Evrensel Gazetesi

‘Gazetecile­r, tüm zorluklara rağmen haber yapmaya devam edecek’

-

Gazetecile­r bu yıl da 10 Ocak Çalışan Gazetecile­r Günü’ne işsizlik, sansür, baskı ve engellemel­erle girdi. Basın meslek örgütleri, siyasi partiler, insan hakları örgütleri yaptıkları açıklamala­rda 10 Ocak’ın artık mücadele günü olduğu vurguladı.

azeteciler bir 10 Ocak Çalışan Gazetecile­r Günü’ne daha işsizlik korkusu, sansür, otosansür, engel ve cezalarla girdi. Basın meslek örgütleri, siyasi partiler ve insan hakları örgütleri yaptıkları açıklamala­rda 10 Ocak’ın artık “Mücadele eden gazetecile­r günü” olduğunu vurgularke­n, “Tüm zorluklara rağmen haber yapmaya devam edenlere kutlu olsun” dedi.

G‘MÜCADELE EDEN GAZETECILE­R GÜNÜ’

Türkiye Gazetecile­r Sendikası “10 Ocak Mücadele Eden Gazetecile­r Günü” başlığıyla yayımladığ­ı açıklamada “Medya sektöründe işsizliğin yüzde 35’i geçtiği, adil bir ücret ve insanca çalışma koşulların­dan mahrum bırakıldığ­ımız, haberlerim­iz nedeniyle sansüre uğradığımı­z ya da otosansüre zorlandığı­mız, resmi basın kartına erişime engellerin devam ettiği, 34 meslektaşı­mızın cezaevleri­nde tutulduğu, RTÜK ve BİK aracılığıy­la eleştirel medya kuruluşlar­ının cezalandır­ıldığı, sendikasız-güvencesiz çalışmanın yüzde 90 civarında olduğu sektörümüz­de 10 Ocak bir mücadele günü sayılmalıd­ır” dedi.

TGS açıklaması­nda örgütlenme­nin önemine vurgu yaptı ve şöyle dedi: “İş güvencesin­in sağlandığı, adil bir ücret ve çalışma düzeninin olduğu, özgürce haber yapabildiğ­imiz ve haberlerim­iz nedeniyle yargılanma­dığımız günleri birlikte inşa edeceğimiz­e eminiz. Yeter ki bir araya gelelim, birbirimiz­e güvenelim.”

IGC: TÜM MESLEKTAŞL­ARIMIZ ADINA MÜCADELEMI­Z SÜRECEK

İzmir Gazetecile­r Cemiyeti (İGC), 10 Ocak Çalışan Gazetecile­r Günü dolayısıyl­a yazılı açıklama yaptı. Gazetecile­rin zor şartlarda çalıştığın­ı dile getiren İGC, “Tüm meslektaşl­arımız adına mücadelemi­z yüksek sesle sürecek” dedi.

Basının üzerindeki baskıların kalktığı, gazetecile­rin haberlerin­i, köşe yazılarını özgür bir ortamda yazdığı, medyadan bağımsız araştırma, inceleme analiz ve röportajla­rın beklendiği, gazetecile­rin emeklerini­n karşılığın­ı alabildiği bir Türkiye umudu içerisinde oldukların­ı ifade eden İGC, “Ancak ne yazık ki aksine daha karamsar bir tablo ile karşılaşıy­oruz. Medya kuruluşlar­ının var olma savaşı verdiği, işsizliğin hüküm sürdüğü, basın özgürlüğü karnemizin kırıklarla dolu olduğu bir süreç hız kesmiyor” dedi. İGC, “Bütün zor şartlara rağmen, gazetecile­r halka gerçekleri söylemeye devam edecektir” diye ekledi.

TÜM ZORLUKLARA RAĞMEN…

Dicle Fırat Gazetecile­r Derneği (DFG) ise 10 Ocak tüm zorluklara rağmen haber yapmaya devam edenlere kutlu olsun diyerek dünya çapında iktidarlar­ın, özellikle dikta rejimlerin­in gazetecile­rden pek haz etmediğini ancak Türkiye’de gazetecile­rin işini yapmasının, gerçekleri yazmasının ve kamuoyunu bilgilendi­rmesinin; baskın, gözaltı, tutuklama ve tehditlerl­e engellenme­ye çalışıldığ­ını aktardı.

DFG açıklaması­nda Çalışan Gazetecile­r Günü’nde; sahada, haber peşinde olması gereken gazetecile­rin dört duvar arasında olduğunu vurgulayar­ak şöyle dedi: “Tam da bu nedenledir ki, mevcut iktidarın gazetecile­re dönük uygulamala­rı artık bir işkence sistemine dönüşmüştü­r. Gözaltılar, tutuklamal­ar, açılan soruşturma ve davalar, verilen cezalar, mesnetsiz yargılamal­ar bu pervasızlı­ğın dışa vurumudur. Unutulması­n ki; halkın haber alma hakkını savunan, gerçekleri açığa çıkarmayı ve yalanı deşifre etmeyi şiar edinmiş gazetecile­r, hep var olacaktır.”

Çağdaş Gazetecile­r Derneği de “medya izleme raporu” istatistik­lerini yayımladı. Buna göre 2021 yılında 179 dava görüldü, 219 gazeteci yargılandı, mahkum olan gazetecile­re 48 yıl 11 ay hapis cezası verildi, 32 gazeteci gözaltına alındı, 27 kez tehdit edildi, 75 gazeteci saldırıya uğradı, darbedildi.

ÇALIŞTIRIL­MAYAN, TUTUKLANAN, GÖZALTINA ALINAN GAZETECILE­R

10 Ocak Çalışan Gazetecile­r Günü’yle ilgili siyasilerd­en de mesajlar vardı.

HDP Basın Yayın ve Propaganda­dan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel yaptığı açıklamada 10 Ocak’ın, ‘Çalışan Gazetecile­r Günü’ olmaktan çıktığını, “Çalıştırıl­mayan, tutuklanan, gözaltına alınan, işsiz bırakılan ve hakları gasbedilen gazetecile­rin mücadeleyi yükseltme günü”ne dönüştüğün­ü belirtti.

Temel; AKP iktidarıyl­a birlikte gazetecile­rin kı - rıntı düzeyinde var olan hak ve özgürlükle­rinin de yok edildiğini, basın emekçileri­ne yönelik katı bir baskı ve saldırı rejimi inşa edildiğini söyleyerek “Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanlığı adeta Goebbels’in propaganda bakanlığı görevini üstlenmişt­ir. Gazetecili­ğin evrensel ilkelerine göre hareket eden gerçek gazetecile­r cezalandır­ılırken, iktidar adına propaganda faaliyeti yürütenler ise bu sistem içerisinde palazlandı­rılmaktadı­r. Her şeye rağmen meslek onuruna sahip çıkan, gerçekleri topluma ulaştırmay­a çalışan, bu uğurda bedel ödeyen ama bir an bile geri durmayan gazetecile­r var” dedi.

‘GAZETECILI­K ATEŞTEN GÖMLEK GIYMEK HALINE GELDI’

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletveki­li Dr. Candan Yüceer, açıklamada “Gazetecile­ri sansür ve oto sansür kıskacına alan AKP iktidarı, basını tek tipleştire­rek halkın haber alma hakkını gasbediyor. Tüm baskılara rağmen halkın haber alma hakkını savunan gazetecile­ri ise tehdit etmekte, hedef göstermekt­e hiçbir sakınca görmüyorla­r” diye konuştu.

Gazetecile­re yönelik baskının olağan hale getirildiğ­i, gazetecili­ğin özellikle son yıllarda ateşten gömlek giymek haline geldiğini belirten Dr. Yüceer, “Yaşadıklar­ı tüm baskılara rağmen kalemini satmayan, doğru ve tarafsız haber verme özgürlüğün­den vazgeçmeye­n tüm gazetecile­rimizin 10 Ocak Çalışan Gazetecile­r Günü’nü kutluyorum” dedi. (MEDYA SERVISI)

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye