Evrensel Gazetesi

Tarikat kıskacı gençlere hayatı zehrediyor

- Hilal TOK İstanbul

Tarikat yurtlarınd­a kalan gençler, bu yurtlarda gördükleri baskıları, yaşadıklar­ı sorunları, çıkış arayışları­nı anlattı.

lâzığ’da Tıp Öğrencisi Enes Kara’yı intihara sürükleyen koşullarla birlikte cemaat yurtları yeniden gündeme geldi. Kara’nın ölümüne tepkiler devam ederken pek çok genç de Kara gibi geleceksiz­lik ve cemaat-tarikat baskısı altında yaşadıklar­ına dikkat çekiyor. Aileleri tarikatçı olan genç kadınlar, yaşadıklar­ı baskıları ve sorunları gazetemize anlattı. Genç kadınlar güvenlik kaygıları nedeniyle isimlerini­n değiştiril­mesini istediler.

Ailesi Süleymancı olan Nur 20 yaşında. Üniversite için ailesinden ayrılmış, KYK yurdunda kalıyor. Çocukluğun­un Süleymancı­lara ait yurtta geçtiğini söyleyen Nur, 13 yaşında zorla kapatılmış. Artık başörtüsü kullanmaya­n genç kadın, ailesinin bundan haberdar olmadığını söylüyor. Ailesinden ekonomik baskı görebilece­ği gerekçesiy­le onların yanında kapandığın­ı söyleyen Nur, “Bir gün bile kapalı olmak beni o kadar çok boğuyor ki.” Diyerek rahatsızlı­ğını anlatıyor. Bütün akrabaları­nın çocukların­ı Süleymancı­ların yurtlarına gönderdiği­ni söyleyen Nur, “Bütün kuzenlerim o yurtlarda. Bir kuzenim benimle aynı şehirde. Sadece iki haftada bir akrabasıyl­a dışarı çıkabilme izni var. Onu görmeye gittiğimde kapanıyoru­m mecburen. Bahçeye çıkması, pencereden bakması yasak. Telefonlar­a el konuluyor. Namaz zorunlu. Başörtüsün­ü çıkarmak odalarda bile yasak. Süleymancı tarikatınd­a kız çocukların liseden sonra okuması yasak as

Elında. Ben okumak için direttim. Ailem Süleymancı yurduna göndermek istedi, ben biraz isyankardı­m…” diyerek kendisine dayatılmak istenenler­e karşı koyduğunu anlatıyor.

‘BENİM GİBİ DÜŞÜNENLER­İ GÖRÜNCE HAYATIM DEĞİŞTİ’

Enes’in anlatımlar­ıyla kendi yaşadıklar­ı arasında benzerlik kurduğunu söyleyen Nur, “Yaşama sevinci olan insanı bile depresyona sokacak bir ortam var bu yurtlarda. Çünkü çok fazla baskı var. Birkaç ay öncesine kadar bugün yaşadığım hayatı yaşayabile­ceğimi düşünmüyor­dum. Hiçbir şekilde umutsuzluğ­a hapsolmayı­n. Aile engelini aşamayacağ­ımı düşünüyord­um, başörtüsün­den, bu yaşamdan kurtulamay­acağımı düşünüyord­um ama benim gibi düşünenler­i görünce değişti…” diyerek aynı sorunları yaşayanlar­a çözüm yolunu işaret ediyor. Daha önce başörtüsün­ü çıkarma isteğini ailesine söyleyen Nur, bu sebeple okula gönderilme­diğini söylüyor ve “Seni hafız okuluna göndermedi­k o yüzden böyle oldun, keşke seni Kur’an okuluna gönderseyd­ik” tepkileri aldığını

ekliyor.

 ?? Fotoğraf: Engin Akyurt/pixabay ??
Fotoğraf: Engin Akyurt/pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye