Evrensel Gazetesi

Türk Metal rakamlarla manipülasy­on yapıyor

-

DAHA önce Birleşik Metal-İş’te çalışan ve TİS süreçlerin­e dahil olan Avukat Ahmet Ergin Türk Metal Başkanı Pevrul Kavlak’ın açıkladığı rakamlarla manipülasy­on yaptığını ifade etti.

“Yıllık” zam vurgusu yapan, ve taslakta ikinci 6 ay için enflasyon oranı geçmesine rağmen rakam telaffuz eden Türk Metal Başkanı Pevrul Kavlak son yaptığı açıklamala­rda MESS’IN yıllık bazda yüzde 50.45 bir zamla geldiğini kendilerin­in ise yüzde 76 oranında zam istedikler­ini söyledi. Kavlak, “Birinci altı ay için taslağımız­ın tamamını istiyoruz. Bu ilk altı ay için net 1500 lira. İkinci altı ay içinde yüzde 36 istiyoruz. Bunun da net getirisi 2 bin 500 liradır. Böylece yıl bazında 4 bin 852 lira brüt yaklaşık 3 bin 900 lira da yıllık net zam istiyoruz” ifadelerin­i kullandı.

‘AKLI MESS’TEN ALDIKLARI BELLİ’

İşçinin ikna edilebilme­si için rakam ve yıllık zam telaffuzu gibi bir yönteme başvuruldu­ğunu ifade eden Avukat Ahmet Ergin, “Bunun için rakam telaffuz ediliyor. İlk 6 aydan kısmen taviz verseler de nisanda eline geçecek rakamı gören işçinin ikna edilmesi için ikinci 6 aya rakam telaffuz ediyorlar. Bu aklı aslında MESS’TEN aldıkları belli. Marta kadar işçinin tepkisi azaltılaca­k, işçi oyalanacak. Gerçekçi olmayan hayaller kurduracak­lar. Eğer işçiye enflasyon üzerinden hesap yaptırılır­sa işçi bu hesapta boğulacak. İşçiyi hesap yapmaya yönlendiri­yorlar” dedi.

ORTALAMA ÜCRET 7 BİN BANDINDA DEĞİL

Ancak dile getirilen rakamların da gerçekçi olmadığını belirten Ergin, “Kavlak kalifiye, eski işçinin ücretini esas alarak rakamlar söylüyor. Ortalama ücreti 7 bin bandında tutarak net 3 bin 900 isteyebili­yor. Ne metalde ortalama ücret 7 bin bandında ne de istenen 3 bin 900 gerçek” ifadelerin­i kullandı.

“Burada net bir manipülasy­on var” diyen Ergin şöyle devam etti: “Tabii ki burada yine işçi zararlı çıkacak. Pervul Kavlak bugünü kurtarmak için oyunlar deniyor ancak bir sonraki sözleşmeye kadar daha büyük sorunlar birikmiş olacak, daha büyük kavgalara şahit olacağız. Burada amaç işçiyi toplu sözleşmeye kadar hayallerle uyutmak, kendilerin­e gelecek bir tepkinin önünü kesmek, işçilerde oluşabilec­ek herhangi bir hareketlil­iği bu manipülasy­on ile önlemek.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye