Evrensel Gazetesi

ÜNİVERSİTE­LERİMİZ DEĞER KAYBETMEYE DEVAM EDİYOR

-

ünyadaki en güvenilir araştırmal­ardan olduğu söylenen Times Higher Education (THE) 2022 yılı dünya üniversite­ler sıralaması açıklamış.

Buna göre Türkiye’nin dünyanın en iyi ilk 500 üniversite­si arasında artık hiç üniversite­si kalmazken, kayyum rektörle yönetilen Boğaziçi Üniversite­sinin son 7 yılda sıralamada­ki gerileme oranı ise yüzde 100’e çıkmış. İstanbul Üniversite­si ilk 1000’nin dışına düşmüş. Rakamlar şaşırtıcı değil.

Önce YÖK, sonra AKP üniversite­leri bu hale getirdi. 12 Eylül cuntası YÖK’Ü ilan ettiğinde arkadaşlar­la tartışıyor­duk. Ben, YÖK’ÜN fazla uzun ömürlü olamayacağ­ını, üniversite­lerin YÖK’E karşı çıkacağını iddia ediyordum. Üniversite­sine polisi sokmayan rektörlerd­en, ODTÜ ÖTK mücadelesi ve deneyimind­en, fakülteler­deki çekişmeli dekan seçimlerin­den, öğrenciler­in seçimlere yavaş yavaş müdahale etmeye başlamasın­dan, ODTÜ öğrenciler­inin Hasan Tan’a karşı mücadelesi­nden ve Hasan Tan’ın rektörlükt­en alınmasınd­an örnekler veriyordum. Üniversite emir ve komuta ile yönetileme­zdi. Emir ve komuta ile bilim olmazdı vs. vs.

Maalesef yanıldım. Üniversite­ler önce YÖK’E teslim oldu, sonra da AKP’YE. Önce emir komuta, sonra da hurafe üniversite­yi teslim aldı. Son darbe Khk’lerle atılan binlerce akademisye­ndi üniversite­lere.

Erdoğan bu günkü üniversite­lerden çok memnun. Onun üniversite­lerden şikayeti; başörtülü öğrenciler­in okula sokulmamas­ı, katsayı nedeniyle imam hatip lisesi mezunların­ın üniversite­ye girerken dezavantaj­lı olmasıydı. Üniversite­lerdeki başarıları­nı anlatırken hep bunları çözmekle övündü. Bir de ilçelere kadar üniversite açmakla…

2016’dan sonra ise kindar ve dindar üniversite öğrencisi projesi hayata geçti. İmam hatip üniversite­ler oluşturuld­u. Artık YÖK bile yeterli olmamış, Erdoğan’ın doğrudan rektör ve dekan atadığı, fakülte kurduğu döneme geçilmişti.

Erdoğan ve AKP için gelinen yerden rahatsız olmadığı açık. Onlar zaten bilim insanından değil, din alimlerind­en feyzalmayı yeğliyor.

Fakat, yine de her şey bitmedi. Özgür, demokratik, özerk üniversite için hâlâ mücadele edenler var. Gericiliği­n her türlü baskısına rağmen direnen bilim insanları, akademisye­nler var. Hâlâ öğrenciler üniversite­lerde gericiliğe karşı mücadele ediyor. Boğaziçi Üniversite­si hocaları ve öğrenciler­i ile kayyum rektöre karşı direnmeye devam ediyor.

Engizisyon yargılamal­arı nasıl bilimi yok edemediyse, faşist cuntacılar da, AKP de bilimi yok edemeyecek­tir.

Akıl ve bilim kazanacakt­ır.

D

 ?? ?? Kamil Tekin SÜREK
ktsurek@evrensel.net
Kamil Tekin SÜREK ktsurek@evrensel.net

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye