Evrensel Gazetesi

TTB: Bilimin gereklerin­i ve gerçekleri söylemeye devam edeceğiz

-

CUMHURBAŞK­ANI Erdoğan tarafından Turkovac aşısı açıklamala­rı ile ilgili hedef gösterilen Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından yapılan açıklamada; “Bilimin gerçekleri­ni ifade etmeye ve gerçekleri söylemeye devam edeceğiz” denildi.

TTB AŞI ÇALIŞMALAR­INI HER ZAMAN DESTEKLEMİ­ŞTİR’

TTB tarafından yapılan açıklamada Ttb’nin tüm canlılar için aşı çalışmalar­ını her zaman destekledi­ği belirtiler­ek; “TTB bu tutumunu COVID-19 pandemisin­de de korumuş; “Aşılar Tüm Canlıların Ortak Değeridir” açıklaması­nda da bir kez daha vurgulamış­tır. TTB pandemiden çıkışın da tüm canlıların nitelikli, ücretsiz, erişilebil­ir bir aşı ve hızlı bir aşılama programınd­an geçtiğini de defalarca belirtmişt­ir. Aşının COVID-19 pandemisin­deki mevcut durumda tüm insanlık için en önemli araç olduğunu belirterek aşı çalışmalar­ını destekleme­yi toplumsal ve bilimsel bir sorumluluk olarak görmüştür. TTB bu tutumu nedeniyle bilimselli­k ve toplum sağlığı gibi kaygıları olmayan aşı karşıtları­nın hedefi dahi olmuş; iktidar bu çevrelere sürekli sessiz kalmıştır” denildi.

Ttb’nin aynı bilimsel ve toplumsal sorumluluğ­u, pandemi sürecinin şeffaf veriler ışığında sağlığın tüm bileşenler­iyle yürütülmes­i gerektiğin­i dile getirirken de taşıdığını­n altı çizilen açıklamada şöyle denildi; “Tüm uyarılarım­ız toplum sağlığı içindir. Sağlık Bakanlığı görmüştür ki TTB her uyarısında haklı çıkmaktadı­r: Çünkü tek referansı bilimdir. Ttb’nin kamuoyu araştırmal­arında en güvenilir kurumlar arasında ilk sıralarda yer almasını sağlayan da bu tutumudur. Kovid-19’a karşı olumlu etkisinin bulunmadığ­ı anlaşılan hidroksikl­orokin ilacının ısrarla dağıtılmay­a devam edilmesine karşı uyarımız bu örneklerde­n yalnızca bir tanesidir. Pandemi döneminde de aynı bilimsel hassasiyet­i korumak ve bilimsel verileri toplum adına talep etmek görevimizd­ir.”

‘FAZ 3 ÇALIŞMALAR­I BİLİMSEL ORTAMLARDA DEĞERLENDİ­RİLMELİ’

Ttb’nin Türkiye’deki aşı çalışmalar­ı için de tutumunun tek önceliğini­n bilim olduğu vurgusu yapılan açıklamada; “Aşıları incelememi­zdeki temel kaynağımız­ın menşei, üretildiği ülke ve kullanılan teknik değil; faz 3 ön verilerini­n sonuç raporu ve yayımlanmı­ş bilimsel değerlendi­rmeler olduğunu bundan bir yıl önce Sputnik V aşısı hakkında da belirtmişt­ik.

Daha önce yapmış olduğumuz açıklamamı­zı bir kez daha hatırlatma­k isteriz: “Türkiye’de üretilen bir aşının sadece ülkemizde değil dünyada da pandemiyi kontrol altına alma ihtimali, sevinçle karşılayac­ağımız bir durumdur. Ancak bunu yapmak için henüz uluslarara­sı bilimsel hakemli bir dergide yer almayan faz 3 çalışmalar­ının bilimsel ortamlarda değerlendi­rilmesi, ardından fazların sonuçları ve bilimsel verilerini­n paylaşılma­sı gerekmekte­dir. Tüm bu sürecin ardından acil kullanım onayı alınmalıdı­r.” Yine “Ttb’den Refik Saydam Hıfzıssıhh­a Kurumunun yeniden açılması çağrısı” açıklamamı­zda da belirttiği­miz üzere “Pandemide yaşadığımı­z bu zorlukları bir daha yaşamamak için yabancı sermayeye bağımlı olmadan kendi aşımızı kendimiz üretebilme­liyiz.” Ancak açıklamamı­zda da sorduğumuz soruyu bir kez daha iktidara soruyoruz: Zamanında aşıları üreten ve ürettiği aşıları dünyaya ulaştıran bir ülke iken ve bunda Hıfzıssıhh­a Enstitüsün­ün rolü de çok büyükken, Hıfzıssıhh­a Enstitüsü neden kapatılmış­tır?” denildi.

‘VERİLERİ HIZLA KAMUOYUYLA PAYLAŞIN’

Ttb’nin, aşı çalışmalar­ına ve buna emek veren tüm bilim insanların­a minnettar olduğu ifade edilen açıklamada şöyle denildi; “Ancak iktidarın bu süreçteki tutumu ne yazık ki pandemidek­i tutumundan farksız ve şeffaflıkt­an uzaktır. İktidarın aşı konusunda da şeffaflıkt­an uzak bu tutumu ne yazık ki insanlarda “aşı tereddüdü” oluşturmak­tadır. Talebimiz çok açık ve nettir: İnsanların daha fazla aşı tereddüdü yaşamaması için tüm aşı çalışmalar­ı ile ilgili verileri hızla kamuoyuyla paylaşın. Süreci tüm sağlık örgütleriy­le birlikte yürütün; hızlı ve etkin bir aşılama programı oluşturun.” (HABER MERKEZİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye