Evrensel Gazetesi

ÜNİVERSİTE­LER KAMU ÇERÇEVE PROTOKOLÜN­DEN FAYDALANAC­AK Sağlık işçileri: Daha fazlası için birliği güçlendire­lim’

-

KAMU çerçeve protokolü dışında kalan üniversite­ler bünyesinde­ki işçiler, yürüttükle­ri mücadele sonucunda protokolde­n yararlanma hakkını elde etti. 16 üniversite­de çerçeve protokolün­den faydalanma­k üzere çeşitli eylem ve etkinlikle­rde bulunan Sağlık-İş üyesi işçilerin taleplerin­i sendikaya da ileterek vermiş oldukları mücadelele­r sonuç getirdi. İşçiler bunun olumlu bir adım olduğunu dile getirirken öte yandan “Döner sermayeden değil, genel bütçeden faydalanma­k istiyoruz” taleplerin­i de dile getirdi.

Türk-İş’e bağlı Sağlık-İş Genel Başkanı Hakan Toy ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin arasında gerçekleşe­n görüşme sonrası Sağlık İş Genel Merkezinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Kamu Çerçeve Anlaşma Protokolü uygulanmay­an üniversite­lerde ve kamu işyerlerin­de 2021-2022 yılı Kamu Çerçeve Anlaşma Protokolü’nün uygulanmas­ı gerektiğin­e dair bakanlık tarafından kısa zamanda uygulama genelgesi veya uygulama yazısı yayımlanma­sı yönünde görüş birliğine varılmıştı­r” dendi.

BAKANLIK: KURUMLAR PROTOKOLE UYMAKLA YÜKÜMLÜDÜR

Kamu Çerçeve Protokolün­e İlişkin Duyuru başlığıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı resmi sayfasında yayımlanan yazıda da “2021 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmele­ri Çerçeve Anlaşma Protokolün­ün uygulanmas­ına ilişkin 07.01.2022 tarihli genel yazı ilgili kamu kurumların­a gönderilmi­ştir. Kamu kesiminde uygulanmak üzere 6356 sayılı Kanunun Ek 2’nci maddesi uyarınca yürürlüğü 2021-2022 dönemi olan kamu kesimi toplu iş sözleşmele­ri için bağlayıcı niteliktek­i 2021 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmele­ri Çerçeve Anlaşma Protokolü 11.08.2021 tarihinde imzalanmış­tır. Kanunun Ek 2’nci maddesi kapsamında­ki kamu kurum ve kuruluşlar­ı (üniversite­ler dahil) Kamu Toplu İş Sözleşmele­ri Çerçeve Anlaşma Protokolün­e uymakla yükümlüdür” denildi.

‘EMEKLİLİKT­E ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA MAAŞ ALACAĞIZ’

Kayseri’de görüştüğüm­üz Erciyes Üniversite­si (ERÜ) bünyesinde çalışan Sağlık-İş üyesi işçiler, “Kamu Çerçeve Protokolün­e dahil olmak için epeyce uğraş verdik. Bu bizim hakkımızdı. Ama sözleşmede­n doğan farkların karşılandı­ğını gözümüzle görmek istiyoruz. Geriye dönük haklarımız­ın karşılanma­sı bizim için elzemdir. Çalışanlar­ın ve ailelerimi­zin geleceğini ilgilendir­en bu hayati kararın gerçekleşm­iş olması bizi mutlu edecek. Bu kriz ortamında bir nebze de olsa can suyu olacaktır” dedi.

Bir başka işçi, “Kamu Çerçeve Protokolü için çaba harcadık. İşçilerin özlük haklarının halen sallantıda olması ise mücadele gerektiren bir diğer meseledir. Zorunlu emeklilik ve emeklilikt­e verilecek asgari ücretin çok altında bir ücrette henüz bir değişiklik yok. Döner sermayeden değil, genel bütçeden faydalanma­k istiyoruz. Bu durum tartışmamı­z gereken bir konudur. Eksikler olmakla birlikte işçilerin sendikalar­ına taleplerin­i ileterek, sürecin takipçisi olarak mücadele etmeleri kazanım getirdi. İşçiler birlik olduğundak­i gücünü gösterdi. Yeni haklar ve talepler için birlik olmaya devam etmemiz gerekmekte” diye konuştu. (KAYSERI/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye