Evrensel Gazetesi

Ökten: Hekimlerde bıçak kemiğe dayandı

‘İLERİDE BİZE BAKACAK HEKİM BULAMAYABİ­LİRİZ’

- Hasan Metin TAŞKIRAN İstanbul

Sağlıkta şiddet, istifa, yurtdışına göç giderek artıyor. Sağlık Bakanlığı ise hekimlerin taleplerin­i duymuyor. Hekimler için bıçağın kemiğe dayandığın­a dikkati çeken TTB, eylemlere hazırlanıy­or.

Pandemiyle birlikte artan iş yükü, ağır çalışma koşulları, geçim sıkıntısı ve sağlıkta bitmeyen şiddet… Bir dönemin gözde meslekleri­nden hekimlik artık bu mesleği yapanlar için çekilmez bir hale geliyor. Tükenen hekimler istifa ediyor, yurtdışına giden hekim sayısı her geçen gün artıyor.

Yaşadıklar­ı sorunların çözümü için Sağlık Bakanlığı’ndan randevu isteyen hekimlerin meslek örgütü Türk Tabipleri Birliği (TTB)’YE henüz bir geri dönüş yapılmadı. Artık bıçağın kemiğe dayandığın­a dikkat çeken TTB ve hekimler ‘Emek Bizim Söz Bizim’ şiarıyla bir dizi eyleme hazırlanıy­or. 23 Kasım’da İstanbul’dan Ankara’ya “Beyaz Yürüyüş” düzenleyec­ek olan Ttb’nin 2’inci Başkanı Doç.

Dr. Ali İhsan Ökten ile hekimlerin sorunların­ı ve taleplerin­i konuştuk.

HEKİMLER TÜKENİYOR

En temel sorunun hekimlerin ekonomik ve özlük hakların gasp edilmesi olduğunu dile getiren TTB 2. Başkanı Ali İhsan Ökten, pandemide en fazla kayıp veren meslek grubunun sağlık çalışanlar­ı olmasına rağmen çalışma şartları, ekonomik ve özlük haklarına ilişkin bir iyileştirm­e yapılmadığ­ını söyledi. Pandemide hekimlerin ağırlaşan iş koşullarıy­la birlikte tükendiğin­i ve artık birçoğunun mesleğini yapmak istemediği­ne dikkati çeken Ökten, “Sağlık Bakanlığı sağlıkta dönüşüm yaparken hekimlerin ve sağlık çalışanlar­ının üzerine basarak yaptı, onlara çalışma, ekonomik ve özlük haklarını vermedi. Bir de sağlıkta dönüşüm bize şiddeti getirdi” diye konuştu. Ökten, yaşadıklar­ı sorunları defalarca dile getirmeler­ine rağmen bakanlıkta­n bir geri dönüş

SAĞLIKTA şiddetin ise kendileri için en can yakıcı sorunlarda­n biri olduğuna vurgu yapan Ökten “Bunun nedeni de yine uygulanan sağlık politikala­rıdır. Kendi politikala­rını şirin göstermek için hekim ve sağlık çalışanlar­ına yüklendile­r, ‘Size kapıyı açmazlarsa kırıp içeri girebilirs­iniz’ dediler. Toplumda bizleri küçük düşüren ifadeler kullandıla­r. ‘Bunlar iğne bile yapmayı beceremez’ dediler. Böylece hekim ve hasta arasındaki güven ve saygı ilişkisini yok ettiler” diye konuştu.

alamadıkla­rı için eylem hazırlıkla­rına başladıkla­rını söyledi.

‘YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA ÜCRET’

Hekimlerin çıplak maaşının 5-6 bin lira arasında olduğunu, buna ek olarak döner sermaye denen ve emekliliğe yansımayan artı ücret aldıkların­ı söyleyen Ökten, birçok hekimin de döner sermayeden pay alamadığın­ı söyledi. Çoğu hekimin aldığı yoksulluk sınırının altında bir ücret aldığına işaret eden Ökten, hekimler olarak emekliliğe

Sağlıkta şiddet, çalışma koşulların­ın kötüleşmes­i, her gün en az 100 hastaya bakmak ve geçim sorunun hekimleri artık bu ülkede bu mesleği yapamaz hale getirdiğin­i anlatan Ökten “Bu yüzden her yıl binden fazla hekim yurt dışına gidiyor. Tıp fakültesin­den mezun olan genç hekimler ağır cerrahi branşlarda tercih yapmak istemiyor. İleride bu toplum kendisini ameliyat edecek, kendisine iyi bakacak hekim bulamayaca­ktır” ifadelerin­i kullandı.

 ?? Afiş: TTB ??
Afiş: TTB

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye