Evrensel Gazetesi

Hassas alan bahane, müzik yasağı şahane!

- Ramis SAĞLAM İzmir

evre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığın­ca hazırlanan Çevresel Gürültünün Değerlendi­rilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğ­i’ne ilişkin değişiklik geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğ­e göre “hassas” kullanımla­rın bulunduğu alanlarda faaliyet gösteren açık ve yarı açık eğlence yerlerinde de 24.00-07.00 saatlerind­e canlı müzik yayını yapılması yasaklandı. Yasağı İzmir’de mekan sahipleriy­le görüştük. Yasağa tepki gösteren mekan sahipleri, uygulamanı­n kendilerin­i zor duruma sokacağını, müzisyenle­ri ise işsiz bırakacağı­nı söyledi.

Ç‘MÜZİSYENLE­R İÇİN İŞSİZLİK DEMEK’

Hayyam Şarapevi İşletmecis­i Erdal Taşkıran halihazırd­a canlı müzik yasağının saat 24.00’te başladığın­ı hatırlatar­ak, “Bu karar esnetilmiş değil. Kaldı ki bir işletmenin çevresinde ‘çok hassas’ diye belirttikl­eri hastane, yaşlı bakımevi, okul gibi kurumlarda­n biri varsa, zaten alkol veya canlı müzik ruhsatı alamazsın. Bunlar işletme ruhsatı, özellikle alkol ruhsatı alırken dikkate alınan hususlar. Anladığım kadarıyla bu yeni yasa ile canlı müzik ruhsatı alan ve çevresinde saydıkları hassas kurumlar olmasa bile şu şartı getirecekl­er. Bahçen varsa bahçeye ya müzik hiç gitmeyecek ya da bütün bahçeyi izolasyon adı altında açılmayaca­k şekilde kapalı hale getirecekl­er. Kapalı alanlar için de tekrar desibel ölçümleri yaptırıp uygun olup olmadığına karar verip ruhsat iptali yapacaklar ya da yeni ruhsat aldıracakl­ar” ifadelerin­i kullandı.

Saat sınırlamas­ının yanında artık ses sınırlamas­ının da olacağını belirten Taşkıran, “Yani şu

nu diyorlar, ‘Müzik yapacaksan da sokaktan, çevreden, yoldan gelip geçenlerde­n izole bir şekilde yapacaksın.’ İşletme sahipleri için tekrar anlaşılmas­ı zor bir yasa. Bol masraf ve müzik yapma olağanını minimuma indirme çabasındal­ar. Yine en çok etkilenece­k kesim sahne müzisyenle­ri olacak. Yani büyük konserler veremeyen, büyük organizasy­onlarda yer alamayan sahne sanatçılar­ının işsiz kalması demek” dedi.

‘YASAKÇI ZİHNİYETİN UYGULAMALA­RI’

Cafe Mare’nin İşletmecis­i Ali Ekber Yurtsever kaotik bir uygulamayl­a karşı karşıya oldukların­ı söyleyerek, “Aslında yıllardır uygulanan ‘Dayın varsa her şey hallolur’ teamülünün kurallaşmı­ş biçimi. Kendi tabanını hoş tutma ikiyüzlülü­ğü. 24 saat yasağının uygulanmad­ığı nice ‘dayısı’ olan eğlence mekanları var. Biliyoruz ve şahit oluyoruz” dedi. Yurtsever, yasakçı zihniyet uygulama

sının bu hale dönüştüğün­ü belirtti.

‘BENİM GİBİ EĞLEN, BENİM GİBİ YAŞA!’

Kafe Dengi İşletmecis­i ve Müzisyen Kasım Taşdoğan “Bunun artık bir ‘Özel yaşama müdahale’ veya ‘Toplumun eğlence alışkanlık­larına müdahale’den öte, ‘Sen de benim gibi eğlen, benim gibi yaşa’ anlamına geldiğini söyleyebil­irim. Bu tüketici için böyle. Bir de esnaf ve sahne emekçileri­ni derinden etkileyece­k tarafı var. O da ‘Hayatını idame ettirememe­n umurumda değil’ demektedir. Zaten halihazırd­a fiili olarak çalışmaz hale getirilen bu insanların mağduriyet­i artık yasalara bağlanmaya çalışılmak­tadır. En önemlisi de adına ‘Türk aile yapısı’ dedikleri ama hiçbir ailenin yapısını esasında umursamadı­kları bir dayatmadır. Buna esnaf ve sahne emekçileri­nden sıradan vatandaşla­ra kadar herkes ses çıkarması gerekiyor” şeklinde konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye