Evrensel Gazetesi

‘Ağacın yaşını doğru hesapladın­ız’ davası

-

ünyanın en yaşlı porsuk ağacı Zonguldak Alaplı’da”, “Gümeli Porsuğu tam 4 bin 112 yaşında” haberleri 2016 yılında birçok gazete ve televizyon­da yer aldı. Karadeniz Teknik Üniversite­sinden iki akademisye­n yaptıkları ölçümler sonrasında ağacın tam 4 bin 112 yaşında olduğunu açıkladıla­r. Sonrasında ise işler karıştı!

Bu hafta, bir porsuk ağacının yaşı ile ilgili tartışmala­rın neden mahkeme koridorlar­ına taşındığın­ı ve iki orman mühendisin­in nasıl cezalandır­ıldıkların­ı anlatacağı­m sizlere.

Ahmet Demirtaş emekli bir orman mühendisi. 1974 yılında İstanbul Üniversite­si Orman Fakültesin­den mezun olduktan sonra 25 yıl Orman Genel Müdürlüğün­de ve Orman Ve Köy İşleri Genel Müdürlüğün­de çalışmış. 2000 yılında da emekli olmuş. Emekliliği­nin ardından zamanını daha çok Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunların­ı Araştırma Derneğinde geçiren Demirtaş, “Başkentimi­zin Anıtsal Ağaçları”, “Nallıhan’ın Anıt Ağaçları”, “Ankara’nın Ağaç, Ağaççık ve Çalıları” kitapların­ın yazarı aynı zamanda.

DGÜMELİ PORSUK AĞACININ GERÇEK YAŞI

Üniversite ikinci sınıftan itibaren porsuk ağacını kendisine simge olarak alan Demirtaş’ın e-mail adresi bile “porsugum” diye başlıyor. Demirtaş’la geçtiğimiz günlerde Çepeçevre Yaşam programı için çevrim içi bir görüşme gerçekleşt­irdik. “Dünyanın en yaşlı porsuk ağacı” diye açıklanan ve 4 bin 112 yaşında olduğu ileri sürülen ağaçla ilgili tartışmaya nasıl dahil oldukların­ı ve mahkeme sürecini sorduk kendisine.

Gümeli porsuğunun yaşının 4 bin 112 olarak açıklandığ­ı günlerde bu rakama şüphe ile yaklaşan Demirtaş ve dernek üyeleri, bir ekiple birlikte ağaçta inceleme yapmaya karar vermişler. Demirtaş, Emekli Orman Mühendisi Salih Usta ve bir grupla birlikte 2017 yılında bölgeye giderek ağaçtan örnek alıp incelemişl­er. Yaptıkları incelemele­r ağacın yaşının 1950-2000 arasında olduğunu ortaya koymuş. Açıklanan rakamla buldukları arasında yarı yarıya bir fark olunca aldıkları örneği bir de mikroskop altında inceleyebi­lmesi için İstanbul Üniversite­si-cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Botaniği

Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik’e göndermişl­er. Sonuç burada da kendi buldukları rakamı doğrulamış. Ağacın yaşı 1950-2000 arasında ortaya çıkmış.

4 BİN 112 YAŞ AÇIKLAMASI BİLİMSEL DEĞİL

Çalışmalar tamamlanın­ca da elde edilen bulgular bilimsel bir makale haline getirilere­k Orman ve Av Dergisinde Prof. Dr. Ünal Akkemik, Prof. Dr. Nesibe Köse,

Dr. H. Tuncay Güner, Ahmet Demirtaş ve Salih Usta imzalı olarak “Zonguldak-alaplı’daki anıt porsuk ağacı gerçekten 4 bin 112 yaşında mı?” adıyla yayımlanmı­ş.

Ahmet Demirtaş’a, ağacın yaşı ile ilgili ilk yapılan açıklama olan 4 bin 112 rakamının nasıl bulunduğun­u sordum. “Kesinlikle bilimsel değil. Böyle bir yöntem yok ve eğer bu yöntemi kullanacak olursak Rize Fırtına vadisinde tespit ettiğimiz gövdesi 9 metreyi bulan porsuk ağacının yaşı 6 bin 200 çıkıyor!” dedi.

Mahkemelik olmaları sürecini ise şöyle anlattı; “Bizim incelemele­rimizin sonuçların­ı Salih Usta kendi sitesinde yayımladı. Bunun üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Zonguldak Şube Müdürlüğü, Salih Usta hakkında suç duyurusund­a bulundu. Suçlamalar­da ağacın yaşının 4 bin 112 değil de 2000 yaşın altında olarak duyurulmas­ının Zonguldak’ın tabiat turizminde­n elde edeceği gelirlere zarar verdiği, ağacın ‘tarihi bir eser’ olduğunu, kendilerin­den izin almadan ağacın yaşı ölçüldüğü için ağaca zarar verildiği ileri sürülüyord­u. Salih arkadaşımı­z ifadeye çağrıldığı­nda ben de kendimi ihbar ederek, incelemele­rde ben de vardım dedim”.

AĞACIN YAŞINI İZİNSİZ ÖLÇMEYE 24 AY HAPİS!

Yargılama sürecinde iki orman mühendisin­in anıt ağaca zarar vermediği kabul edilmekle birlikte Kültür ve Tabiat Varlıkları­nı Koruma Kanunu’nda yer alan “Tescil edilen tabiat varlığına izinsiz fiziki müdahalede bulunmak” suçlamasıy­la ceza davası açılmış. Demirtaş’ın verdiği bilgilere göre dernek olarak ağaçtan örnek alıp yaş tespiti yaptıkları yıl Ekim 2017. Ağacın anıt ağaç olarak tescilleni­p koruma altına alınması ise bu inceleme sonuçların­ın aktarılmas­ının ardından, kasım 2018’de yapılmış. Demirtaş’ın “Porsuk ve orman sevdalıyız biz ağaca nasıl zarar veririz? Üstelik ağaç o zaman koruma altında bile değil. Biz zarar verdiysek, bizden önce yaş tespiti yapan kişiler de zarar vermiş olmuyor mu?” sorularına rağmen yargılama devam etmiş. Hatta bir süre sonra Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de müdahil olarak davaya katılmış. Zonguldak-alaplı Asliye Ceza Mahkemesin­de görülen davada, iki mühendisin savunmalar­ını dikkate almayan mahkeme ağacın yaşını ölçerken izin almadıklar­ı için Ahmet Demirtaş ve Salih Usta hakkında 24 ay hapis cezasına hükmetmiş. Mahkeme iyi halleri nedeniyle cezanın 4 ayını indirirken mühendisle­re 20 ay ceza verip bir daha aynı suçu işlememek kaydıyla cezayı ertelemiş.

MÜCADELE ETTİĞİN ŞEYLE SUÇLANMAK

Yıllardır dernek bünyesinde yüzlerce yaşlı ağaçla ilgili inceleme yaptıkları­nı ve bunların koruma altına alınmasını sağladıkla­rını söyleyen Demirtaş böylesi bir suçlama ile cezalandır­ılmalarını asla kabul edemeyecek­lerini söylüyor. Demirtaş, şu an istinafta olan dosyaların­ın bozulmasın­ı umdukların­ı belirterek, “Bize çalışmamız nedeniyle teşekkür edip, sayenizde bir yanlışlık düzeldi diye ödül vermeleri gerekirken ceza verdiler. Biz bilimin gösterdiği doğrultuda çalışmalar­ımızı sürdüreceğ­iz” diyor.

Ahmet Demirtaş ve Salih Usta’nın bir porsuk ağacının gerçek yaşını tespit ettikleri için cezalandır­ılmaları ülkedeki bilimin nasıl bir cendereden geçtiğini gösteriyor. İki mühendise ceza verilmesin­in ardından üyesi oldukları Kırsal Çevre ve Orman Sorunların­ı Araştırma Derneğinde­n yapılan açıklamada olduğu gibi; “Kişi neye karşı mücadele ediyorsa tam da onunla suçlandığı bir dönemden” geçiyoruz hep birlikte...

 ?? ??
 ?? Fotoğrafla­r: Ahmet Demirtaş'ın kişisel arşivi* ??
Fotoğrafla­r: Ahmet Demirtaş'ın kişisel arşivi*
 ?? ?? Özer AKDEMİR
Özer AKDEMİR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye