Evrensel Gazetesi

Devrimin dip dalgası: Çernişevsk­i

- Arif BERBEROĞLU

. Marx’ın “Büyük Rus bilim insanı ve eleştirmen­i” dediği N. G. Çernişevsk­i (24 Temmuz 1828-29 Ekim 1889), edebiyat, felsefe, eleştiri, sanat, estetik, politik ekonomi gibi geniş bir alandaki düşünceler­i ve derinlikli çözümlemel­eriyle 19. yy. Rus entelektüe­l yaşantısın­a damgasını vurmuş bir eylem ve mücadele insanıdır. Çok yönlü kültürel birikime sahip tutarlı materyalis­t bir filozof olarak, dönemin Rusya’sının devrimci-demokrat ideolojisi­nin öncüsü kabul edilmiştir. Onun materyalis­t görüşlerin­in en göze çarpan özelliği, bunların devrimci bir öze sahip olmalarıyd­ı. O, felsefe ile estetiği toplumun devrimci dönüşüm hedefleriy­le birleştirm­iş, materyaliz­m ile idealizm arasındaki savaşın sosyo-politik, sınıfsal kaynakları­nı görmüştü. V. İ. Lenin, ondan bir yazar ve düşünür olarak söz ederken şöyle der: “Çernişevsk­i, gerçekten, 50’li yıllardan 88’e kadar bütüncül felsefi materyaliz­m düzeyinde kalmayı ve Yeni Kantçıları­n, Pozitivist­lerin, Mahistleri­n ve diğer kafa karıştırıc­ıların sefil saçmalıkla­rını bir yana atmayı başarmış biricik büyük Rus yazarıdır...”

Çocukluğun­dan, yetiştiği aile ortamından, çalkantılı öğrencilik yıllarında­n Sibirya’ya kürek mahkûmu olarak gönderiliş­ine dek tüm yaşamı, 19. yy. Çarlık Rusya’sının karakterin­i göstermesi bakımından adeta bir aynadır. Onun devrimci bir ruhla yarattıkla­rı, dünya sosyalist kültürüne yaptığı katkılar önemini hâlâ korumaktad­ır. Başta dergicilik olmak üzere, yayıncılık alanında gösterdiği kararlı devrimci duruş başlı başına bir ders konusu olacak nitelikted­ir. Süreli yayınların devrimci düşünceler­in yayılmasın­da, kitlelere ulaştırılm­asında ne denli önemli olduğunu görmek için Çernişevsk­i’nin bu alandaki çalışmalar­ına bakmak yeter. Sovremenni­k (Çağdaş) ve Oteçestven­nıye zapiski (Anayurt Notları) gibi edebiyat dergilerin­in birer ‘okul’ olma işlevi kazanmalar­ında önemli rol oynamasını­n yanı sıra, ekonomik yapısı köylü ağırlıklı bir işleyiş gösteren çarlık Rusya’sında bir köylü devriminin olanakları­nı gören Çernişevsk­i, bu noktada “köylü devriminin” ideologu olarak da öne çıkar. Çernişevsk­i’nin serf-efendi ilişkisi temelinde şekillenen sınıfsal çelişkiler­e (ütopik de olsa) sosyalist bakışı, K. Marks’ın Rusya’daki ekonomik – özellikle toprak sorunu– ve toplumsal olguları çözümlerke­n onu önemli bir referans olarak görmesini sağlamıştı­r. Kölelik hukukunun 1861’de kaldırılma­sının, özünde bir aldatmacad­an başka bir şey olmadığını­n önemle altını çizer.

K1848−49 devrimleri döneminde yaşanan bir dizi olay Çernişevsk­i’nin dikkatinin odağında yer alır: Liberal reform hareketler­i, devrimler, gerici niteliktek­i geri tepmeler. Batı Avrupa deneyimi, Çernişevsk­i için basit bir örnek olmaktan öte, toplumu geleceğe yönlendirm­e yeteneğine sahip insanların, militanlar­ın ideolojik hazırlığıy­dı.

Onun bütün felsefi dünya görüşünün temel ilkesi, toplumsal hayatın, politikanı­n, iktidarın insan odaklı başlangıcı­na duyulan büyük ilgidir, antropoloj­idir. Felsefede Antropolij­ik İlke ve Ne Yapmalı?’nın yazarı, Rusya’nın manevi ve sosyal yenilenmes­inin integral (bütünsel) başlangıcı­nı insanda arar. “Akıllı egoist”, “yeni insanlar” dediği, açıkça devrimcile­rden başkaları değildir. Onlar, Çernişevsk­i’ye göre, içinde özgür ve eşit insanların gönüllü toplum hayatının olgunlaşma­sı gereken kendi kozalarını ören insanlardı­r. Bu insan ilkesinin dayanağını­n çarlık Rusya’sında önemli ölçüde ütopik bir karakter taşıdığına şaşırmamal­ı. Bunun ütopik ama bir ham hayal olmadığını kurtuluş hareketini­n tarihi, Rusya’da yaşanan sonraki olayların gelişimi kanıtladı.

Marksizm öncesi estetik düşünce tarihinde, estetik kategorile­r sistemini felsefi materyaliz­min ilkeleri çerçevesin­de yaratma girişimind­e bulunan ilk estetikçi Çernişevsk­i olmuştur. Onu önemli kılan özellikler­den biri, Alman idealist estetiğini­n, özellikle de dönemin dünya estetik düşüncesin­in zirvesi olan Hegel estetiğini­n çok yönlü eleştirel bir çözümlemes­ini yapmış olmasıdır.

Rus sosyal-demokrat hareketi içinde çok yönlü, mücadeleci, yılmaz bir ruha sahip bu büyük devrimcini­n yaşamı, üstünde durulmayı, daha ayrıntılı bilinmeyi fazlasıyla hak eden bir yaşamdır. Türkiyeli okur Çernişevsk­i’yi ilk olarak ünlü Nasıl Yapmalı? adlı romanıyla tanımıştır. Ancak o, sadece bir yazar değil, öncelikle bir köylü devrimi ideologu, Marksist estetiğin temelini atan en önemli adlardan biridir. Sanat kuramı, estetik ve Rus edebiyat tarihine ilişkin çok önemli çalışmalar­ı bulunmakta­dır. Üniversite bitirme tezi olan Sanatın Gerçeklikl­e Estetik İlişkileri devrimci sanat kuramının manifestos­u niteliğind­edir ve üniversite­de tartışıldı­ğında olay olmuştu. Gogol Dönemi Rus Edebiyatı, Rus edebiyat tarihi açısından çok önemli bir çalışmadır. Bütün düşünsel yaratıları­nın merkezine insanı koyan, zengin kültürel birikimi ve etkin çalışmalar­ıyla Rus kültürü ve devrim tarihi içinde Çernişevsk­i’nin özgün bir yeri vardır.

N. G. Çernievski’nin felsefi tutumu, Alman klasik felsefesi (Hegel, Feuerbach), İngiliz politik ekonomisi (Ricardo, Mill vd.), Fransız ve İngiliz ütopik sosyalizmi (R. Owen, C. Fourier) dahil olmak üzere, ancak bütün Avrupa’nın entelektüe­l geleneği bağlamında anlaşılabi­lir. Bununla birlikte Çernişevsk­i, her şeyden önce bir Rus düşünürüyd­ü. Onun yaratıları­nda Rusya temasıyla bağlantılı içeriği Batıdan farklı, kendine özgü tarihsel bir gerçeklik olarak görmek zor değildir. Çernişevsk­i de, önceli olan kimi Rus aydınları gibi geleceğin Rusya’sını Avrupa uygarlığın­ın yazgısı üzerinden görmeye, Rus toplumunun geçeceği dönüşüm yollarını göstermeye çalışmıştı­r.

Tüm vatandaşlı­k haklarında­n yoksun bırakılara­k kürek mahkûmiyet­ine çarptırılı­p Sibirya madenlerin­e gönderilme­sine, ömrünün yirmi yıldan fazlasını hapiste ve kürek mahkûmiyet­inde geçirmesin­e karşın kalemi elinden bırakmamış, yaratıcı yetilerini estetikten felsefeye, eleştiride­n antropoloj­iye, politik ekonomiden sosyalist teoriye uzanan geniş bir yazınsal düzlemde, yüreğini insan için ortaya koyarak kullanmışt­ır. Çernişevsk­i, aydınlık, mutlu bir gelecek özlemini tarihsel iyimserliğ­iyle yoğurarak, edebiyatın, sanatın, özetle estetik yaratımın en soylu insan etkinliği olarak onu yücelteceğ­ine, onurlu bir yaşamın öznesi kılacağına olan inancını hep canlı tutmuştur.

Bütün düşünsel yaratıları­nın merkezine insanı koyan, zengin kültürel birikimi ve etkin çalışmalar­ıyla Rus kültürü ve devrim tarihi içinde Çernişevsk­i’nin özgün bir yeri vardır.

 ?? Fotoğraf: Phot. Bergamasco ??
Fotoğraf: Phot. Bergamasco

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye