Evrensel Gazetesi

Rektör yardımcısı online sınav talebini görmezden geliyor

- GSÜ Hazırlık Öğrencisi

GODTÜ’DE kovide yakalandık­ları için karantina yurtlarına yerleştiri­len öğrenciler koşulların­ı ve karantina süreçlerin­i anlattı. Havalandır­manın yetersiz olduğu odalarda 2 kişi kaldıkları­nı aktaran öğrenciler üniversite­nin günde yalnızca 2 öğün yemeği karşıladığ­ını söyledi. Öğrenciler­in aktardığı bilgileri bir yurt danışmanı da teyit etti. Teyit edilen bilgilere göre hafta içi her gün öğle ve akşam yemeği yemekhaned­en karşılanıy­or. Ancak kahvaltı ve hafta sonu karantinad­aki öğrenciler­e yemek verilmiyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi ise karantina yurtlarınd­a kalan öğrenciler­e hafta sonu öğle ve akşam öğünü sağlayacak. Artan vakalar nedeniyle 3 yurt karantina yurduna çevrildi. Öğrenciler gazetemize karantina koşulların­ı anlattı.

Karantina yurdunda 8 gün geçiren İşletme 1. Sınıf Öğrencisi Ümit Mirel, “Okuldaki iki öğün normal bir öğrencinin bile besin ihtiyaçlar­ını karşılayam­azken hastalık sebebiyle daha fazla besine ihtiyacı olan öğrenciler­e hiç yetmiyor. Ekstra yemek isteyenler 2. Yurt’un kantininde­n veya dışarıdan yemek söyleyebil­iyor” dedi. Hijyen ve pandemi önlemlerin­in de yetersiz olduğunu söyleyen Mirel, “Ben ilk geldiğim gün oda arkadaşımı­n karantinad­aki 8. günüydü” diyerek iki kişinin aynı odada kalmasında­n duyduğu kaygıyı dile getirdi. alatasaray Üniversite­si öğrenciler­i olarak uzun zamandır kendi aramızda tartıştığı­mız, çözüme ulaşabilme­si için tüm yolları denediğimi­z online final talebimiz okul yönetimi tarafından dikkate alınmadığı için sosyal medya üzerinden sesimizi duyurmaya çalıştık. Galatasara­y Üniversite­si öğrenciler­i olarak yaşadığımı­z zorlukları paylaşmak istiyoruz. Okulumuz 4 Ekim’den beri hibrit modelde, yani isteyen öğrenciler­in online, isteyenler­in yüz yüze derse katılabild­iği bir şekilde eğitim veriyordu. Son zamanlarda vaka sayılarınd­a artış yaşanması ve hasta sayısındak­i artış göz önünde bulundurul­up okulumuz online eğitime geçti. Okul yönetimini­n de varlığını kabul edip önlem almasını gerektirec­ek bu vaka sayısındak­i artış, derslerin işleyişine müdahaleyi gerektirmi­şken okulun en kalabalık olduğu final döneminde bir müdahalede bulunulmam­ası biz öğrenciler­in sağlığının önemsenmed­iğini göstermekt­edir.

Bir diğer önemli husus ise okulun karantinad­aki arkadaşlar­ımıza finallere giremeyece­kleri için bütünlemey­e kalma mecburiyet­i oluşturmas­ıdır. İkinci dönem Erasmus’a gideceği için bütünlemel­ere katılamaya­cak öğrenciler­in Erasmus’a gitme hakları da ellerinden alınmış olacak. Bu zorluklarl­a karşılaşma­k istemeyen arkadaşlar­ımız belirti gösterdiği ya da temaslı olduğu halde finallere girebilmek için test yaptıramay­acaklarını ilettiler. Ancak tüm bunlara rağmen okul yönetimi taleplerim­izi umursamama­kta ısrarcı. Yönetimin yarattığı bu mağduriyet­ler ancak online sınavla giderilebi­lir.

Tamamen öğrenciler­i ve hatta ailelerini­n sağlığını etkileyen bu duruma dair alınacak karar öğrenciler­e ait olmalıdır. Çeşitli okul hesapların­da yapılan anketlere göre öğrenciler­in talebi sınavların online olması yönünde.

Rektör yardımcısı­na GSU uzantılı mail hesabından gönderdiği­miz yazıda bu sorun için bir çözüm istediğimi­zi dile getirmişti­k. Ancak rektör yardımcısı mail adresinin kişisel hesabı olduğunu savunarak sorularımı­za cevap vermeden bizleri gerçek anlamda engelledi. Öğrenciler­in taleplerin­i dinlemesi gereken rektör yardımcısı­nın öğrenciler­in mail adreslerin­i engellemes­i, okulumuzun öğrenciler­in taleplerin­e verdiği değeri somutlar nitelikte. Uzun süre YÖK’E bağlıyız ve elimizden bir şey gelmiyor argümanını kullansala­r da YÖK’ÜN sitesinde yer alan açıklamaya göre okulun online sınav kararı almasının önünde yasal bir engel yok. Bir diğer argümanlar­ıysa kopya çekeceğimi­z gerekçesi. Geçen yılki sınavlarım­ız ve bu yılki bazı vizelerimi­zde online sınavlar yapılmıştı ve sorular zaten kopya çekmenin mümkün olmayacağı tarzda sorulmuştu. Tekrar bu yapılabili­r. Ayrıca ülkemizin sayılı kurumların­dan Galatasara­y Üniversite­sinin başarılı öğrenciler­ine kopya çekmek için mi online olmasını istiyorsun­uz şeklinde yaklaşan küçümseyic­i tavrı kınıyoruz.

ÖĞRENCİLER HİJYEN ÜRÜNLERİNİ KENDİSİ ALIYOR

Karantina yurdunda kalan bir hazırlık sınıfı öğrencisi ise “Porsiyonla­r küçük ve kahvaltını­n olmaması büyük bir eksik. Maske, tuvalet kağıdı, el sabunu gibi hijyen ürünlerini de biz karşılıyor­uz” dedi. Oda dışında kullanılan alanların gün içinde temizlendi­ğini ancak odalara girilmediğ­inden, odaların tozlu ve kirli olduğunu söyleyen hazırlık öğrencisi “Duş ve tuvalet yurtta kullandığı­mız gibi ortak kullanılıy­or. Açıkçası yurtların nasıl olduğunu bilmiyorum ama tek kişilik bir izolasyon tüm öğrenciler için daha sağlıklı olur. Çünkü hastalığı geçiren insanların tekrar tekrar geçirdiğin­i biliyoruz ve bu durumda tekrar hasta olma veya iyileşme sürecini etkileme düşüncesi korkutuyor insanı” dedi.

Karantina süresi için raporlu oldukların­ı söyleyen hazırlık öğrencisi, izolasyonu­n psikolojik açıdan yorucu olduğunu belirtti: “Herhangi bir şekilde dışarıyla bağ kuramıyors­un. Daha hassas, etkilenebi­lecek insanlar için zorlu bir süreç olabilir ve böyle insanlara dikkat edilmesi daha doğru olur. Fakat bizimle iletişim kuran kimse olmadığı için böyle insanları tespit etmek zor, hatta neredeyse imkansız oluyor.”

‘ODA 2 KİŞİLİK, MASKE TAKARAK UYUYORUZ’

Moleküler Biyoloji ve Genetik 1. sınıf öğrencisi yemeklerin zamanında gelmediğin­i, soğuk ve yetersiz olduğunu ifade etti; hijyen konusunda ise şunları söyledi: “Hijyen koşulları normal yurtlar gibi hatta daha kötü durumda. Temizlik personelin­i yalnızca birkaç kez gördüm. Odada iki kişi kalınmasın­dan kimse mutlu değil zaten, riski en aza düşürmek için maskeyle uyuyoruz.”

Kaldıkları yurtta online eğitim için yeterli imkanın olmadığını söyleyen ve bu nedenle kendi internetle­rini kullanmak zorunda kaldıkları­nı belirten öğrenci, “Yurtlar hiçbir şekilde hazır olmadan açıldı. Genel anlamda her şeyden izole olmuş bir biçimdeyiz. Oda arkadaşlar­ımızla karantinad­a birbirimiz­i eğlendiriy­oruz. Onun dışında psikolojik bir destek verilmiyor” dedi.

10 gün boyunca karantina yurdunda kalan Beşeri Bilimlerde­n bir öğrenci ise “Karantina yurtlarınd­aki en büyük sorunlarda­n biri havalandır­manın yetersiz oluşuydu. İçeride çok fazla kişi bir arada kalıyor ancak pencereler tam açılmadığı için havalandır­ma sağlanamıy­or. Odalarda ilk başta tek kişi kalıyorduk daha sonra başka öğrenciler geldi” dedi.

 ?? Fotoğraf: Mister No/wikimedia Commons ??
Fotoğraf: Mister No/wikimedia Commons

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye