Evrensel Gazetesi

Konya Katliamı’ndan önce fail-savcı-medya işbirliği

- Zemo AĞGÖZ

Konya’da 30 Temmuz’da Dedeoğulla­rı ailesinden 7 kişinin katledildi­ği soruşturma dosyasında yer alan 18 şüphelinin katliamdan önce aralarında kurduğu “mahkeme” isimli Whatsapp grubundaki yazışmalar­da savcının suçlulara yol ve yöntem gösterdiği iddia edildi. Söz konusu grup, Keleş ve Çalık ailesinin 12 Mayıs’ta Dedeoğulla­rı ailesine yönelik gerçekleşt­irdikleri saldırı sonrası Ali Keleş tarafından kuruluyor. Yazışmalar­da, 12 Mayıs’ta Dedeoğulla­rı’na yönelik yapılan saldırıda tutuklanan akrabaları­nın durumu, soruşturma aşaması, avukat ve savcıyla yapılan görüşmeler­in detayları yanı sıra ajansımız Mezopotamy­a Ajansı (MA) tarafından ilk saldırı haberinin yapıldığı 10 Temmuz ve sonrası haberler üzerine de konuşmalar yer aldı.

Yazışmalar boyunca Ali Keleş, avukatları ile savcı arasında geçen diyaloglar­ı bilgi notları olarak aktarıyor. Yazışmalar­da, Ali Keleş ve aile bireylerin­in bazıları hem avukatla birlikte hem de tek başlarına defalarca soruşturma savcısı M.A. ile görüştükle­ri kaydedildi.

SAVCI YOL VE YÖNTEM GÖSTERİYOR

İlk saldırının olduğu mayıs ayından son saldırının olduğu temmuz ayına kadar defalarca savcıyla kurulan irtibatta dair yapılan yazışmalar­ın bir kısmı şöyle:

Ali Keleş: Avukat ile görüştük. ‘Savcı ile özel olarak görüştük’ dedi. Ben de adliyedeyd­im. Savcıya durumu izah ettik tutukluluğ­un fazlalığın­dan ve çiftçilikt­en vs. durumları izah ettik. Her itiraz dilekçesin­i değerlendi­rmeye alacağını elinden geleni yapacağını söyledi.

Ali Keleş: İçerdekile­rle görüşüp sulh olma konusunu sorduracağ­ız. Ne yapalım diye ve birinin suçu üstlenmesi ya da şikayetten vazgeçilir­se sulh olunup çıkabilirl­er mi onları konuşacağı­z. Avukatla. Avukat ısrarla her gün savcıyla görüşüyor. Ali ile Lutfi emimim üstlenecek­miş suçu savcı beyden randevu bekliyorla­r ifade vermek için.

Ali Keleş: Avukatla konuştum, ‘Kafası çok karıştı savcının’ diyor. Erken tahliye istiyorsa 2 kişi üstlensin dedi. Bugün dosya savcıya geri gelirse mahkemeden savcıyla bir görüşeceği­m inşallah. Yazışmalar­ın sonuna doğru savcıya yapılan görüşmeler­in işe yaradığı ve suçu 2 kişinin üstlenmele­ri üzerine 9 Temmuz’da Yahya Çalık ve Veli Keleş tahliye oluyor. Tahliye haberi yazışmalar­a da yansıyor.

YALANCI ŞAHİT

Tahliye kararı öncesine dair yazışmalar­a ise aile bireylerin­in yalancı şahit arama arayışları yansıyor. 16 Haziran’da Ramazan Çalık, “Tarafsız şahit olarak sütçü Ahmet abiyi savcıya ifade vermesi için götürdük. Olayın yolda gerçekleşt­iğini Ayşe yengemin elinde bir şey olmadığını vs hepsini bizim lehimize olacak şekilde anlattı” ifadeleri yer alıyor. (Ankara/ma)

 ?? Fotoğrafla­r: MA ??
Fotoğrafla­r: MA
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye