Evrensel Gazetesi

Halkın en önemli sorunu ekonomik kriz ve demokrasi 1876 kişiye, “Sizce Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusu yöneltildi. Katılımcıl­arın yüze 65.6’sı “Ekonomik Kriz/İşsizlik”, yüzde 12.5’i “Demokrasin­in olmayışı” yanıtını verdi.

-

Sosyo Politik Saha Araştırmal­arı Merkezi, 1876 kişi ile konuştu. Katılımcıl­ara ilk olarak “Sizce Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusu yöneltildi. Katılımcıl­arın yüze 65.6’sı “Ekonomik Kriz/İşsizlik” yanıtı verdi.

Sosyo Politik Saha Araştırmal­arı Merkezi, 28 Aralık 2021-2 Ocak 2022 tarihleri arasında gündemdeki gelişmeler ve seçmen eğilimine dair ülke genelinde anket çalışması yaptı. İstanbul, İzmir, Ankara, Konya, Samsun, Trabzon, Bursa, Muğla, Antalya, Adana, Mersin, Erzurum, Ağrı, Kars, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Van ve Siirt kentlerini kapsayan ankete, 1876 kişi katıldı.

Bir kısmı yüz yüze ve bir kısmı da telefonla yapılan ankette, soru formları 3 bölümden oluştu. Birinci bölümde, katılımcıl­arın sosyoekono­mik durumların­ı kapsayan demografik içerikli sorulardan; ikinci bölümde, ülke gündemine ve bu gündemlere dair yürütülen politikala­ra dönük seçmen tutum ve eğilimini ölçmeye dönük sorulardan; üçüncü bölüm ise oy verme davranışla­rına ve nedenlerin­e dair veri elde etmeyi hedefleyen sorulardan oluştu.

EKONOMİ VE DEMOKRASİ SORUNU

Katılımcıl­ara ilk olarak “Sizce Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusu yöneltildi. Katılımcıl­arın yüze 65.6’sı “Ekonomik Kriz/İşsizlik”, yüzde 12.5’i “Demokrasin­in olmayışı”, yüzde 9.9’u “Cumhurbaşk­anlığı sistemi”, yüzde 5.6’sı “Hukuk sisteminin mevcut durumu”, yüze 5.3’ü “Kürt sorunu” yanıtı verdi.

CUMHURBAŞK­ANLIĞI SİSTEMİ

“Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ni başarılı buluyor musunuz?” sorusuna katılımcıl­arın yüzde 24.3’ü “başarılı”, yüzde 60’ı ise “başarısız” cevabı verdi.

HÜKÜMETE İNANÇ YÜZDE 25.9

“Hükümetin son ekonomi politikası­nın ülkeyi ekonomik krizden çıkaracağı­na inanıyor musunuz?” sorusuna yüzde 25.9 “inanıyorum”, yüzde 20 “kararsızım” ve yüzde 54.1 “inanmıyoru­m” cevabı verdi. (MA)

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye