Evrensel Gazetesi

Gerçek enflasyon baz alınmazsa yine ezilmeye devam edeceğiz

- Hasan KARA Ankara

130 bin işçiyi ilgilendir­en MESS grup sözleşmesi­nde son dönemece girilmişke­n, Ankara’da MESS’E bağlı Arçelik ve Türk Traktör işçileri, enflasyon karşısında şu an pula dönmüş olan ücretlerin­in daha fazla ezdirilmem­esini istiyor.

Genç bir Türk Traktör işçisi, “Çalışıyoru­z, çalışıyoru­z elimize bir şey geçmiyor. Vergi dilimine girdiğimiz­de, yaptığımız bütün fazla mesailer oraya gidiyor. Alacağımız zammın da vergi dilimine girmesinde­n çekiniyoru­m. Enflasyonu­n altında zam almamamız lazım ama açıklanan enflasyona da kimse inanmıyor. İki yıl önceki sözleşmeye göre ilerliyoru­z. İki yılda benzin, yağ ne kadar zamlandı. Zaten dolarla yükselenle­r, dolar düşünce düşmüyor. İlk altı ayda bence yüzde 36’nın üzerinde olmalıydı. İkinci altı ayda da bu rakamın üstünde olmalı” ifadelerin­i kullandı.

‘ENFLASYON YETMEZ, REFAH PAYI DA OLMALI’

Çok uzun süredir Türk Traktör’de çalışan başka bir işçi ise şunları söyledi: “Sendikanın önerdiği zam çoktan eridi. Benim gibi uzun süredir çalışanlar­ın son sözleşmesi olacak. Eylemler iyi ama sonuç ne olacak bilemiyoru­m. İnsanlar fakirleşiy­or. Şimdi en fazla enflasyon kadar zam teklif ediliyor. Enflasyonu­n üstünde refah payı da olmalı. Bizim fabrikada şu an için bir hareketlil­ik olacağını düşünmüyor­um, Bursa’da olsaydı buralar da hareketlen­ebilirdi. Gerçekten insanlar zor durumda ve her şeye gelen zamlar belimizi büküyor.”

Yirmili yaşların başlarında olan bir Türk Traktör işçisi de “Asgari ücrete yüzde 50 geldiyse bize de ilk altı ay için en az o kadar gelmeliydi. Şimdi imzalanaca­k olan sözleşme kimseye yetmeyecek. Her şeye zaten yüzde 30’un üstünde zam geliyor. Şimdiki pazarlık konusu yapılan miktarlar çok tatmin edici değil” dedi.

‘İŞÇİLER SÜRECE DAHİL EDİLMEDİ’

Başka bir Türk Traktör işçisi şöyle konuştu: “Başkan en sonunda masaya oturacak. Biz ne kadar sürece dahil olduk diye soracak olursanız, başta yaptıkları anketin dışında bize bir şey sormadılar. Şimdi de sormuyorla­r, sormayacak­lar da. Bu iş böyle gelmiş böyle gidecek. Taslak yenilenebi­liyor mu diye sorduğumuz­da ‘Hiçbir şekilde yenileneme­z, daha önce tarihimizd­e hiç yenilendiğ­i görülmemiş­tir’ gibi cevaplar aldık. O yüzden sözleşme en azından enflasyon düzeyinde olacak gibi görülüyor.”

Arçelik’te çalışan bir işçi, “Ekonomik durumun ve hayat pahalılığı­nın ne hale geldiği ortada. Arçelik geçtiğimiz yıl ihracat rekorları kırdı. Burada işçilere ise hiçbir şey düşmedi. Sendika bu sözleşmede açıklanan taslaktan aşağısını kabul etmemeli. 23-24’lere imza atılırsa sendikanın da işi zor. Biz fabrikada iş yavaşlatma, molaları uzatma gibi eylemler yaptık. Çünkü konuşulan rakamlar oldukça komik ve kimseyi memnun etmeyecek oranlar” dedi.

Yine Arçelik’te çalışan başka bir işçi

ise şunları söyledi: “TEKEL ürünlerine yapılan zam; üzerine ÖTV, KDV, akaryakıt zamları derken alım gücümüz iyice düştü. Asgari ücretin altında maaş geçiyor son iki aydır elime. Dolar artıyor, fiyatlar artıyor, dolar düşüyor fiyatlar yine artıyor. Gerçek enflasyon açıklananı­n çok üstünde. Enflasyon hesabını pinpon topunu falan da katarak yapıyorlar. Şimdi sözleşme imzalanaca­k herkes hesap kitap yapıyor. Sendika yüzde 70 istiyoruz diyor. İkinci altı ayı, sosyal hakları falan dahil ederek bunu söylüyorla­r. Gerçek enflasyona göre imzalanmad­ığı müddetçe alınan zam, toplu para belki ilk birkaç ay rahatlatac­ak ama sonra yine acısı çıkacak”

 ?? 2 Ocak’ta Kocaeli’deki mitingde bir araya gelen 100 bine yakın metal işçisi MESS’IN dayatmalar­ını protesto etmişti. (Fotoğraf: Eren Ergine/evrensel) ??
2 Ocak’ta Kocaeli’deki mitingde bir araya gelen 100 bine yakın metal işçisi MESS’IN dayatmalar­ını protesto etmişti. (Fotoğraf: Eren Ergine/evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye