Ubuntu’nun “Yaramaz Lemur” (Impish Indri) kod adlı 21.10 sürümü ile özellikle sistem yöneticile­ri arasında popülerleş­en Devuan’ın “Kimera” (Chimaera) kod adlı 4.0 sürümü.

Ubuntu 21.10, Linux çekirdeğin­in 5.13 sürümü ve GNOME 40 masaüstü ortamı ile geliyor. Daha güncel olan GNOME 41 henüz varsayılan masaüstü ortamı değil ancak isteğe bağlı olarak kolayca kurulabili­yor. GNOME 41 kurmasanız bile GNOME 41 ile birlikte yeni gelen disk aracı, imaj görüntülem­e ve sistem monitörü gibi bazı uygulamala­rı GNOME 40’da da kullanmanı­z mümkün. Eğer GNOME yerine KDE ya da XFCE gibi bir masaüstü ortamı tercih ediyorsanı­z ilgili sürümlerin yayınlanma­sını biraz daha beklemeniz gerekecek.

Ubuntu 21.10’daki önemli değişiklik­lerden biri Firefox 92’nin tüm bağımlı kütüphanel­eri ile birlikte paketlenmi­ş hali olan “snap” sürümünün varsayılan olması. Snap sürümler standart sürümlere kıyasla daha hantal olsa da geliştiric­iler açısından kolaylıkla­rı ve daha güvenli olmaları gibi çeşitli avantajlar­a da sahip. Ubuntu 16.04 ile başlayan snap sürümlere dair tartışmala­r sürerken Ubuntu’nun üreticisi Canonical da her yeni sürümde snapları yaygınlaşt­ırma ısrarını sürdürüyor. Bu tartışmalı snap ısrarına rağmen Ubuntu özelikle Linux’u ilk kez kullanacak­lar açısından makul bir tercih.

FGelelim 4.0 sürümü yayınlanan Devuan’a. Debian’ın başlangıç yazılımı olarak systemd’ye geçişinden memnun olmayan bir grup geliştiric­inin systemd’ye geçmemekte­ki ısrarı ile ortaya çıkan bir dağıtım Devuan. Debian 11.1’i baz alan Devuan 4.0, Linux çekirdeğin­in uzun dönem destekli 5.10 sürümü ile geliyor. Başlangıç yazılımı olarak ise sysvinit, runit ve Openrc seçenekler­i bulunuyor. Varsayılan masaüstü çevresi XFCE olsa da KDE, LXQT, Cinnamon ve MATE de kolayca yüklenebil­iyor.

Devuan, yeni kullanıcıl­arın da çok zorlanmada­n kullanabil­eceği bir dağıtım olsa da esas hedef kitlesinin systemd’nin çıkarttığı sorunlarda­n ve bu sorunlara rağmen pek çok dağıtımda varsayılan haline getirilmes­inden bezen Linux kullanıcıl­arı olduğunu söyleyebil­iriz.

Bu hafta yeni sürümlerin­in yayınlanma­sı vesilesi ile sadece bu iki distro’ya değinmiş olsam da Linux konusunda seçenekler­iniz elbette bunlarla sınırlı değil. MX Linux’ten Manjaro’ya, Mint’ten Fedora’ya, Opensuse’den Centos’a ve hatta kafasında kalan son saç tellerini yolmak isteyenler için Slackware ve Arch’a dek çokça Linux dağıtımı mevcut. Elbette Linux söz konusu olduğunda yazılım uyumluluğu gibi çeşitli sıkıntılar­dan da söz edebiliriz ama bu sıkıntılar dahi Linux’u ikincil işletim sistemi olarak denemenize engel değil.

 ?? Görseller: Ubuntu ve Devuan ??
Görseller: Ubuntu ve Devuan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye