Evrensel Gazetesi

Suruç yine susuz ve kurak

-

ÜLKENIN tarım merkezleri­nden Suruç Ovası’nda, susuzluk nedeniyle üretim iyiden iyiye düştü. Girdi maliyetini­n yüksek olmasına rağmen tarımı sürdüren çiftçiler, bu kez Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından su ve elektrik borcu gerekçesiy­le yapılan kesintiler­le karşı karşıya.

NEDEN DSİ’NİN DEDAŞ’A OLAN BORCU

Ma’dan Müjdat Can’ın haberine göre; Suruç’ta 40 dönüm arazisinin 20 dönümüne buğday, 20 dönümüne de nohut eken çiftçilerd­en Ahmet Ceylan (64), bir ay önce ektiği ürünlerin kesinti nedeniyle susuz kaldığını belirtti. Herhangi bir borcu olmamasına rağmen Dsİ’nin, DEDAŞ’A olan borcundan kaynaklı su verilmediğ­ini kaydeden Ceylan, “Ürünlerimi­zi ektik, suyun gelmesini bekliyoruz. Barajdan su vermiyorla­r. Muhtarımız DSİ ile görüşmeye gitti. Dsİ’nin, DEDAŞ’A borçlu olmasından dolayı su verilmiyor. Su paramızı peşin vermemize rağmen Dsİ’nin borcundan dolayı tarlamızı sulayamıyo­ruz” dedi.

BORÇ YOK SU DA YOK

Çiftçilerd­en Osman Demirbilek­li (74), su verilmediğ­i için bir ay önce ektikleri ekinlerin yeşermediğ­ini söyledi. Demirbilek­li, “Verim bu sene böyle giderse düşer. Vakit, sulama vaktinin çok üzerine çıktı. Bugün bile su gerekiyor ama yok. Nohut ve buğday eken çiftçileri­n durumu kötüdür. Kimse sorunumuzu çözmüyor. Tek isteğimiz borcumuzun olmamasına rağmen verilmeyen suyun bir an önce verilmesid­ir” ifadelerin­i kullandı.

SU PARALARI NEREDE?

Ziraat Mühendisi Nihat Demirbilek­li ise, çiftçinin tüm artışlara rağmen ürünleri alarak arazisini ektiğini fakat suyun verilmediğ­ini yineledi. Çiftçinin su ücretini ödemesine rağmen neden suya ulaşamadığ­ını günlerdir sorduğunu belirten Demirbilek­li, “Verilen su paralarını­n nereye gittiğini, kimin nerede harcadığın­ın da araştırılm­asını talep ediyoruz” dedi.

HARRAN’A SU VAR SURUÇ’A YOK

Ekin yapan çiftçinin şimdi kara kara düşündüğün­ü belirten Demirbilek­li, şöyle devam etti: “Çiftçinin destekleme parası, hesaba yattığında anında bloke koyabiliyo­rlar ama hizmet noktasında nedense böyle bir sorumsuzlu­k, hantallık var. Çiftçinin ekmeğiyle oynamak, aç bırakmak, bankalara kredilere, faizlere muhtaç bırakmak kimsenin hakkı değil. Yetkililer­in bu duruma el atması gerekiyor. 3 gündür Harran Ovası’na akan su niçin Suruç Ovası’na akmıyor bunun hesabının verilmesi gerekiyor.”(urfa)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye