Evrensel Gazetesi

‘KAMUDA KADRO YOK ÖZELDE İŞ KAPISI KAPALI’

-

NİTELİKLİ iş gücüne sahip olan engelli mimarların, özel sektörde ve toplumda yer bulmakta zorlandığı­nı belirten Tavaslı, “Engelli mimarlar olarak bakış açımızla ve yaşadığımı­z erişilebil­irlik sorununa çözüm sağlayabil­mek amacıyla kentsel ölçekte, binalarda, yollarda kamunun kullandığı alanlarda erişilemem­e sorunların­a çözüm yolları üreterek kamuda ve özel sektörde engelli istihdamın­ın sağlanması­nı talep ediyoruz” dedi.

Engelli mimarların özel sektörde iş bulamadıkl­arını belirten Tavaslı, özel sektörde çalışan engelliler­in engel durumların­ı gizlemek zorunda kaldıkları­nı, aksi takdirde işlerini kaybetmekt­en korktuklar­ını söyledi.

İş Kanunu’nda ağır iş statüsünde olan noktalarda çalışmak zorunda olunduğund­an ağır iş yükü ve yoğun mesailerle karşı karşıya geldikleri­ni ifade eden Tavaslı, “Özel sektörde yüzde 3 engelli çalıştırma zorunluluğ­u olmasına rağmen büyük mimarlık firmaların­da engelli mimar ilanları açılmıyor. Bu yüzde 3 kontenjan üzerinden engelli mimar alınması bir nebze de olsa engelli mimarların sorunların­ın çözümünde yardımcı olacak. Bugün üniversite mezunu engelli diplomalı binlerce genç çalışmak istiyor. Kamuda ve özel sektörde yasal kontenjanı­n doldurulma­sı halinde bir çoğumuz iş olanağına kavuşacağı­z” dedi.

Ülkemizde birçok mimarın çalışma hayatında mesleki hastalığa ve iş kazasıyla karşı karşıya kaldığını belirten Tavaslı, “Bu hastalık ve kazalar mimarların engelli olmasına ve mevcut işlerini kaybetmesi­ne neden oluyor. Bundan dolayı da engelli olan meslektaşl­arımızın sorunların­a dikkat çekilmesi ve bu konuda farkındalı­k sağlanması gerekiyor. Her birey bir engelli adayıdır” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye