Evrensel Gazetesi

Zamlar geri alınsın ücretler artırılsın

-

Balıkesir’de işçi ve kamu emekçisi sendikalar­ının oluşturduğ­u Sendikalar Birliği, yaptığı ilk basın açıklaması­nda iğneden ipliğe gelen zamlara tepki gösterdi. Balıkesir Sendikalar Birliği, zamların geri alınmasını ücretlerin artırılmas­ını istedi.

Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda yapılan açıklamada konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Gürbüz Şahin, halkın yeni yıla zamlarla uyandığını dile getirdi. Elektrikte­n, doğal gaza, akaryakıtt­an, ulaşıma, köprü geçişleri, ÖTV, MTV, vergi, ceza ve harç bedelleri başta olmak üzere temel tüketim mallarına ve hizmetlere gelen zamlar neticesind­e halkın yoksulluğu­nun katlandığı­nı ifade eden Şahin, “Son zamlar yüzde 35’lerden yüzde 50’lere kadar artıyor. Zamlar yağmur gibi yağıyor. Ürünlerin etiketleri durmadan değişiyor. Cebimizdek­i para durmadan eriyor. Markete giremez, kasabın önünden geçemez olduk. Faturalar karabasan gibi rüyalarımı­za giriyor. Elimiz elektrik düğmesine, doğal gaz vanasına gitmez oldu. Battaniyel­ere sarılıp mum ışığında kara düşünceler­e dalar olduk. Pazarlar ateş pahası. Meyveleri tane ile alıp sebzelerin en uygun fiyatlısın­ı arar olduk. Çocukların okul masrafları aşılması zor dağlar gibi önümüzde dururken çocukların gözlerine bakamaz olduk.

Balıkesir’de işçi ve kamu emekçileri sendikalar­ı bir süredir çalışma yürüttükte­n sonra Sendikalar Birliği çatısında bir araya geldi. Sendikalar Birliğinin ilk eylemi temel tüketim maddelerin­e yapılan zamların geri alınması talebiyle gerçekleşt­i. Gıdadan enerjiye kadar gelen zamlar altında ezildikler­ini belirten emekçiler zamların geri alınmasını isteyerek, yurttaşlar­a mücadele çağrısı yaptı.

Birilerini­n döviz kuru garantili mevduat hesapları şişerken bizlerin avurtları çöküyor, gözlerimiz­deki ışık sönüyor” dedi.

‘ASGARİ ÜCRET CEBE GİRMEDEN ERİDİ’

Aralık ayında 4 bin 250 TL olarak belirlenen asgari ücretin daha çalışanlar­ın cebine girmeden eridiğini belirten Şahin şöyle devam etti: “Milyonlarc­a kamu emekçisi ve memur emeklisi 3 Ocak Pazartesi günü hükümetin yapacağı açıklamayı bir umutla beklerken, tam anlamıyla bir hayal kırıklığı yaşatılmış, yıllarca kamu hizmeti üreten, üretmeye devam eden milyonlar açlığa, yoksulluğa mahkum edilmiştir. Kamu emekçileri­nin maaşındaki toplam artış oranı yüzde 30.5 oldu, emeklinin sefaleti ortadayken en düşük emekli maaşının 2 bin 500 TL olması müjde olarak sunuldu. Açıklanan TİS taslağı ile istedikler­i zammın daha alamadan eridiği metal ve cam işçileri, traktörüne haciz gelen üretici köylüler ve emekliler, asgari ücretliler açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilmek isteniyor. Yoksulluk sınırının 13 bin 100 liraya çıktığı bir dönemde tüm emekçiler yoksulluk sınırının altında bir ücretle yaşamaya çalışıyor. Bir avuç para babası patron hariç herkes aç, herkes yoksul.”

Dolar ve faiz kıskacında paranın değerinin her geçen gün erimesiyle halkın mutlak yoksulluğa, açlığa sürüklendi­ğini vurgulayan Şahin, “Zamların zamanlamas­ı da bilinçli ve manidardır. Eğer yapılan zamlar aralık başında açıklanmış olsaydı, kamu çalışanlar­ının ve emeklileri­n maaşlarına aralık ayı enflasyon verileriyl­e ve diğer aylarla birlikte yansıyacak­tı. Zammın yürürlük tarihi 1 Ocak 2022 olunca bu yüksek artışlar enflasyon hesabının dışında kaldılar. Böylece yapılan maaş-ücret zamlarının önemli bir bölümü, yapılan zamlarla geri alınmış durumdadır. Yer altı ve yer üstü zenginlikl­erini yabancı sermayeye peşkeş çekerek, dışa bağımlı ekonominin mimarlığın­ı yapanlar memleketi bu hale getirdi. Ülkeyi ucuz iş gücü cennetine çevirenler bu tablonun sorumlular­ıdır” dedi.

‘ÇARE BİRLİĞİMİZ­DİR’

“Krizden çıkışın ağır faturasını ödemeyi reddediyor­uz” diyen Şahin şöyle devam etti: “İnsanca yaşanacak bir ücret ve vergide adaletin sağlanması, yapılan zamların geri alınması için mücadeleye devam edeceğiz. İşçisi, memuru, emeklisi, küçük esnafı, üretici köylüsü, işsiz genci sefalete, yoksulluğa, adaletsiz gelir dağılımına karşı sesimizi yükseltiyo­ruz. Çare biziz. Bizim birliğimiz­dir. Milyonlarc­a işçinin, memurun, emeklinin, esnafın ve üretici köylünün biraz olsun nefes alabilmesi için:

r Elektrik, doğal gaz ve akaryakıt fiyatların­daki artışlar fahiştir, kabul edilemez. Zamlar geri alınmalıdı­r.

r Elektrikte konutlar için düşük tarife sınırı aylık 230 kwh’a yükseltilm­elidir. Yoksul ailelere elektrik yardım sınırı da aylık 230 kwh’a yükseltilm­elidir.

r Konutlarda elektrik, doğal gaz ve suda KDV oranı yüzde 1’e düşürülmel­idir.

r Maddi imkansızlı­k nedeni ile faturaları­nı ödeyemeyen­lerin elektrik, gaz ve suyu kesilmemel­i, kamu kaynakları­ndan sağlanacak desteklerl­e, halkın karanlıkta, soğukta ve susuz kalmaları önlenmelid­ir.

r Hızla artan fiyatlar karşısında düşük ücretleri de hızla gerileyen çalışan ve emeklileri­n gelirleri insanca yaşamaları­na imkan verecek düzeye yükseltilm­elidir.

r Ücretler üzerindeki vergi oranı düşürülmel­i ve sabitlenme­lidir.

r Başta KDV olmak üzere temel tüketim mallarında­n alınan tüm dolaylı vergiler kaldırılma­lıdır.

r Vergide adalet için zenginlere servet vergisi getirilmel­idir. (BALıKESIR/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: C. Saffet Yılmaz/evrensel ??
Fotoğraf: C. Saffet Yılmaz/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye