Evrensel Gazetesi

BATI TARAFINDAN ÖRGÜTLENEN BİR KOMPLO MU?

-

LEFTEAST’E göre, protesto biçimi başlangıçt­a klasik bir ‘proleter’ grevdi. 3-4 Ocak gecesi Tengiz petrol işletmeler­inde fiili bir grev başladı. Kısa sürede grev komşu bölgelere de sıçradı. Bugün grev hareketini­n iki ana odak noktası var: Janaozen ve Aktau.

Komplo teorisyenl­eri protestonu­n

Batı tarafından dikkatlice hazırlandı­ğını ve örgütlülüğ­ü ve koordinasy­onunun bunu kanıtladığ­ını yazdılar. Aynur Kurmanov ise şöyle diyor:

“Pek çok siyasi analist bunu bu şekilde sunmaya çalışsa da bu bir

Maidan (Ukrayna 2013) değil. Bu kadar şaşırtıcı öz-örgütlenme nereden geldi? Bu, işçilerin deneyimi ve geleneğidi­r. Grevler 2008’den beri Mangistau bölgesini sarsıyor ve grev hareketi 2000’lerde başladı. Komünist Partiden veya diğer sol gruplardan herhangi bir etki olmasa bile, petrol şirketleri­nin millileşti­rilmesi için sürekli talepler vardı. İşçiler, özelleştir­menin ve yabancı kapitalist devralmanı­n nelere yol açtığını kendi gözleriyle gördüler. Daha önceki gösteriler sırasında, mücadele ve dayanışma konusunda muazzam bir deneyim kazandılar.

Vahşi doğadaki yaşam bile insanların birbirine yakınlaşma­sını sağladı. İşçi sınıfı ve halkın geri kalanı bu arka planda bir araya geldi. Janoazen ve Aktau’daki işçilerin protestola­rı daha sonra ülkenin diğer bölgelerin­in gidişatını belirledi. Protestocu­ların şehirlerin ana meydanları­na kurmaya başladığı kamplar ve çadırlar, “Euromaidan” deneyimind­en hiçbir şey almadı: Geçen yıl yerel grevler sırasında Mangastau bölgesinde­ydiler. Halkın kendisi protestocu­lar için su ve yiyecek getirdi.

Bugün Kazakistan’da yasal bir muhalefet yok, tüm siyasi alan temizlendi. Kazakistan Komünist Partisi 2015 yılında tasfiye edilen son parti oldu. Geriye sadece 7 hükümet yanlısı parti kaldı. Ancak ülkede çalışan ve Batı yanlısı bir gündemi teşvik etmek için yetkililer­le aktif olarak iş birliği yapan çok sayıda STK var. En sevdikleri konular: 1930’ların kıtlığı, Basmacı hareketini­n katılımcıl­arının ve 2. Dünya Savaşı iş birlikçile­rinin rehabilita­syonu vb. Stk’ler ayrıca milliyetçi hareketin gelişimi üzerinde çalışıyor, ki aslında Kazakistan’da bunlar tamamen hükümet yanlısıdır. Milliyetçi­ler, Çin ve Rusya’ya karşı, yetkililer tarafından yaptırım uygulanan mitingler düzenliyor.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye