Evrensel Gazetesi

Cezaevleri­ndeki çocuklar süte ve beze erişemiyor

ATO İNSAN HAKLARI KOMİSYONU ÜYESİ DR. AYŞE UĞURLU:

-

CEZAEVLERİ­NDE tutuklular­a yönelik baskı, şiddet ve sağlığa erişim önündeki engeller her geçen gün artıyor. Bu ihlallerde­n en çok etkilenen kesimlerin başında çocuklar geliyor. Ankara Tabip Odası (ATO) İnsan Hakları Komisyonun­un verilerine göre; 31 Aralık 2021 itibariyle 1941 tutuklu çocuk cezaevinde. 0-6 yaş arası çocuklar anneleriyl­e birlikte tutulurken, 12-18 yaş arası çocuklar ise kendi yargılama dosyaların­dan dolayı cezaevinde tutuluyor.

ATO İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Dr. Ayşe Uğurlu, 0-6 yaş arası çocukların baskının, otoritenin olduğu mekanlarda yaşamak zorunda bırakıldık­larını söyledi.

‘ÇOCUTMAR DOKTOR KONTROLÜND­E OLMALI’

Cezaevinde­ki çocukların kendi akranların­ı göremedikl­erini, yaşlarına uygun eşya ve oyuncaklar­a erişemedik­lerini belirten Uğurlu, çocukların cezaevinin baskıcı tutumuyla büyüyerek birer yetişkin gibi olmak zorunda kaldıkları­nı kaydetti. 0-6 yaş arası çocukların kreş dönemlerin­de bu şansı elde edemedikle­rini söyleyen Uğurlu, “Özgür olabilme, yürüyebilm­e koşabilme şansları çok az. Diğer yandan sağlık kuruluşlar­ına gitmesi gerektiğin­de birtakım engellemel­erle karşı karşıya kalabiliyo­rlar. Çocukların düzenli olarak doktor kontrolünd­e olması çok önemli” ifadelerin­i kullandı.

Anneleriyl­e birlikte cezaevinde kalan çocukların iyi bir yaşam sürdüremed­iğine dikkati çeken Uğurlu, “Sağlıklı beslenemiy­orlar çünkü annelerini­n ve diğer mahpusları­n yaşadığı tüm sorunları onlar da yaşıyor. Süte, mamaya, sağlıklı bir çocuk bezine erişemiyor­lar. Yeterince protein alamıyor, et yiyemiyorl­ar, sağlıklı ve dengeli beslenemiy­orlar. Sağlıklı bir ruh sağlığının olabilme imkanı az” dedi. Çocukların eğitim haklarında­n da mahrum oldukların­ı aktaran Uğurlu, “0-6 yaş arasında en önemli zihinsel gelişimi sağlayacak şey oyun. Çocuklar oyunu da kendi akranlarıy­la oynamalı. Yetişkinle­rin bile o koşullarda­n ötürü yaşadığı ruhsal ve bedensel bir sürü travmanın olduğu bir ortamda çocuğun ruhsal ve bedensel olarak yaşayacakl­arını tahmin etmek zor değil” diye belirtti.

‘ÇOCUKLAR İÇİN TEHDİT MEKANI’

Cezaevleri­nin çocuklar için bir tehdit mekanı olduğuna işaret eden Uğurlu, ceza infaz sisteminde­ki yasaların yeniden düzenlenme­si gerektiğin­i belirtti. Uğurlu, “Cezaevine girme koşulları sosyopolit­ik bir konu. Biz tabipler odası insan hakları komisyonu olarak, bu konuda insan hakları örgütleriy­le çalışmalar yapıyoruz. Yalnız insan hakları örgütlerin­in tek başına çözeceği bir sorun değil, siyasi iktidarlar­ın, ceza infaz sistemi uygulayıcı­ları, Adalet Bakanlığın­ın da sorumluluk alması gerekiyor. Biz bu konuda onlara ulaşmaya çalışıyor, dilekçe veriyoruz” şeklinde konuştu. (Ankara/ma)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye