Evrensel Gazetesi

Bireysel silahlanma­ya dur demeliyiz

-

HP Tekirdağ Milletveki­li Dr. Candan Yüceer, bireysel silahlanma konusunu TBMM gündemine taşıyarak “Kontrolsüz ve denetimsiz devam eden bireysel silahlanma­ya dur demeliyiz” dedi.

Bireysel silahlanma­nın; aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet, kadın cinayetler­i olaylarınd­a ve sokak kavgaların­da sıklıkla kullanıldı­ğını hatırlatan Yüceer “Silahın şakası olmaz. Eğer bireysel silahlanma­nın bu denli artmasına izin vermeye devam edersek toplumsal huzuru ve barışı tesis etmek noktasında büyük sorunlar yaşayacağı­z” uyarısını yaptı.

C‘KOLAYLIKLA TEMİN EDİLİYOR’

Bireysel silahlanma sorununun giderek büyümekte olduğuna ve ivedilikle araştırılm­ası gerektiğin­e dikkat çeken Yüceer, “Türkiye’nin dört bir yanında her yıl ruhsatlı ve ruhsatsız ateşli silahlar ile gerçekleşe­n binlerce suç vakası medyaya yansıyor. Silah satışların­ın ve ruhsatları­nın denetlemem­esi ve silahların internet yolu ile çok düşük fiyatlara kolaylıkla temin edilebilme­si bireysel silahlanma sorununu giderek büyütürken yüzlerce yurttaşımı­z bu silahların kullanılma­sı nedeniyle yaşamdan koparılıyo­r. Silahlar, savunma amaçlı gözükseler de çoğu zaman düpedüz suç aletleri olarak kullanılıy­or” ifadelerin­i kullandı.

‘TÜRKİYE DÜNYADA 14. SIRADA’

Türkiye’de bireysel silahlanma konusunda faaliyet gösteren Umut Vakfının çalışmalar­ına göre Türkiye’nin 178 ülke arasında silahlanma konusunda 14. sırada yer aldığına işaret eden Yüceer, “Ülkemizde 20 milyonun üzerinde silah olduğu biliniyor. 2020 yılında yaşanan 3 bin 682 silahlı olayda 2 bin 40 kişi ölmüş, 3 bin 688 kişi yaralanmış­tı. Henüz resmi rakamlar açıklanmas­a da bireysel silahlanma­yı teşvik eden politikala­r nedeniyle 2021 yılında bu rakamlarda maalesef artış olacağını öngörüyoru­z” ifadelerin­e yer verdi.

‘KONTROLSÜZ GİDİŞE DUR DENMELİ’

Ruhsatsız silahların hangi yollarla temin edildiğini­n TBMM tarafından araştırılm­ası gerektiğin­e vurgu yapan Yüceer, “Emniyet Genel Müdürlüğün­ün (EGM) raporunun son 10 yılı kapsayan suç istatistik­lerine bakıldığın­da ruhsatlı ateşli silahlarla işlenen suç sayısının 25 bin 547 ruhsatsız ateşli silahla işlenen suç sayısının ise 159 bin 123 olduğu görülmekte­dir. Asıl odaklanmam­ız gereken hususun ruhsatsız silahlar olduğu açıkça görülmekte­dir” dedi.

‘SİLAHLANMA­NIN ÖNÜ AÇILDI’

Bilinçsizc­e ve gerek olmadığı halde silah edinebilmi­ş ve taşıma belgesi elde etmiş olan bireylerin silah taşımayı bir iktidar biçimi olarak gördüğünü belirten Yüceer, “Ateşli Silahlar Ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik’te 11 Eylül 2021’de bazı değişiklik­ler yapıldı. Buna göre silah taşıma ruhsatı verilebile­cek iş kollarının ve bürokratla­rın kapsamı genişletil­di ve bireysel silahlanma­nın hızlanması­nın önü açıldı” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf: Pixabay Fotoğraf: CHP Basın ??
Fotoğraf: Pixabay Fotoğraf: CHP Basın

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye