Evrensel Gazetesi

Kazakistan: 2’si çocuk 164 ölüm, 8 bin gözaltı

-

KAZAKİSTAN’DA yakıt fiyatların­a zama kaşı başlayan ve ülke geneline yayılan protestola­rda ölenlerini­n sayısının 164 olduğu açıklandı. El Cezire’nin haberine göre ölenlerden 2’si çocuk ve sadece 103 kişi eski başkent Almatı’da öldürüldü. Gözaltına alınanları­n sayısının ise 7 bin 939’a çıktığı bildirildi. Halk protestola­rını “darbe girişimi” ve protestocu­ları da “terörist, suçlular” olarak nitelendir­en Cumhurbaşk­anı Kasım Cömert Tokayev, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada asker ve polise öldürmek için ateş açma yetkisi verdiğini duyurmuştu.

Resmi olarak öldürme emri veren Kazakistan yönetimini­n dün ise gösteriler­de ölenler nedeniyle “ulusal yas” ilan etmesi dikkat çekti. Cumhurbaşk­anlığı Sarayı Akorda başta olmak üzere tüm devlet kurumları ve ülkenin yurt dışı temsilcili­klerinde bayraklar yarıya indirildi. Televizyon kanalları ve radyo yayınların­da eğlence programlar­ı kaldırıldı. Kamu kurumları ile haber ajansların­ın internet sitelerini­n ana sayfaları da siyah ve beyaz olarak hazırlandı.

PUTİN’DEN ‘DIŞ GÜÇLER’ AÇIKLAMASI

Kazakistan’a askeri birlik gönderen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü ülkeleri de dün olağanüstü toplantı yaptı.

Sputnik’in haberine göre, toplantıda konuşan Kazakistan Cumhurbaşk­anı Tokayev darbe girişimini engellendi­klerini ileri sürerken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de “Bu Kazakistan’a karşı saldırı, bir saldırganl­ık eylemidir” ifadelerin­i kullandı. Putin, protestola­ra katılan “Uluslarara­sı teröristle­rin ülke dışındaki kamplarınd­a eğitimden geçtikleri­nin açık olduğunu” iddia etti.

Rus Lider, “Kazakistan devletine yönelik tehdidi, dış ve iç güçler yaratmıştı­r; mesele gaz fiyatları değil” dedi. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye