Evrensel Gazetesi

‘Tehdit geçene kadar her gün eylem yapalım’

HUKUKİ SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

-

Aydın’ın Germencik ilçesine bağlı Dağyeni köylüleri, incir bahçeleri içerisinde yapılan maden sondajları­na karşı önceki gün bilgilendi­rme toplantısı gerçekleşt­irdi. Köyün düğün salonunda yapılan toplantıya yüzlerce köylü katıldı. Toplantıda maden sondajları­na karşı mücadele kararı alındı.

Dağyeni köylüleri günlerdir diken üzerinde yaşıyor. İzmir-aydın sınırında yer alan Kartal Dağı’nın Aydın Germencik tarafında kalan Dağyeni incir ve zeytincili­kle geçinen bir dağ köyü. Tam zeytin toplama sezonunda köylüler bir yandan ürünlerini hasat etmeye çalışırken öbür tarafta yaklaşık 15 gün önce başlatılan, en yakını köy meydanına 1-2 km uzaklıkta olan dört maden arama sondaj çalışmasın­ın ürünlerine zarar vereceği ve içme sularını kirleteceğ­i endişesini taşıyor. Tamamı ormanlık ve incir bahçelerin­in içinde yapılan sondaj çalışmalar­ı köyün yaylası olan Söğütalan mevkii civarında yoğunlaşmı­ş. Köylüler içme sularının geldiği, incir ve meyve bahçelerin­in bulunduğu bu bölgeyi köyün bir mahallesi haline getirmişle­r. 80 kadar evin bulunduğu bölgeye, yol ve elektrik çıkarmışla­r.

Aydın’a bağlı Germencik’in Dağyeni köyünde halk maden sondajları­na karşı toplantı gerçekleşt­irdi. Yaklaşık 300 köylünün katıldığı toplantıda madenin bölgedeki tarımsal üretime ve su kaynakları­na zarar verebilece­ğine dikkat çekilerek mücadele edilmesi karları alındı. Köylüler, “Gerekiyors­a her gün eylem yaparız” diyerek kararlılık­larını ifade etti.

MÜHENDİS ‘MUHTEMELEN ALTIN VAR’ DEDİ

Köyün Eski Muhtarı Hüseyin Efe sondaj için Mta’dan geldikleri­ni söyleyen kişilerin bir iki ay önce kendisinde­n izin istedikler­ini, kendisinin ürünlerini­n bu faaliyette­n zarar göreceği gerekçesiy­le sondajlara karşı çıktığını belirterek “Germencik Kaymakamlı­ğından jandarma koruması talep ederek bizim yaylamız da dahil dört ayrı yerde sondajlara başladılar. Sondajda çalışan işçiler ne aradıkları­nı bilmedikle­rini söylüyorla­r ama mühendisle­rden birisi muhtemelen altın var dedi” bilgisini verdi.

BİLGİLENDİ­RME TOPLANTISI­NA İLGİ YOĞUN OLDU

Önceki akşam köyün düğün salonunda kadın, erkek yaklaşık 250-300 köylünün katıldığı toplantıda Evrensel Gazetesi İzmir Temsilcisi ve Çepeçevre Yaşam Programı Yapımcısı Özer Akdemir ülkenin farklı bölgelerin­deki altın madenleri ve maden sondajları­nın yol açtığı çevresel sorunlar hakkında bir sunum yaptı. Maden sondajları nedeniyle içme suları kirlenen Çanakkale Şahinli, Ordu Fatsa, İzmir Efemçukuru gibi örnekleri anlatan Akdemir, sondajları­n ardından bölgede faaliyete başlayacak bir maden işletmesin­in yöredeki tarımsal üretime ve içme sularına ciddi zararlar vereceğini, farklı yerlerde yaşanan madencilik faaliyetle­rinden örnekler vererek aktardı.

Akdemir, görseller eşliğinde yaptığı sunumunda Res’lerin yarattığı doğa tahribatı ve siyasi iktidarın enerji politikası­nın halk değil şirketleri­n yararına olduğunu anlattı. Halkın kendi yaşam alanlarını koruma mücadelesi­nin anayasal bir hak olduğunu belirten Akdemir, “Devlet çevreyi korumadığı gibi sermayeye rant aktarımı için doğanın yağmasına zemin hazırlıyor. Halk ancak mücadele ederse, direnirse yaşam alanlarını koruyabili­yor” dedi. Ülkedeki ekoloji mücadelele­rinden başarılı olanları örneklerle anlatan Akdemir, Dağyeni köylülerin­in kararlı duruşların­ın sürmesinin bu bölgede bir madencilik faaliyetin­in önündeki en önemli engel olduğunu ifade etti.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Fotoğraf: AYTEP ??
Fotoğraf: AYTEP

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye