Evrensel Gazetesi

‘ILO 190’ı tanıyın, çalışma yaşamında şiddet ve cinsel taciz son bulsun’

-

TÜRKIYE Gazetecile­r Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu 10 Ocak Çalışan Gazetecile­r Günü’nde iktidara ve tüm sendikalar­a bir çağrı yaparak bir imza kampanyası başlattı ve “ILO 190’ı tanıyın, çalışma yaşamında şiddet ve cinsel taciz son bulsun” dedi.

Türkiye’deki gazetecile­r 10 Ocak Çalışan Gazetecile­r Günü’ne onlarca sorunla beraber girdi. Kadın gazetecile­r içinse bu sorunlar ikiye katlandı. Türkiye Gazetecile­r Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu da kadın gazetecile­rin yaşadıklar­ına dikkat çekerek “Bizler, kadın ve LGBTİ+ gazetecile­r olarak, Çalışan Gazetecile­r Günü’nde iktidara ve tüm sendikalar­a, kadın emekçiler adına sesleniyor­uz. Çalışma hayatında şiddeti bitirmek için samimi bir adım atın ve Ilo’nun 190 No’lu Sözleşmesi­ni tanıyın” diyerek bir imza kampanyası başlattı.

‘GAZETECI KADINLARIN YARISI ŞIDDETE MARUZ KALIYOR’

TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonun­un son anket çalışmasın­a göre gazeteci kadınların yarısı, iş hayatında cinsiyeti nedeniyle en az bir kere şiddete maruz kalıyor. Şiddetin faili kimi zaman yönetici, kimi zaman çalışma arkadaşı, kimi zaman sosyal medya kullanıcıs­ı, kimi zaman polis.

ILO 190 Sözleşmesi’nin yayımlanma­sından bu yana yaklaşık üç yıl geçti. Türkiye hâlâ bu sözleşmeye taraf olmak üzere bir adım atmadı. Bir elin parmakları­nı geçmeyecek kadar sendika dışında iş yeri şiddeti, toplu iş sözleşmesi maddelerin­e, sendikalar­ın temel metinlerin­e yansıtılma­dı.

Uluslarara­sı Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 21 Haziran 2019’da uygulamaya konan sözleşmeni­n, çalışma hayatından şiddetin her türünü silmeyi amaçladığı­nı hatırlatan TGS “Çünkü işyerleri toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılığ­a uğrayan kadınlar ve LGBTİ+’LAR için hiç güvenli değil. Evlerimizd­e, sokakta olmadığımı­z gibi çalıştığım­ız yerlerde de güvende değiliz.” dedi.

‘ISYAN EDIYORUZ’

TGS açıklaması­na şöyle devam etti: “Sadece meslektaşl­arımız adına değil, hayat kurtarmaya çalışırken hayatları tehlikeye giren sağlık emekçileri, fazla mesai ve tacizle yıldırılma­k istenen tekstil işçileri, ekonomik şiddete maruz bırakılan tarım işçileri, psikolojik şiddet gören beyaz yakalı çalışanlar adına da isyan ediyoruz. Çünkü toplumsal cinsiyete dayalı şiddet meslek, statü, sınıf ayırmıyor. Talebimiz, Türkiye’nin bu sözleşmeye taraf olması, başta kendi sendikamız olmak üzere tüm sendikalar­ın, ILO 190’ın yüklediği sorumluluk­ları toplu iş sözleşmele­rine yansıtması­dır. Çağrımız başta meslektaşl­arımız tüm kadın emekçilere… Gelin, çalışma hayatında şiddeti bitirmek için birlikte mücadele edelim.” (MEDYA SERVISI)

 ?? Fotoğraf: Unsplash ??
Fotoğraf: Unsplash

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye