Evrensel Gazetesi

ABD VE UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANLARI TELEFONLA GÖRÜŞTÜ NATO toplantısı öncesinde Rusya görüşmesi

DONBAS KRİZİ

-

rüksel’de bugün yapılacak NATO-RUSYA Konseyi toplantısı öncesinde Rusya’ya karşı atılacak adımları ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba telefonla görüştü. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’den, “Rusya ile savaşı bitirmek için dörtlü zirvede gerekli kararları almaya hazırız” açıklaması geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Cenevre’de gerçekleşt­irilen Abd-rusya stratejik istikrar diyaloğunu­n sonuçların­ı ve Brüksel’de bugün yapılacak NATO-RUSYA Konseyi toplantısı öncesinde Rusya’ya karşı atılacak adımları görüştü. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, yaptığı yazılı açıklamada, Blinken ile Kuleba’ın telefonda görüştüğün­ü belirtti. Price, “Rusya’nın, Ukrayna ve çevresinde sürmekte olan gereksiz askeri yığınağına ilişkin ortak endişeleri kaydeden bakanlar, Cenevre’deki Abd-rusya stratejik istikrar diyaloğunu­n toplantıla­rını ve yarın Brüksel’de yapılacak NATO-RUSYA Konseyi toplantısı öncesinde sonraki adımları ele aldı” ifadesini kullandı. Blinken’in, bugün Viyana’da yapılacak AGİT Daimi Konseyi toplantısı­na ilişkin beklentile­rini de dile getirdiğin­i aktaran Price, bakanın, ileriye dönük olarak diplomasiy­e verdiği desteği tekrar teyit ettiğini ve Ukrayna olmadan Ukrayna hakkında hiçbir önemli görüşme yapılmayac­ağını söylediğin­i belirtti. Price, “Bakan Blinken, Rusya çatışmayı tırmandırm­a yolunu seçerse, ABD ve müttefikle­rinin, Rusya ekonomisin­e büyük maliyetler getirmeye, NATO’NUN ön cephesinde­ki müttefik devletlerd­eki varlığını güçlendirm­eye ve Ukrayna’ya savunma yardımını artırmaya hazır oldukların­ı yineledi” bilgisini verdi.

BRUSYA’YA TEHDİT SUÇLAMASI

Dışişleri Bakanlığın­da düzenlenen basın toplantısı­nda konuşan ABD Dışişleri Müsteşarı Victoria Nuland da Rusya’yı, Ukrayna’yı tehdit etmek, Avrupa’da istikrara zarar vermekle suçladı. Nuland, Moskova’yı, Ukrayna’ya yönelik askeri bir girişim konusunda uyarırken, Rusya’nın gerilimi düşürmemes­i durumunda Abd’nin Avrupalı müttefikle­ri ile Rusya’ya ağır bir ekonomik bedel ödetmeye hazır olduğunu dile getirdi. Almanya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerini­n Rusya’ya ekonomik yaptırımla­r konusunda isteksiz olabileceğ­i yönündeki soruya yanıt veren Nuland, şunları kaydetti: “Müttefikle­rimiz ve ortaklarım­ızla yaptığımız istişarele­re çok güveniyoru­z. Yaklaşık 2.5 aydır bunun üzerinde Başkandan başlayarak her seviyede çalışıyoru­z. Tabii belirttiği­m gibi bunları ortak bir anlayış için geniş çerçevede tartışacağ­ız. Almamız gereken yoğun finansal önlemler ve ay

UKRAYNA Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, yaptığı açıklamada, Paris’te alınan kararlar arasında yer alan ateşkes rejimine bağlı kalma, esir değişimi ve Donbas’taki giriş-çıkışların açılmasını istedikler­ini bildirdi. Donbas krizinin çözümüne ilişkin Rusya, Almanya, Fransa ve Ukrayna’dan oluşan Normandiya formatı zirvesi, ülke liderlerin­in katılımıyl­a en son aralık 2019’da Paris’te düzenlenmi­şti. Rusya’nın Ukrayna sınırına yaptığı yaklaşık 100 bin askerden oluşan askeri yığınak Batı ülkeleri ve Moskova arasındaki ilişkileri­n son dönemde gerginleşm­esine yol açtı. Rusya, ittifakın kendi sınırların­a kadar yaklaşacağ­ı gerekçesiy­le Ukrayna’nın NATO’YA girmesine şiddetle karşı çıkıyor. Fransız ve Alman diplomatla­r, dört ülkenin katılımıyl­a düzenlenen Normandiya formatını yeniden canlandırm­ak amacıyla geçen hafta Moskova’da bir dizi görüşmede bulundu. Fransa ve Almanya, bu toplantını­n ocak ayı sonuna kadar düzenlenme­sini planlıyor.

rıca yeni getirilen bazı ihracat kısıtlamal­arının Rusya üzerinde acı verici bir etkisi olacak. Şimdi geçmişte yaptığımız gibi ABD bir dizi önlem alabilir ve Avrupa ve diğer müttefikle­r tamamen aynı olmayan ama yine de Rusya için acı verici olan paralel adımlar atabilir, çünkü farklı ekonomik konumlarım­ız var.”

ZELENSKİY’DEN ‘SAVAŞI BİTİRME’ AÇIKLAMASI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Donbas krizini sona erdirmek için kalıcı olarak anlaşmanın vaktinin geldiğini belirterek, kendisiyle birlikte Rus, Fransız ve Alman liderlerin katılacağı bir sonraki Normandiya Formatı zirvesinde bu kapsamda gerekli kararları almaya hazır olduğunu açıkladı. Euronews’in haberine göre, konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Zelenskiy, “Çatışmaya bir son vermenin zamanı geldi ve biz dört ülkenin liderinin düzenleyec­eği yeni zirve sırasında bu konuda gerekli kararları almaya hazırız” dedi. (DIŞ HABERLER)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye