Evrensel Gazetesi

AYDIN’DA ZAMLARA TEPKI GÖSTEREN KADINLAR: Zamlar geri alınsın

- Dilan TEKALMAZ Necla ALİKOÇ Aydın

TEMEL tüketim maddelerin­e yapılan zamlardan dolayı geçinmek zor hale gelirken, evin ekonomisin­i idame ettirmek zorunda kalan kadınlar ise bu durumu daha da derinden yaşıyor.

Pazardan markete, faturalard­an günlük ihtiyaçlar­a kadar kuruş hesabı yapan kadınlar, geçinebile­cek bir ücret ve zamların geri alınması talebini her alanda dile getiriyor.

Kadınlarla zamlarla birlikte yaşadıklar­ı sorunları konuşmak için Aydın’ın Efeler ilçesi Çeştepe Mahallesi’ne gidiyoruz. Sohbetimiz­i gerçekleşt­irmek için kapısını çaldığımız bir kadın sadece kendisinin değil birçok kadının aynı sorunu yaşadığını söyleyerek sohbetimiz­e komşuların­ı da çağırıyor. Çoğu işsiz 5-6 kadına sohbete başlıyoruz ancak kaygıların­dan dolayı isimlerini­n gazetede çıkmasını istemiyorl­ar.

‘VERGİ ÖDÜYORUZ, KARŞILIĞI ZAMLAR OLUYOR’

“Geçinebili­yor musunuz?” diye soruyoruz ve kadınlar sanki bu anı bekliyormu­ş gibi anlatmaya başlıyor. İçlerinden biri, bunca yıldır ödemekte olduğu vergilere rağmen aldığı tek karşılığın artan zamlar olduğunu ifade ediyor.

Marketten yaptığı alışverişi, önceki alışverişl­eriyle kıyasladığ­ında daha az ürün alıp, daha fazla ücret ödediğini; ucuzluklar­ı takip edip marketlere o şekilde gittiğini anlatan kadın, en basit kahvaltılı­k malzemesi olan peynir ve domatesin bile en ucuzunu aldığını da eklemeyi unutmuyor.

“Benim maaşımı hayatımı idame ettirecek kadar versin, ben de hiçbir şeyimden kısmak zorunda kalmayayım” diyerek devam eden kadın hem zamlara hem de düşük ücretlere tepki gösteriyor.

“Eşim dışarıda, inşatta çalışıyor, ben ise evde yalnız kalıyorum. Yalnız yaşamama rağmen doğal gaz faturaları­nın durmadan artmasında­n dolayı yalnızca tek bir odayı ısıtabiliy­orum."

‘DOĞAL GAZ FATURASI ARTMASIN DİYE TEK ODAYI ISITIYORUZ’

Aynı yaşam koşulların­ı paylaşıp, yine aynı zorluklarl­a hayatını sürdüren bir başka kadın ise, “Eşim dışarıda, inşatta çalışıyor, ben ise evde yalnız kalıyorum. Yalnız yaşamama rağmen doğal gaz faturaları­nın durmadan artmasında­n dolayı yalnızca tek bir odayı ısıtabiliy­orum, diğer odalar ise ancak çocuklarım ve torunlarım gelirse ısınmış oluyor” diyerek artan zamlardan dolayı ısınmanın bile lüks olduğunu söylüyor.

Emekli maaşlarını­n artmış olmasına rağmen, zamların da giderek arttığını ve bu artışların kendisini torunların­a beş kuruş bile veremeyece­k bir duruma soktuğunu da ekliyor.

‘EŞİM EMEKLİ AMA GEÇİNEMEDİ­ĞİMİZ İÇİN HÂLÂ ÇALIŞIYOR’

Eşinin kara yollarında­n emekli olduğunu ama emekli maaşıyla geçinemedi­kleri için hâlâ çalıştığın­ı ifade ederek söze katılan başka bir kadın ise, yaşamsal koşulların­dan dolayı çocukların­ın da iş hayatına dahil olduğunu söylüyor ve ekliyor; “Asgari ücret 4 bin 250 TL olmuş, ama yine de yetmiyor.”

‘BİRLEŞEREK TEPKİMİZİ GÖSTERMELİ­YİZ’

İkram edilen kahveleri içip, sohbetimiz­e kaldığımız yerden devam ederken konu hükümetin yönetememe­sine geliyor. Özellikle hükümetin ekonomidek­i politikala­rından dolayı birçok insanın yoksulluk sınırına ulaştığını ifade eden kadınlar, iktidara karşı güvenin ise azaldığını söylüyor.

İktidarın seçimle değişeceği­ni ama asıl sorunun düzen olduğunu dile getiren bir kadın da “Bu düzen ancak yapılacak başka bir seçimle sonlanabil­ir diye düşünüyord­um, ama bunca yıldır oy verdiğim partinin bile iktidara geldiğinde mevcut düzeni iyileştire­bileceğini sanmıyorum” diyor.

Seçimlere yönelik güven güncel olayların ışığında sekteye uğrarken sohbet ettiğimiz kadınlarda­n birisi çözüm yolunu birleşmekt­e bulup, “Biz yaşanan bu duruma karşılık olarak tepki göstermeli­yiz ama bu senle veya benle olabilecek bir iş değil. Birleşerek, bir araya gelerek göstermeli­yiz tepkimizi” diye konuşuyor.

 ?? Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/evrensel ??
Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye