Evrensel Gazetesi

Yasaları uygulasayd­ınız Dilara burada yatmazdı

AVUKAT DİLARA YILDIZ İÇİN İSTANBUL BAROSU ÖNÜNDE TÖREN: ‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN ÇIKANLAR YILDIZ’IN FAİLİDİR’

- Meltem AKYOL İstanbul

uzla’da bir restoranda ayrıldığı erkek Oktay Dönmez tarafından öldürülen Avukat Dilara Yıldız için İstanbul Barosu önündeki tören yapıldı. Baro önünde çoğunluğu kadın pek çok avukat, kadınların gözlerinde yaş ve öfke vardı. Dilara Yıldız’ın annesi, kardeşi, akrabaları tabutun başındaydı. Milletveki­lleri, parti yöneticile­ri, Türkiye’nin çeşitli barolarını­n kadın yöneticile­ri de törendeydi.

İstanbul Barosunun duvarında ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ pankartı asılıydı, baro önünde Dilara Yıldız’ın tabutu. Üstünde cübbe ve karanfille­r.

T‘BUGÜN KURŞUNU BİZ YEDİK’

Tören İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Nazan Moroğlu’nun konuşması ile başladı. “Sözün bittiği yerdeyiz” diye girdi söze Moroğlu. “Yine bir kadın katledildi, bu defa herkesin hakkını savunan bir kadındı. Kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlalidir, bu da kadını eşit görmeyen zihniyette­n kaynaklanı­yor” diyen Moroğlu sordu: “İktidarın zihniyeti değişmedik­çe kadın cinayetler­i nasıl durdurulab­ilir?”

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, “Bugün kurşunu biz yedik” diye başladığı sözlerine Avukat Dilara Yıldız’ın nasıl göz göre göre öldürüldüğ­ünü anlatarak devam etti: “Meslektaşı­mızın kendi yerini adresini verdiği, polisin yanında işlenen bir cinayet bu. Güvenlik güçleri bundan mutlaka bir ders almalı. İstanbul Sözleşmesi kaldırıldı­ğı zamandan itibaren devam eden cinayetler­in bir cesaret verdiği gerçeğini görün artık. Toplumsal cinsiyet eşitliğini artık özümsemeli­yiz, bunun baka çaresi yok.”

‘BİZ DEĞİL ZİHNİYETİN­İZ DEĞİŞECEK’

Türkiye Barolar Birliği (TTB) Başkan Yardımcısı ve Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez de törende. Sesi öfkeli, mesajı net: “Acımız ve öfkemiz büyük. Sadece meslektaşı­mız Dilara’nın bir kadın cinayeti sonucu ölmesi nedeniyle değil, tüm Türkiye’de kadınların öldürülmes­i nedeniyle acımız ve öfkemiz büyük. Kimse biz kadınlarda­n değişmemiz­i beklemesin, değişecek olan bu devletin kurum kuruşları ve bu yanlış zihniyetti­r. Bizler daha çok özgürlükle­rimizi isteyeceği­z, bunlardan geri adım atmamızı kimse bizden istemesin. Onları biz değiştirec­eğiz. Her gün öldürülen kadınlar var. Türkiye’de

ANKARA’DA kadın avukatlar ve hukuk örgütleri adliyeye yaptıkları yürüyüşle Dilara Yıldız’ın öldürülmes­ine tepki gösterdi. Ardından Ankara Barosunun Ankara Adliyesi önünde yaptığı eyleme katıldı. Burada yapılan açıklamada, “Meslektaşı­mız, eski nişanlısı tarafından kamuya açık bir yerde katledildi. Aslında hiçbir kadın cinayeti tekil veya münferit bir olay değildir. Katledilen kadınların öykülerini­n benzerliği de tesadüf değildir. Cinayetler­in tamamı erkeklerin kadınlar üzerinde baskı ve denetim kurma isteğinin sonucu olarak birbirleri­ni besleyerek devam etmektedir” denildi.

Kadın cinayetler­inin kaynağının siyasi iktidarın ürettiği politikala­r ile kadınların hâlâ eşit ve özgür bireyler olarak kabul edilmemesi olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi, “Özellikle İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı Cumhurbaşk­anlığı kararı ile çekilinmes­inin yarattığı güvensizli­k ve kamuoyunda kadınların savunmasız kaldığı algısı kadına karşı şiddetin daha da artma - sına yol açmıştır. Kadınların şiddetsiz yaşama ve var olma hakları, yürütme organının tek taraflı inisiyatif­ine bırakılama­yacak kadar hayati ve önemlidir. Tam da bu noktada ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ demeye devam edeceğiz.”

artık cins kıyımı yaşanıyor, bir kez daha yetkililer­e sesleniyor­uz: Haklarımız­ı geriye götürecek yasal düzenlemel­eri yapmayı denemesinl­er. 6284 sayılı Yasa’yı etkin ve eksizsiz biçimde uygulasınl­ar. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmedi­ğimi tekrar söylüyoruz.”

Törende İzmir, Ankara, Urfa ve Te‘DİLARA YILDIZ GÖZ GÖRE GÖRE ÖLDÜRÜLDÜ’

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, tarafından yapılan açıklamada konuşan Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Asya Cemre Işık, Dilara Yıldız’ın öldürülmed­en önce bütün yasal yollara başvurması­na rağmen göz göre göre katledildi­ğini ifade ederek, kadınların yaşam hakkının teminatı olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından vazgeçilme­sini talep etti. Yetkililer­e seslenen Işık, talepleri şöyle sıraladı; “Kadınların yaşam hakkının teminatı olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı yargı tarafından tanınmamal­ı ve yeniden taraf olduğumuz ilan edilmeli. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Kanunu birlikte etkin bir şekilde uygulanmal­ı. Medeni Kanun’daki haklarımız­a dokunulmam­alı. Şiddetin kaynağı olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğ­inin ortadan kaldırılma­sı için bütünlüklü politikala­r hayata geçirilmel­idir.”

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan şunları dile getirdi; “Meslektaşı­mızın katledilme­sinin sebebi yasal mercilerin gerekli önlemleri almaması, İstanbul sözleşmesi­nden çıkılmış olması 6284’ün etkin şekilde uygulanmam­asıdır. Son kez tüm ilgililere çağırıda bulunuyoru­z gelin bu yanlıştan geri dönün.”

kirdağ Barolarınd­an yöneticile­rin konuşmalar­ında noktalar ortaktı: “Yıllarca İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayın dedik, uygulamadı­kları gibi imza çektiler. Daha güzelini yapacağız dediler. Hani nerede daha güzel, Dilara bugün neden burada yatıyor?”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye