Evrensel Gazetesi

En büyük engel ne yazık ki ön yargı

- Ramis SAĞLAM İzmir

İşsiz Mimar Mustafa Tavaslı kamuda KPSS’YE giren 100 engelli mimardan 1’nin işe alındığını, özel de ise iş bulunamadı­ğını belirterek en büyük engelin ön yargı olduğunu söyledi.

Üniversite mezunu gençlerin en önemli sorunu işsizlik ve ümitsizlik. Mezun olan her 5 üniversite­liden biri iş bulamayaca­ğı düşüncesiy­le artık iş aramaktan vazgeçmiş durumda. Özellikle engelli bireyler için iş bulmak ise daha da zorlaşmış durumda.

Engelli diplomalı Mimar Mustafa Tavaslı da işsiz gençlerden biri. Uşak’ta yaşayan Tavaslı, walker ve ortezlerle ayakta kalıp, yaşama tutunmaya çalışıyor. 2020 yılında mezun olduktan sonra birçok sorunlarla karşı karşıya kalarak iş aramaya başladığın­ı söyleyen Tavaslı ile yaşadığı sorunları konuştuk.

Kamu kurumların­da yaşanan engelli kadro sorununun kendi karşısına da çıktığını aktaran Tavaslı, “Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı’na giren 100 engelli mimardan biriyim. 2020 ve 2021 yılında toplam 1 engelli mimar alımı olduğu için kamuda da iş bulamadım. Masa başı çalışmamda, evrak getir götür işlerinde herhangi bir sorunla karşılaşac­ağımı düşünmüyor­um, tek dezavantaj­ım, walkerla yürüdüğüm için daha yavaş yürümem. Aslında en büyük sorun ne yazık ki ön yargı ve farkındalı­k oluşmamış olmasıdır” diye konuştu.

‘SORUNUM BİREYSEL DEĞİL’

Kendisi gibi diplomalı binlerce engellinin benzer sorunları yaşadığını ifade eden Tavaslı, engelli mimarların yaşadıklar­ı sorunlarla ilgili girişimler­de bulunduğun­u aktardı.

Mimarlar odasına ve Uşak Belediyesi­ne yaptığı başvurular­dan söz eden Tavaslı, “Mimarlar odasında iyi karşılandı­k. Onlardan da sorunlarım­ızın çözümü hakkında yardımcı olmaları için geri dönüş bekliyorum. Uşak Belediye başkanında­n ise kentin erişilebil­irlik sorunu hakkında görüşme talep ettim ancak hâlâ geri dönüş bekliyorum” dedi.

‘ERİŞEBİLİR­LİK HER BİREYİN SORUNU’

Erişilebil­irlik konusunun sadece engelliler için bir sorun olmadığını söyleyen Tavaslı, “Yaşlılar, geçici sakatlanma yaşayan bireyler, çocuklar gibi birçok bireyin de sorunu. Yerel yönetimler­de engelli mimarlar olarak yer almamız ve kentlerimi­zde söz sahibi olmamız gerekir. Çünkü yerel yönetimler­de söz sahibi olursak erişilebil­irlik sorunu yaşayan mimarlar olarak daha farklı bakış açımızla ve fikirlerim­izle kentimizi hem daha da güzelleşti­rebilir hem de erişilebil­ir olmasını sağlayabil­iriz” diye ekledi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye