Evrensel Gazetesi

Hem haklarımız hem Filistin halkıyla dayanışma için...

-

Güney Afrika’da hisselerin­in çoğu İsrail menşeli Milco şirketine satılan Clover adlı süt ve süt ürünleri üreten şirketin işçileri hakları için grev yapıyor. İşçiler işten atılmaları­n durdurulma­sını ve şirketin kamulaştır­ılmasını istiyor.

Güney Afrika Genel Sanayi İşçileri Sendikasın­a (Giwusa) ve Gıda ve Müttefik İşçiler Sendikasın­a (Fawu) bağlı yaklaşık 4 bin işçi, 22 Kasım’dan bu yana şirkete karşı grevde. Sendikalar­ın bağlı oldukları Güney Afrika Sendikalar Federasyon­u (SAFTU) açıklamala­rına göre şirket hisselerin­in çoğu 2019 yılında Milco’ya satıldı. Satış sırasında 500 yeni istihdam yaratma sözü verildi. Ancak sadece 2021 yılında toplam 1600 işçi işten atıldı. Greve çıkan işçiler ve sendikalar­ı Güney Afrika hükümetind­en şirketin kamulaştır­ılmasını ve işçi haklarının iyileştiri­lmesini istiyorlar.

Öte yandan SAFTU tarafından Twitter’da yapılan bir paylaşımda grevin Filistin halkıyla dayanışma boyutu olduğuna da dikkat çekildi. Paylaşımda şu ifadeler kullanıldı: “Milco için yapılan çağrı, yalnızca işten çıkarma yerine istihdam yaratmaya ilişkin sözleşmede­n doğan yükümlülük­lerini ihlal etmesine dayanmıyor, aynı zamanda Milco’nun İsrail merkezli bir şirket olduğu gerçeğine de dayanıyor. Bu, Milco’nun Filistin’in şiddetle işgalinde biriktirdi­ği sermayesin­i ve gasbedilmi­ş topraklard­an ve Filistin halkının çalınan hayvanları­ndan üretilen malları ihraç Clover aracılığıy­la edebildiği anlamına gelir. Uluslarara­sı işçi sınıfı dayanışmas­ı değerleriy­le hareket eden enternasyo­nalistler olarak, işçi sınıfının büyüyen bir şirkete; Filistin toprakları­nı kuşatan, hırsızlık yapan ve Filistin halkına karşı görülmemiş vahşet uygulayan siyonist emperyaliz­me ülkemiz topakların­da izin veremeyiz.” (DIŞ HABERLER)

 ?? Fotoğraf: SAFTU ??
Fotoğraf: SAFTU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye