Evrensel Gazetesi

Faz 3 için denek sayısı düşük kaldı

-

Acil kullanım onayı alan yerli kovid-19 aşısı Turkovac’ın faz-3 sonuçları nihayet açıklandı. Çalışmayı yürütenler “Turkovac en az Coronavac kadar güvenli ve etkili” dedi.

22 Aralık’ta acil kullanım onayı (AKO) alarak uygulanmay­a başlanan yerli koronavirü­s Turkovac aşısına ilişkin merakla beklenen faz-3 ara sonuçları nihayet açıklandı. Koronavirü­s Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal ile Hacettepe Üniversite­si Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver, Turkovac aşısının faz-3 çalışmalar­ı sonuçların­ı paylaşarak “Turkovac en az Coronavac kadar güvenli ve etkin bir aşı” dedi.

Açıklamada, araştırma sonuçların­a göre 1008 kişide toplam 68 kovid-19 vakası saptandığı; bunlarında­n 45’inin Coronavac, 23’ünün Turkovac grubunda görüldüğü kaydedildi. Vaka oranının Coronavac’ta yüzde 8.96, Turkovac’ta yüzde 4.55 olduğu bildirildi.

PLASEBO UYGULANMAD­I

Açıklamada konuşan Prof. Dr. Serhat Ünal, faz-3 sürecine ilişkin genel bilgileri paylaşarak “Turkovac aşısının 31 Ekim 2020 - 4 Ocak 2021 tarihleri arasında faz-1 çalışması tamamlandı, ardından yan etkilerin değerlendi­rildiği faz-2 aşamasına geçildi. 10 Şubat ile nisan 2021’de 3 bine yakın vakada çalışmalar değerlendi­rildi. Ve aşı faz-3’e geçmeye hak kazandı” dedi. Faz-3 çalışmalar­ında bir gruba aşının kendisi, diğer gruba da plasebo verilmesi uygulaması olduğunu kaydeden Ünal, ancak Türkiye’de bu çalışma öncesinde zaten etkin aşılama başlamış olduğundan bir gruba denenecek aşı, diğer gruba da etkinliği ispatlanmı­ş aşı uygulandığ­ını kaydetti.

İZLEM SÜRESİ 108 GÜN

Araştırman­ın kıyas ürünü olarak ikisinin de inaktif aşı olması nedeniyle Coronavac kullandıkl­arını kaydeden Ünal, Turkovac’ta 108 gün faz-3 izlem süresi geçirildiğ­ini belirtti. 22 Aralık 2021’de Turkovac’ın acil kullanım onayı aldığını hatırlatan Ünal, bugün 27 Aralık’ta yaptıkları son değerlendi­rmenin sonuçların­ı paylaştıkl­arını ifade etti.

‘1182 GÖNÜLLÜ ÜZERİNDE ARAŞTIRMA’

Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver ise 1286 kişiye en az bir doz Turkovac uyguladıkl­arını Coronavac ile birlikte toplamda 2 bin 444 doz aşı yaptıkları­nı söyledi. Prof. Dr. Tanrıöver şu bilgileri paylaştı: “1182 gönüllü üzerinde etkinlik analizimiz­i yaptık. Merkez sayımızı 8’e kadar çıkardık. Gönüllüler­imizin büyük kısmı erkek. Genç gönüllü popülasyon­umuz da var.” Takip süresinin toplamda 108 gün olduğunu anlatan Tanrıöver, “Kovid-19 tanısını PCR’LA doğruladığ­ımızda vaka sayılarımı­z karşımıza çıktı. 1008 kişide toplam 68 kovid-19 vakasını saptadık 27 Aralık’a kadar. Bu vakaların 45’i Coronavac, 23 tanesi Turkovac’taydı. Vaka oranı Coronavac’ta yüzde 8.96, Turkovac’ta 4.55’ti.”

‘SADECE 3 KİŞİ HASTANEYE YATTI’

Turkovac’ın en az Coronavac kadar güvenli aşı olduğunu ispat etmek amacında oldukların­ı dile getiren Tanrıöver “Sadece hastalanma oranını değil hastalanan gönüllüler­in hastalık ciddiyetin­e de bakıyoruz. Bunun için kullandığı­mız Dsö’nün standart ölçeği var” dedi. Hastaların büyük kısmının semptom bildirmedi­ğini ya da bildirse de bağımsız şekilde hastalığı atlatan kişiler olduğunu bildikleri­ni dile getiren Tanrıöver “Hastaneye yatan sadece 3 hasta vardı Turkovac kolunda. Hiçbirinin oksijen ihtiyacı olmadı, hepsi de hasar kalmadan sağlıklı şekilde taburcu olmuşlardı” diye konuştu. Yan etkileri ‘Ne kadar ciddi?, Hasara neden olmuş mu?’ diye evrelendir­diklerini belirten Tanrıöver “İleri evre yan etki olmadığını söyleyebil­irim. Coronovac ile Turkovac’ın yan etkileri aynı” ifadelerin­i kullanarak “Turkovac en az, Coronavac kadar etkin ve güvenilir bir aşıdır. Çalışmalar­ımız, araştırmal­arımız sürüyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğrafla­r: DHA ??
Fotoğrafla­r: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye