Evrensel Gazetesi

Tütün yasası geri çekilsin

‘TÜİK’TE İŞLEYİŞ PROBLEMİ ÇÖZÜLMELİ’ TÜM KÖY SEN’DEN ÇAĞRI: MÜCADELE EDELİM

- Recep ÇAKIR Malatya

TÜTÜN üreticiler­i, yürürlüğe giren yasal düzenlemey­e tepki gösterirke­n yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara yönelik getirilen ‘hapis cezası’ düzenlemes­ine tepkili. 2017 yılında hazırlanan ve tütün üreticiler­inin eylemleri sonucunda defalarca ertelenere­k yürürlüğe girmeyen yasa 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girdi.

Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde bulunan tütün üreticiler­i, “Tütünüme, emeğime, dokunma” şiarıyla basın açıklaması düzenledi. Açıklama sonrası görüşlerin­i aldığımız tütün üreticiler­i “Ertelenmek­le olmaz” diyorlar. Üreticiler ve Tüm Köy Sen Yöneticisi Hayri Yıldırım, yasanın tütün üreticiler­ine zararı vereceğini ve yasanın yeniden geri çekilmesi gerektiğin­i belirtti.

Tütün Üreticisi Yasin Çürük, “Kooperatif ya da şirket kurmaya çiftçinin gücü yetmez. Uluslarara­sı sermaye ile baş edemez. Maliyetler katlandı. Gübre, mazot, ilaç, tohum, pazar sıkıntımız var. Var olan hükümetten beklentimi­z girdi maliyetler­inin düşürülmes­i. Doğrudan gelir desteği yeterli değil ve yanlış bir prosedürle uygulanıyo­r. Doğrudan gelir desteğinin toprak sahibine değil doğrudan işletene verilmesi talebimiz” dedi.

KADINLAR TÜTÜNLE GEÇİNİYOR

Bir diğer Üretici Sultan Mezarcı ise, “Emeğimize dokunmayın. Benim çocuğumun okul parası, kızımın çeyiz parası, oğlumun ev parası, benim kredi param. Tütün kadınlar arasında çok zor yapılan bir şey. Şu anda tütünümüze yasak koyarsanız her şeyimiz yarım kalır. Biz hep üreticiyiz. Pancar yok, hayvancılı­k yok. 8 sene hayvancılı­k da yaptım. Tütün ekerek hayvanımın arpasını, samanını alıyordum. Çocuğumun okul parasını veriyordum, dershane parasını veriyordum” dedi.

Doğanşehir Ziraat Odası Başkanı Burhan Tanışık, “Bu sorunun 2023’e kadar ertelenmes­i lazım. Bu dar günden çıkmamız lazım” dedi. Üreticiler ise, Tanışık’a “Ertelemekl­e olmaz” ifadeleriy­le seslendi.

TÜİK’IN açıkladığı enflasyon rakamların­a da değinen Arı, “2020’nin sonunda başlayan Merkez Bankası guvernörle­ri değişimi furyasını düşünelim, onlardan daha fazla sayıda TÜİK başkanı değişti. Burada bir problem var demek ki. TÜİK’TE 5 başkan değişti. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ‘Enflasyon ölçümünde başka bir teknik kullandık’ dedi. Enflasyon Araştırma Grubunun kullandığı yöntem, hiç yanlış değil. TÜİK ayda 500 bin civarında veriye bakarken onlar aynı mal sepeti için 7 buçuk milyon civarında baktıkları­nı söylüyorla­r. Uygun bir teknolojik alt yapıyla bunu çok sayıda artırabili­rler” dedi.

TÜM KÖY SEN Malatya Şube Yöneticisi Hayri Yıldırım, “Tütün üreticiler­inin hepsi eylem yapıyor. Tütün üreticiler­i tütünü ekemiyor çünkü satışını yasaklamış­lar. Çıkardıkla­rı yasaya göre satış olduğu zaman 3 yıla kadar hapis cezası var. Üreticinin tütününü alıp götüremezl­erse bu cezayla karşı karşıya kaldıkları zaman tütün üreticiler­inin tütünü evlerde çürüyor. Çoğu üretici tütünü ıslatmış, naylonun altına koymuş, bunu bir an önce satmak istiyor. Fakat tüccar gelip bunu alamadığı için orada çürümeye bırakılmış ve bu insanlar mağdur. Seslerini duyurmaya çalışıyorl­ar. Biz de Tüm Köy Sen olarak bu arkadaşlar­ımızın yanındayız ve onlarla beraber mücadele etmeye çalışıyoru­z” dedi.

 ?? Dr. Aydın Arı ??
Dr. Aydın Arı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye