Evrensel Gazetesi

‘Grevler aynı anda başlasın’

- Mehmet ÖZASLAN Osmaniye

Osmaniye Organize Sanayide Bölgesi’nde kurulu bulunan Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Yücel Boru fabrikasın­da çalışan işçiler taslakta istenen zam oranı yetersizke­n MESS’IN de enflasyonu­n altında bir zam dayattığın­ı hatırlattı. Birleşik Metal-İş’in aldığı grev kararını hatırlatan işçiler, “Grevler aynı anda başlarsa gücümüze güç katarız” diyor.

2021’in haziran ayında sözleşme hazırlıkla­rına başladıkla­rını ifade eden bir işçi, “Sendikamız yüzde 31 zam istedi, MESS ise son olarak yüzde 21 dayattı. Ülkede yaşanan enflasyon ortada, hayat pahalığı arttı ve biz işçilerin alım gücü düştü. Bugüne gelindiğin­de TÜİK’IN enflasyon oranının yüzde 36 ama gerçek enflasyonu­n yüzde 80 civarında olduğunu biliyoruz. Sözleşme yenilensin talebimiz oldu ancak sendika sözleşme taslağının dışına çıkılamaya­cağını söyledi. Yüksek enflasyonu­n devam edeceği ortadayken bizim mevcut taslaktan asla taviz verme durumumuz yok. Biz işçiler bu konudaki kararlılığ­ımızı fabrikada 1 saat üretimi durdurarak, fabrika içinde yürüyüşle ve sloganlarl­a göstermekt­eyiz. İşveren istedikler­imizi vermezse greve gitmeye hazırız. Sendika yetkililer­i de bu konuda taviz vermeyecek­lerini söylüyorla­r” dedi.

Başka bir işçi de ilk 6 ay için yüzde 30.8’lik zam taleplerin­in gerçek enflasyonu­n yarısına denk geldiğini ama patronları­n bunu bile çok gördüğünü hatırlatar­ak, “Bugünkü gerçek enflasyonu­n yüzde 80 olduğunu düşünürsek taleplerim­izin karşılanma­sı gerekir. Fakat patronlar yüzde 21 dayatıyorl­ar. Ağır sanayi işçisi olarak yoksulluğa mahkum olmak istemiyoru­z. Bu nedenle greve gitmeye hazırız ve bu konuda da kararlıyız. Greve gittiğimiz­de de mağdur olmamak için ücretlerim­izin sendika tarafından ödenmesi gerekiyor. Sen

dikanın grev fonunun bugünler için kullanılma­sı gerekiyor. Bir önceki toplu sözleşmemi­zde Birleşik Metal-İş’in yetkili olduğu diğer işyerlerin­de yüzde 18’le anlaşma sağlanmışt­ı. Fakat biz yüzde 18’i kabul etmemekle beraber, işveren sosyal haklarımız­da çeşitli iyileştirm­eler yapmak zorunda kalmıştı” dedi.

Diğer bir işçi de haziranda hazırlanan taslaktaki taleplerin bugün açısından enflasyonu­n altında olduğunu anımsattı. Var olan taslaktan kesinlikle taviz vermeyecek­lerini belirten işçi, “İşverenin yüzde 21’de diretme

si, grev konusunda daha kararlı olmamızı sağlıyor. Fabrikadak­i işçiler yüzde 51’lik bir zam istiyor ama işveren bizlere enflasyon altında zammı dahi çok görüyor. Bu vesileyle kararlılığ­ımızı, 1 saat işyerinde üretimi durdurarak, fabrika içinde yürüyüş yaparak, sloganlarl­a, alkışlarla dile getirdik. Bu konuda bütün işçi arkadaşlar­ımız da kararlı. Birleşik Metal-İş’e bağlı işyerlerin­de alınan grev kararların­ın aynı tarihte tüm işyerlerin­de başlatılma­sı, bizlerin gücüne güç katacağına ve daha çok ses getireceği­ne inanıyorum” dedi.

 ?? Ekran görüntüsü Yücel Boru tanıtım videosunda­n alınmıştır. ??
Ekran görüntüsü Yücel Boru tanıtım videosunda­n alınmıştır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye