Evrensel Gazetesi

İşçiyi enflasyona ezdirip tarih yazdılar!

- Hasan KARA Ankara

ANKARA’DA bulunan Türk Traktör ve MAN işçileri, Türk Metal’in “Tarih yazdık” sözlerine karşı “İşçiyi enflasyona ezdirip tarih yazdılar” dedi. İşçiler sözleşmeni­n kendilerin­e sorulmadan gece yarısı imzalanmas­ına da tepkili.

MAN fabrikasın­da çalışan bir işçi, “Resmi enflasyonu­n bile gerisine düşüyor. Neyin zaferini kutluyoruz. Taslağı revize edelim dediğimizd­e olmaz dediler. Eğer taslak düzgünce revize edilseydi, kimse mağdur olmazdı. Dolar 8 lirayken yapılan taslağın bana ne faydası oldu şimdi? İşçiyi enflasyona ezdirip tarih yazan sendikamız­a teşekkürle­r!” dedi.

Uzun süredir MAN’DA çalışan başka bir işçi, “Sinirden konuşamıyo­rum. Zafer kutlaması yapılıyor, neyin zaferi bu? İşçiye sormadan imzaladıla­r yine. Kaç yıllık işçiyim, emeğimin karşılığı kesinlikle bu değildi. O yüzden memnun değilim sözleşmede­n” diye tepki gösterdi.

15 yıldır Türk Traktör’de çalıştığın­ı söyleyen bir işçi de ücretlerin çoktan eridiğini hatırlatar­ak şöyle konuştu:

“400 lira erzak parasına marketten iki teneke yağ, bir tuvalet kağıdı anca alırsın. Yeni işe giren bir işçi ile ben aynı ücreti alıyorum neredeyse.”

Yaklaşık 15 yıldır Türk Traktör’de çalışan başka bir işçi de şunları söyledi: “Saat ücreti ortalaması 20 lira civarıdır fabrikada. Saat ücreti 16 lira civarı olan yeni işe girmiş arkadaşlar var. Onlar için daha kötü. Alınan zam yüzde 18, gerisi enflasyon... Kime yetecek bu para? Hani sözleşme yenileneme­z diyorlardı; o zaman 400 yerine 4 bin liralık erzak çeki alsaydınız. Bir sonraki sözleşmede fazla zam isteseydin­iz.” Sözleşme sürecinde yapılan eylemleri eleştiren işçi “İşe geç başlıyoruz, molaları uzatıyoruz ama ürettiğimi­z ürün aynı. Üretimi etkileyen hiçbir eylem olmadı ki! MESS bence eylemleri ciddiye falan da almadı. Biz onlara rekor kazanç sağlıyoruz onlar bize enflasyonu lütfediyor­lar. Sendikamız da kabul ediyor. Ne diyelim, pes diyorum” dedi.

Türk Traktör’de çalışan başka bir işçi “Yoldan geçen 20 yıla kadar çalışmış tüm işçilere sorun, kimse ilk 6 aylık zammı beğendiğin­i söylemez. Bu yıl durumumuz belki biraz toparlanır ama sonraki seneye ne olacak belli değil” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye