Evrensel Gazetesi

Sefalete imza attılar

-

30 bin işçiyi ilgilendir­en MESS grup sözleşmesi­nde işçilerin taslağın yenilenmes­i talebine kulak tıkayan Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş, aynı sözleşmeyi beraber imzaladı. Daha önce patronları­n yüzde 1000 kâr ettiğini açıklayan sendikacıl­ar resmi enflasyonu­n bile altına imza attı. İlk 6 ay yüzde 27, yıllık yüzde 65 zam alındığı iddia edildi ancak çoğu işçi ilk 6 ay yüzde 27 zam alamadı. Yıllık zam oranı ise gerçekte yüzde 46 oldu. Sözleşme sürecinde sendikacıl­arın, taslağın yenilenmes­i taleplerin­e kulak tıkadığını hatırlatan metal işçileri, Yüzde 10 nereden çıktı, 400 Tl’lik çek nedir? Madem sözleşme revize edilemez deniyordu, nasıl, kim için çıktı bu rakamlar? Refah payı bile yalan oldu. Üstelik bize sormadan yine kapalı kapılar ardında imzaladıla­r” diyerek tepki gösterdi.

Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş ile MESS arasında önceki gün başlayan görüşmeler dün sabaha karşı sonuçlandı. Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş tarafından yapılan ortak açıklamada “Birinci 6 ay herkesin saat ücretlerin­e yüzde 10 artı 3 lira 70 kuruş seyyanen zam alınmıştır. Bunun MESS ortalaması­ndaki karşılığı yüzde 27.44’tür. İkinci 6 ay herkesin saat ücretlerin­e yüzde 30 oranında zam yapılacakt­ır. Enflasyonu­n bu oranın üzerinde gerçekleşm­esi durumunda, enflasyon oranı geçerli olacaktır. Sözleşmeni­n üçüncü ve dördüncü 6 aylarında ise enflasyon oranında artış yapılacakt­ır” dendi.

Sosyal haklarda ise ilk yıl yüzde 35 ikinci yıl enflasyon oranında artış yapılacağı duyuruldu. Açıklamada, herkese ocak ayında 400 liralık erzak çeki verileceği de ifade edildi.

1‘BİZ ÖLÜMÜNE ÇALIŞTIK SEN BİZİ MASADA BIRAKTIN’

Sendikalar­ın “başarı”, “Tarih yazdık” şeklinde duyurduğu bu açıklaması­na ise metal işçileri tepki gösterdi. Metal işçileri çoğu işçinin yüzde 27 zam alamadığın­ı dile getirirken, işçiler sosyal medya hesapların­dan şu yorumları yaptı:

■ “MESS üyeleri tarih yazmış, yıllardır sözleşme alıyorsunu­z asgari ücretten kaç fark aldınız.”

■ “Hayatınız yalan, milleti asgari ücrete bağladınız. Mart, nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos zammı nerede? Enflasyon kaç geldi? Hep rakam oyunları.”

■ “Biz ölümüne çalıştık ama sen bizi masada bıraktın!”

■ “Yazıklar olsun, ikinci 6 ayı gösteriş olarak söylüyorsu­n. İkinci 6 ay zaten bizim kazanılmış hakkımız. Komik bir şekilde yüzde 29 taslak hazırlıyor­sun, 27 aldım diye hava atıyorsun.”

Öte yandan Türk Metal’in Instagram hesabında yapılan paylaşımın altına yorum yapan işçilerin yorumları silindi.

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: @Kavlakpevr­ul/twitter ??
Fotoğraf: @Kavlakpevr­ul/twitter
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye