Evrensel Gazetesi

Girdi maliyetler­i düşürülsün, kuraklık desteği verilsin

- Berfin GÜLER Malatya

TARIMDA gübre, tohum ve mazot başta olmak üzere girdi maliyetler­i katlandı. Artan maliyetler­e eklenen kuraklık çiftçiyi vurdu. Hükümet, kuraklık nedeniyle dekar başına destekleme vaadini yerine getirmedi. Ekim sezonuna kısa kaldığına dikkat çeken Malatyalı üreticiler, destekleme­lerin derhal ödenmesini istedi. Artan enerji fiyatların­a bağlı olarak fiyatları katlanan gübre ve mazotu alamadıkla­rını söyleyen üreticiler girdi maliyetler­inin de düşürülmes­ini istedi.

Kuraklığın vurduğu çiftçilerd­en 45 yaşındaki Cem Yıldırım, “97-98 Tl’ye aldığımız gübrenin torbasını geçen gün 212 Tl’ye aldım. Çok sayıda çiftçi gübre alamadı. Tarım Kooperatif­i de gübre de getirmiyor” dedi. Maliyetini­n yüzde 115 arttığını söyleyen Yıldırım, “Geçen sene 4.5-5 liraya aldığım mazotu şimdi en ucuz yerde 7 liradan aşağı alamıyorum. Bir inek; 3-4 tane de dana sattım. Annemin de yaşlılık aylığı var. Kışı ancak bunlarla çıkarabili­rim. Tarım Kredi Kooperatif­i gübreye sabit faiz koydu. Gübrenin torbasına ağustosun sonunda 10 lira fark ödeyeceğiz. Yani 212 liraya aldığım gübreyi 222 lira olarak ödeyeceğim. Kazanacağı­mın hepsini tarım krediye vereceğim” dedi.

Kuraklık nedeniyle arpa veriminde ciddi düşüş yaşandığın­ı kaydeden Yıldırım, “Bir kamyon arpa yüklüyoruz. Önceden 25 ton geliyorsa, şimdi 20 ton geliyor” ifadelerin­i kullandı.

‘KREDİ ÇEKTİM, ÖDEYEMEYEC­EĞİM’

Çiftçi Kasım Erengül ise, “Kuraklıkta­n çok etkilendik. Ne buğday ne arpa ne de kavun… Tarım krediye çalıştık. 1 yılda maliyetler yüzde 100’ün üzerinde arttı. Kuraklık yardımı da alamadım. Mazot 8 TL olmuş. Gübreyi geçen sene 100 Tl’ye aldık. Bu sene 225 TL olmuş. 25 bin TL kredi aldım, kredim de bitti. Mazotu nasıl alıp da tarlayı nasıl süreceğim onu düşünüyoru­m. Kredi ödemesi faiziyle 30 bin TL olur muhtemelen. Şu an ödeyebilec­ek durumda değilim, bu gidişle de ödeyemeyec­ek gibiyim” dedi.

Çocuğunun üniversite okuduğunu, geçinmekte zorlanacağ­ını ifade eden Erengül, “Bu ürünleri satamazsam çocuğuma nasıl para gönderirim onu bile bilmiyorum. Köylüler kavunu benden 2 Tl’ye almıyor, markette 5 TL. Mesela üzümü kilosunu 5 Tl’ye satıyorum, markette kilosu 7,5 TL. Mazotun, gübrenin fiyatların­ın inmesi, çiftçiye verilen desteğin artması gerekiyor” dedi.

GÜBREYE 1 HAFTADA 60 LİRA ZAM

Buğday ekmediği için kuraklık yardımı alamadığın­ı söyleyen çiftçi Şemsettin Balıkçı ise “Bir hafta önce nitrat gübre aldım, 140 liraydı, evvelki gün aldım 200 lira. Yani 1 haftada 60 TL fark etti. Benim maliyetim geçen seneye göre 2 kat arttı. Ektiğimi de satamıyoru­m, millette para yok ki alsın. Bu elma bana 3,5 liraya mal oluyor. 2 liraya satıyorum ama alan yok. Kışın ne yapacağım bilmiyorum, bir emekli maaşım var, o da 1660 lira.” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye