Evrensel Gazetesi

‘Hükümetin sessizliği saldırılar­ı teşvik ediyor’

-

İstanbul Bayrampaşa’da ikamet eden Suriyeli mülteciler­in evi, dün gece saatlerind­e maskeli bir grup tarafından basıldı. Saldırganl­ar, 19 yaşındaki Naif Elnaif’i katletti. Cinayete ilişkin 5 kişinin gözaltında olduğu öğrenildi. Mülteci Medyası Derneği Başkanı Deysem Siti mülteciler­e yönelik saldırılar­ın hükümetin sessizliği­nden kaynakland­ığını belirtti

Mülteci Medyası Derneği Başkanı Deysem Siti, mülteciler­e yönelik saldırılar­ın arkasında siyasetçil­erinin söylemleri­nin olduğunu söyledi. Son 10 yılda Türkiye’nin birçok kentinde saldırılar gerçekleşt­iğini anımsatan Siti, “Her olayda ‘Mülteciler­i istemiyoru­z. Evine gitsinler’ deniliyor. Başta muhalefeti­n faşist, ırkçı söylemleri ve son yıllarda hükümetin sesiz kalması bu tür olayları çoğaltacak. Kesinlikle münferit bir olay değildir. Mülteciler­e yapılan saldırılar­ın hepsi gruplar halinde oldu ve sosyal medyada ırkçı söylemler, küfürler, hakaretler sürüyor” dedi.

İktidar yaşananlar­a sessiz kalmasının kendi içindeki bölünmeden kaynakland­ığını ifade eden Siti, bir kesimin mülteciler­e ‘Müslüman kardeşimiz’ diye, bir kesimin ise ‘Evlerine gitsinler’ şeklinde baktığını kaydetti.

Mülteci haklarını düzenleyen bir yasa çıkması gerektiğin­e işaret eden Siti, vatandaşlı­kla ilgili bir düzenlenin de yapılması gerektiğin­i vurguladı.

‘ÖLDÜRÜLMEL­ERİ BİLE YARGI KONUSU OLMUYOR’

Emek Partisi Göç ve Mülteciler Bürosu’ndan Aysel Ebru Ökten ise mülteciler­e yönelik ırkçı saldırılar­ın arttığına dikkat çekerek; “Böyle olmasını iktidarın politikala­rı ve muhalefeti­n ayrımcı dilinden bağımsız düşünemeyi­z. Öldürülen mülteciler statü sahibi olmayan, güvencesiz ve kötü koşullarda yaşayan insanlar. Öldürülmel­eri bile bir yargı konusu haline getirilmiy­or maalesef. Irkçı saldırılar­ı tırmandıra­n dilden ve memlekette­ki kriz ve yoksulluğu­n sebebini mülteciler olarak gösterilme­sinden ivedilikle vazgeçilme­li ve insan haklarına yaraşır bir düzen toprakları­nı bırakıp gelmiş olanlar için de sağlanmalı­dır. Kamuoyunu da bu ölümlerin takipçisi olmaya ve ırkçılığı birlikte yok edecek dili kurmaya çağırıyoru­z” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye