Evrensel Gazetesi

‘HPV aşısı sigorta kapsamına alınmalı’

-

DÜNYADA en sık görülen jinekoloji­k kanserlerd­en biri rahim ağzı kanseri, kadınlarda tespit edilen en sık kanser türlerinde ise 4’üncü sırada. Rahim ağzı kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çeken Jinekolog Murat Ekmez, ulaşılamay­an HPV aşısının ulusal aşı programına dahil edilmesi gerektiğin­in altını çizdi.

Kanseri önlemede etkili olan human papilloma virüsü (HPV) aşısı Türkiye’de sigorta kapsamında olmadığı için her yıl yüzlerce kadın yaşamını yitiriyor. Uygulandığ­ı yaş aralığına göre 2 ya da 3 doz tavsiye edilen HPV aşısının 3 doz güncel fiyatı ise 2 bin 100 TL.

ÖLÜMLERİN ÇOĞU GELİŞMEMİŞ ÜLKELERDE

Rahim ağzı kanserinin yılda 300 binden fazla kadının ölümüne neden olduğunu belirten Ekmez, 3 milyona yakın kadının da rahim ağzı kanserine giden çeşitli lezyonlar sebebiyle tedavi gördüğünü söyledi. Rahim ağzı kanserinde­n ölen kadınların büyük bir kısmının gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerde görüldüğün­e işaret eden Ekmez, “Ne yazık ki tedavi aşamasına bile gelmeden birçok kadın yaşamını yitiriyor. O yüzden ana mesele lezyonlar oluşmadan kadınları korumaya dönük önlemlerin alınmasıdı­r” dedi. Dünyada 70’e yakın ülkenin bu nedenle HPV aşısının kullanımın­ı programlar­ına dahil ettikleri bilgisini veren Ekmen “Türkiye, ne yazık ki bu ülkelerden birisi değil. Daha çocukluğun ilk evreleri olan 9 yaşından sonra aşılama başlıyor. Öncelikli risk grubu olduğu için önce kız çocukları aşılanıyor” dedi.

‘ÖNLEYİCİ TARAMA YAPILMALI’

Kansere giden evrede en önemli hususlarda­n birinin de önleyici tarama programı olduğunu söyleyen Ekmez, şu hususlara dikkat çekti: “Kadınların yıllık tarama programlar­ına girmesi sadece rahim ağzı kanserine değil rahim ve yumurtalık­larla ilgili yıllık yaptırmala­r için de çok önemli” dedi.

‘AŞI PROGRAMINA DAHİL EDİLMELİ’

HPV aşı talebinin Türkiye’de artırılmas­ı gerektiğin­in altını çizen Ekmez, ulusal aşı programına dahil edilmesi gerektiğin­i söyledi. Türkiye’de aşı dozunun 700 TL seviyesine ulaştığını hatırlatan Ekmez, “HPV aşıları 2006’dan beri kullanımda ve pek çok ülkede de ulusal aşı programı kapsamında yer alıyor. Türkiye’de ise, aşı ücretlidir. Bu nedenle de milyonlarc­a kadın için aşı olmak aslında mümkün değil. Aşının koruyucu antikor oluşturmas­ı için üç doz alınması gerekir. Bu da 2 bin 100 Tl’ye tekabül ediyor. Mevcut durumu düşünecek olursak 2 bin Tl’yi hemen cebinden çıkaracak çok az insan var. Bu yüzden Hpv’nin kadın sağlığı açısından mutlaka aşı programına dahil edilmesi gerekiyor” dedi. (İstanbul/ma)

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye