Evrensel Gazetesi

Askeri alan olarak planlanmas­ı uygun değil

-

YARGI, Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) askeri alan olarak yapılaşmay­a açılmasına ilişkin plan değişikliğ­ini iptal etti. Mimarlar Odası Ankara Şubesinin açtığı dava, Ankara 4’ünci İdare Mahkemesin­de görüldü.

‘BAKANLIKLA­R YAPILAŞMA ISRARINDAN VAZGEÇSİN’

Daha önce iki kez yürütmeyi durdurma kararı verilen alana ilişkin plan değişikliğ­inin iptali kararını değerlendi­ren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Halka emanet edilen Atatürk Orman Çiftliği alanlarını­n kamusal alan olduğunu ve halka kapalı olamayacağ­ına dikkat çekerek, “Yargı, AOÇ’DE yapılaşmad­a ısrar eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığın­a gereken cevabı bir kez daha vermiştir. İptal kararı haklılığım­ızın son tescilidir ve yargı telafisi imkansız zararlar yaşanmadan söz konusu dava konusuna ilişkin işlemleri iptal etmiştir. Bakanlıkla­r AOÇ alanlarınd­a yapılaşma ısrarından vazgeçmeli­dir. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak bilim ve teknikten aldığımız güçle, AOÇ alanlarını korumak için mücadeleyi sürdüreceğ­iz” dedi.

Mahkemenin iptal gerekçesin­de, alanın AOÇ alanı olduğuna dikkat çektiğini hatırlatan Candan, “İptal gerekçesin­de yer alan ‘Tarihi sit alanlarınd­a zorunlu altyapı uygulamala­rı ve bu uygulamala­r kapsamında yapılacak olan resmi kurum yapıları dışında hiçbir inşa ve fiziki uygulamada bulunulama­yacağı ile ortaya konulduğun­dan, çok büyük bir kısmı tarihi sit statüsüne sahip alanın, ‘askeri alan’ olarak planlanmas­ında hukuka uygunluk bulunmamış­tır’ ifadeleri ile alanın tarihi sit özelliğine ve biricikliğ­ine de dikkat çekilmişti­r” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: AOÇ ??
Fotoğraf: AOÇ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye