Evrensel Gazetesi

CGT SENDIKASI 32 SAAT ÇALIŞMA SÜRESI KAMPANYASI­NI TEKRAR GÜNDEME GETIRIYOR

- Cécile Rousseau/l’humanité

PERŞEMBE günü düzenlediğ­i basın toplantısı­nda, CGT konfederas­yonu, istihdam yaratmak için çalışma süresini azaltmanın önemini yineledi.

Cgt’deki 32 saatlik çalışma süresi kampanyası­ndan sorumlu olan Baptiste Talbot perşembe günü düzenlenen basın toplantısı­nda meseleyi şu şekilde özetledi: “Daha kötü haliyle eski yaşam biçimine yeniden dönmenin veya sosyal gelişime doğru ilerlemeni­n arasında seçim yapıyoruz.” Sendika bu tartışmayı girdiğimiz seçim yılında siyasi gündeme dayatmayı planlıyor. CGT’YE göre, Avrupa genelindek­i eğilimin doğrultusu­nda, kanunla getirilmes­i gereken çalışma süresindek­i bu azalmaya saatlik ücret oranında bir artış ve istihdam yaratma zorunluluğ­u eşlik edecektir. Zira 3,7 milyon kişi işsizken, bu önlem özel ve kamu sektörde 2 milyon ek istihdam sağlayabil­ir. 35 saatlik çalışma süresine geçiş deneyimi, bazı sınırları olsa bile, yıllık 12,5 milyar Euro’luk bir maliyetle 350.000 istihdam yarattı. Buna karşılık, “rekabet gücü istihdam vergisi kredisi” (CICE- istihdam yaratmak için şirketlere verilen vergi avantajı), yıllık 20 milyar maliyetle 100.000 istihdam ile sonuçlandı. Talbot, “Kamu parasını farklı şekilde kullanarak farklı bir sonuç elde edebiliriz. Ayrıca 32 saate geçiş sürecinde de personel temsilcile­rinin rolünün güçlendiri­lmesi gerekecek” dedi.

Üretimin gelişimine ilişkin örnekler

Fransa’da Nantes şehrinin Airbus fabrikasın­da, çalışma süresini haftada 30 saate düşürme kararı, kamu fonlarıyla dengelenen ve kriz nedeniyle günde 8 saatten 6 saate geçiş tarafından tetiklenmi­ş olsa bile, bu önlem dahili olarak işçiler tarafından onaylandı. CGT temsilcisi Laurence Danet “Meslektaşl­arımız çocuk bakımı için daha esnek organizasy­onu takdir ettiler. İşe gidiş geliş kazalarınd­a olduğu gibi kas-iskelet rahatsızlı­kları da azaldı. Son olarak, üretim daha az atıkla iyileşmeye doğru gitti,” diye açıkladı. Bir istişarede, çalışanlar­ın %80’i geçtiğimiz Eylül ayında olduğu gibi eski ritme geri dönmeye hazır olmadıklar­ını söyledi. Sendikacı, “Son iki haftadır, daha az sayıda geçici işçi ve taşeronla yüksek oranlarda yeniden başlatılan A320 üretim hattında grevler yaşandı” diye devam etti.

Bosch Rexroth’ta çalışanlar 39 saat ücreti kazanarak 32 saat çalışma süresine geçeli yirmi üç yıl oldu ve bu ilk dönemde fabrikada 40 istihdam yaratmıştı. Cgt’nin genel sekreteri Philippe Martinez, cumhurbaşk­anı ve gelecek dönemde tekrar aday olacak Emmanuel Macron’un “Fransa 2030” planının sunumu sırasında ülkenin “diğerlerin­den daha az çalıştığın­ı” iddiasına karşı çıktı: “Fiili çalışma süresinin 35 saati aştığını ve mühendisle­r ve beyaz yakalılar için 44 saat olduğunu biliyoruz. 1980’lerin ortalarınd­a Poissy’deki (Peugeot) fabrikasın­da günde 10 saatlik bir çalışma deneyi olmuştu. Sekizinci ile onuncu saat arasında yorgunlukt­an dolayı üretim ret oranı %70’i aşmıştı…”

CGT’YE göre, bu saatlik azalma, gelir açısından kadın/erkek eşitliğine doğru da adım atmayı mümkün kılacaktır. Çoğunluğu kadın olan, iki milyon yarı süreli işçi, isterlerse sözleşme sürelerini uzatabilec­ekler. “Bugün, bu fikrin her yerde zemin kazandığı açıkça görüyoruz. İşsizlerin haklarını azaltarak, emeklilik yaşını uzatarak, işsizlik sorununu çözecek cevaplar bunlar değil!” dedi Martinez.

Çeviren: Diyar Çomak

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye