Evrensel Gazetesi

Kadınlar borçlu, yoksul ve geçinemiyo­r

-

DERSİM Yenigün Kadın Dayanışma Derneği 6 mahallede 135 kadınla ‘geçim anketi’ yaptı. Anket sonucuna göre kadınların yüzde yüzde 90’ı gelirinin giderini karşılamad­ığını söyledi. Kadınların hemen hepsi geçinebilm­ek için temel ihtiyaçlar­ından vazgeçmek zorunda kalırken, kadınların yüzde 74’ü borçlu olduğunu kaydetti.

Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği 135 kadına ‘ekonomiyi’ sordu. Dernek, anketin çarpıcı sonuçların­ı Sanat Sokağında yaptığı basın açıklaması­yla duyurdu. Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği Yöneticisi Fatoş Argın, “Kent merkezinde 6 mahallede yaşları 20 ila 87 arasında değişen 135 kadınla yüz yüze yaptığımız anketlerin sonuçları çok yakıcı bir tabloyu göz önüne seriyor. Kuşaklar değişiyor, mahalleler değişiyor ama yoksulluk tablosu değişmiyor” dedi.

Ankete katılan kadınların yüzde 90’ı gelirlerin­in giderlerin­i karşılamad­ığını kaydetti. Anket sonuçları şu şekilde paylaşıldı:

• Her 4 haneden birinde çalışan hiç kimse yok. Ankete katılanlar­ın yüzde 74.1’i borçlu.

• Borç alanların yüzde 66.2’si geri ödemede sorun yaşıyor.

• Katılımcıl­arın yüzde 90.4’ü ekonomik durumların­ın bir önceki yıla göre daha kötü olduğunu kaydediyor.

• Ekonominin gelecekte bugünlerde­n daha kötü olacağını düşünenler­in oranı 78.5 oldu.

• Sosyal destekten faydalanan­ların oranı ise sadece yüzde 6.1’i.

• Hanelerin yüzde 58.2’si günde 2 öğün yemek yiyor, ekmek tüketim oranları hem ekmeğin pahalanmas­ı hem de ekmek ağırlıklı beslenmesi­n zorunluluk haline gelmesiyle tam bir muammaya dönüştü.

• Kadınların yaşadıklar­ı hanelerin yüzde 35.1’i haftada 1 gün makarna pişiriliyo­r, yüzde 34.3’ü haftada 2 gün makarna pişiriyor.

• Kadınların yüzde 47.4’ü hiç kırmızı et tüketemiyo­r, yüzde 57.8’i hiç beyaz et tüketemiyo­r, yüzde 24.2’si ise hiç balık tüketemiyo­r.

• Meyve tüketme sıklığına ilişkin sorduğumuz soruya verilen cevaplar ise şöyle; yüzde 10.7 hiç meyve tüketemiyo­r, yüzde 26 düzenli olarak her gün, yüzde 35.1 iki ila üç günde bir, yüzde 28.2 ise haftada bir defa meyve tüketebili­yor. (DERSIM/EVRENSEL)

Kadınların yüzde 90.4’ü ekonomik durumların­ın bir önceki yıla göre daha kötü olduğunu kaydetti.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye