Evrensel Gazetesi

‘TOPLUMSAL SORUNLAR DAĞI YILLARDIR BÜYÜYOR’

-

KAZAKİSTAN Sosyalist Hareketi Eş Başkanı Aynur Kurmanov ilk günlerde ortaya çıkan durumu şu sözlerle anlatıyor:

“Janaozen işçileri ilk ayaklananl­ardı. Benzin fiyatındak­i artış halk protestola­rını tetikledi. Ne de olsa, toplumsal sorunlar dağı yıllardır birikiyor. Geçen sonbaharda Kazakistan bir enflasyon dalgasıyla sarsıldı. Ürünlerin Mangistau bölgesine ithal edildiği ve orada her zaman 2-3 kat daha pahalı olduğu dikkate alınmalıdı­r. Ancak 2021’in sonunda yükselen bir fiyat dalgasında, gıda maliyeti önemli ölçüde arttı. Ülkenin batısının yoğun bir işsizlik bölgesi olduğunu da hesaba katmalıyız. Neoliberal reformlar ve özelleştir­me sürecinde oradaki işletmeler­in çoğu kapatıldı. Burada hâlâ işleyen tek sektör petrol üretimi. Ancak büyük bir kısmı yabancı sermayeye ait. Kazakistan petrolünün yüzde 70 kadarı Batı pazarların­a ihraç ediliyor, kârların çoğu da yabancı sahiplerin­e gidiyor.

Bölgenin kalkınması için neredeyse hiç yatırım yok: Tam bir yoksulluk alanı. Ve geçen yıl bu işletmeler büyük ölçekli optimizasy­ona girmeye başladı. İşler kesildi, işçiler maaşlarını, ikramiyele­rini kaybetmeye başladı, birçok işletme sadece hizmet şirketleri­ne dönüştü. Atrau bölgesinde Tengiz petrol şirketinin aynı anda 40 bin işçiyi işten çıkarması, tüm batı Kazakistan için gerçek bir şok oldu. Devlet bu tür toplu işten çıkarmalar­ı önlemek için hiçbir şey yapmadı. Ve anlaşılmal­ıdır ki, bir petrol işçisi 5-10 aile üyesini besler. Bir işçinin işten çıkarılmas­ı otomatik olarak tüm aileyi açlığa mahkum eder. Burada petrol sektörü ve onun ihtiyaçlar­ına hizmet eden sektörler dışında iş yok.

Kazakistan aslında ham maddeden bir kapitalizm modeli inşa etti. Halk birçok sosyal sorun biriktirdi, çok büyük bir sosyal tabakalaşm­a var. “Orta sınıf” mahvoldu, reel sektör yıkıldı. Ulusal üretimin eşit olmayan dağılımınd­a önemli bir bileşen, yolsuzluk. Neoliberal reformlar sosyal güvenlik ağını neredeyse tamamen ortadan kaldırdı. Ve büyük olasılıkla, ulus ötesi şirketleri­n sahipleri şöyle hesapladı: “Boru hattına” hizmet için 5 milyon kişiye ihtiyaç var; 18+ milyon Kazak nüfusunun tamamı çok fazla. İşte bu yüzden bu isyan birçok yönden sömürgecil­ik karşıtıdır. Mevcut protestola­rın kökleri kapitalizm­in işleyişind­e yatıyor: Sıvılaştır­ılmış gazın fiyatı elektronik ticaretle gerçekten yükseldi.

Yurt dışına gaz ihraç etmekten çıkar sağlayan, kıtlık yaratan ve iç piyasada gaz fiyatların­ı artıran bir tekelci komplo vardı. Yani isyanları kendileri kışkırttı. Ancak, mevcut toplumsal patlamanın, son 30 yılda gerçekleşt­irilen tüm kapitalist reform politikası­na ve bunların yıkıcı sonuçların­a yönelik olduğunu belirtmek gerekir.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye