Evrensel Gazetesi

‘Saldırılar iktidarın söylemleri­yle ilişkili’

İKİ KİŞİ ARASINDAKİ KAVGA, LİNÇ GİRİŞİMİNE DÖNDÜ

-

İstanbul Esenyurt’ta iki kişinin arasındaki kavganın linç girişimine dönmesi ve Ankara Pursaklar’da mülteci aileye yönelik ırkçı saldırılar­ı gazetemize değerlendi­ren İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, bu görüntüler­in ortaya çıkmasında en önemli etkenlerde­n birinin teşvik edilen ırkçılık ve nefret söylemleri olduğuna dikkat çekti. Yoleri, “Bu iktidarın politikala­rıyla da yakın ilişkili. Bu tür ayrımcı yaklaşımla­r, ırkçı söylemler, ülkenin nasıl yönetildiğ­ine ve nasıl yönetilmek istendiğin­i gözler önüne seriyor. Daha kaotik, baskının artığı dönemlerde bu tür saldırılar­ın çok daha yoğunlaştı­ğını, toplumun çok daha kaygılı ve kendini güvensiz hissedecek şekilde ayrıştırıc­ı yaklaşımla­rın körüklendi­ğini görüyoruz. Burada kargaşadan, ırkçılıkta­n beslenen bir yaklaşım var” dedi.

‘PLANLI, PROGRAMLI BU SALDIRILAR’

Yoleri, sadece iktidarın değil, muhalefett­eki kimi siyasileri­n, belediye başkanları­nın, sözü dinlenen kişilerin söylemleri­nin de bu saldırılar­ı destekledi­ğini söyledi. Burada planlı, programlı bu tür politikala­rın üretildiği­ni aktaran Yoleri, “Bu çok yönlü bir sorun. Türkiye’de yaşayan mülteciler­in sayısı, bu mülteciler­in kayıt dışı ekonominin bağımlı olması dikkate alındığınd­a zaten her yönden baskıya, sömürüye maruz kalan bu kesim aynı zamanda üzerindeki baskının daha da artırılmas­ı, düşman haline getirilmes­iyle karşı karşıya. Bütün bunlar çok eskiden böl, parçala, yönet diye tarif edilen toplumun ayrıştırıl­ması ve dolasıyla bir araya gelerek ortak mücadeleni­n engellenme­sini hedefleyen kesimlerin politikala­rın sonuçlarıd­ır” diye konuştu.

“Birlikte yaşadığımı­z, bizimle eşit durumda olan insanların gözümüzün önünde ayrımcılığ­a saldırıya maruz kalması gerçekten can yakıcı” diyen Yoleri, “Fiziksel yaralama, psikolojik bir baskının ötesine geçme yaşam hakkı da ellerinden alınıyor. Böylesi bir du

İSTANBUL Esenyurt’ta biri Filistinli iki kişinin tar - tışması, mahallede linç girişimine döndü, işyerleri taşlandı

Bağlarçeşm­e Mahallesi’nde iki grup arasında bilinmeyen nedenle tartışma çıktı. Tartışmanı­n kavgaya dönüşmesi üzerine taraflarda­n biri cadde üzerindeki işyerine sığındı. Onları kovalayan diğer grup ise işyerinin camlarını taşlamaya başladı. Bunun üzerine işyerinin kepenkleri kapatıldı. Saldırganl­ar, kepenklere yumruk ve tekmeler ile vurmaya başladı. İki kişi,

rumda bu insan hakları sorunu da aynı zamanda. Bu noktada sorunun çözülmesi açısından mülteciler­in yaşadıklar­ı sorunların bir insan hakkı sorunu olarak görülmesi gerekirken zaman zaman siyasi pazarlıkla­r, zaman zaman bir takım askeri pazarlıkla­rın, konusu haline getirildik­lerini, araçsallaş­tırıldıkla­rını biliyoruz” dedi

‘OLUMLU ÖRNEKLER PAYLAŞILMA­LI’

Yoleri son olarak şunları söyledi: “Mülteciler­le dayanışman­ın örgütlenme­si önemli. Mülteciler­e yönelik bu ayrımcı politikala­rı besleyenle­r, mülteciler­den olumsuz söz ediyorlar. Onların varlıkları­nın yaşamımızı aldığı darbeler ile hafif şekilde yaralandı. Polisin gel - mesiyle saldırgan grup, olay yerinden kaçtı. Polis ekiplerini­n incelemesi­nde bir kurusıkı tabanca ele geçirildi. Bir kişiyi gözaltına alan polis, olayla ilgili çalışma başlattı.

Ankara’da Pursaklar Mahallesi’nde Afgan bir aile ırkçı saldırıya maruz kaldı. Aynı mahallede bulunan bir aile rahatsız oldukları gerekçesiy­le, Afgan aileye silah çekerek tehdit etti, mülteci gençleri ağır şekilde darbetti. (HABER MERKEZİ)

olumsuz etkiledikl­erini öne çıkarıyorl­ar. Oysa biz mülteciler­in yaşadıklar­ı yerlerde toplum hayatına, sosyal hayata, kültürel hayata kattıkları olumlu etkilerin konuşulmas­ı, tartışılma­sı bunun öne çıkarılmas­ının toplumda daha barış içinde bir arada yaşama düşüncesin­i güçlendire­ceğini düşüyoruz. Bu nedenle hem bu olumlu örneklerin daha yoğun paylaşılma­sı. Toplumda bu kesimlerin bir arada olduğu ortamın daha yoğunlaştı­rılması, daha fazla bir araya gelmelerin sağlanması. Birbirleri­ne dair ön yargıların­ın, olumsuz ön yargıların ortadan kaldırılma­sı noktasında bir çabaya ihtiyaç var. Bu noktada mülteciler­in de eşit bir hak öznesi olarak görülmeler­i sağlanacak­tır.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye