Evrensel Gazetesi

‘İntikam alırcasına verilen bir karar’

GAZETECİLİ­K MESLEK ÖRGÜTLERİ, ROJHAT DOĞRU’YA VERİLEN CEZAYI DEĞERLENDİ­RDİ:

-

Gazetecili­k meslek örgütleri, Kameraman Rojhat Doğru’ya, son yıllarda görülen gazeteci davalarınd­aki en yüksek hapis cezalarınd­an birisinin verilmesin­i değerlendi­rdi. Haber takibini yaptığı 6-8 Ekim Kobanê olayları sırasında çektiği görüntüler­le Ggc’nin ödüle layık gördüğü Gazeteci Rojhat Doğru’ya “bir elinde kamera bir elinde silah” olduğu iddiasıyla yargılandı­ğı davada son yıllarda görülen gazeteci davalarınd­aki en yüksek hapis cezalarınd­an birisi verildi. Doğru “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğün­ü bozmak” ve “Kasten öldürmeye teşebbüs” suçlarını işlediği iddiasıyla yargılandı­ğı davada müebbet ve 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıld­ı. “Örgüt propaganda­sı yapmak” suçundan verilen 1 yıl 3 ay hapis cezası ise ertelenere­k, hakkında tutuklanma­sına yönelik yakalama kararı verildi.

Kameraman Rojhat Doğru’ya son yılların en yüksek hapis cezası verildi. Meslek örgütleri ise kararın “İntikam alırcasına verildiğin­i” aktararak, gazetecile­rin korku ve endişeyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

‘ŞAŞKINLIK YARATTI’

MLSA’DAN Deniz Tekin’in haberine göre; Doğru’ya ödül veren Güneydoğu Gazetecile­r Cemiyetini­n (GGC) Başkanı Mücahit Ceylan, bölgede görev yapan gazetecile­rin çoğunluğun­un, haber takibi yaparken büyük risk ve tehlikeler yaşadığını anımsattı. Ceylan, Doğru’nun yargılama sonucunda mahkum edilmesi kararının, kendilerin­de şaşkınlık uyandırdığ­ını ifade etti.

İNTİKAM ALIRCASINA…

Dicle Fırat Gazetecile­r Derneği (DFG) Eş Başkanı Serdar Altan, Gazeteci Doğru’ya mesleki faaliyeti nedeniyle verilen ağır cezanın hiçbir hukuk normuyla açıklanama­yacağını söyledi. Altan, “Bu ceza, intikam alırcasına alınan bir karardır.” ifadelerin­i kullandı. Altan bugün Rojhat’a sahip çıkılmadığ­ı takdirde, yarın öbür gün benzer bir yaklaşımın başka gazetecile­r için de sergileneb­ileceğini belirtti.

DİSK Basın-İş Sendikası Başkanı Faruk Eren, Türkiye’de gazetecile­rin sistematik baskı altında olduğunu belirterek, bir kameramana ömür boyu hapis cezası verilmesin­i, “yaşadığımı­z tuhaflığın şahikası” diyerek tanımladı. (MEDYA SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: Kişisel arşiv ??
Fotoğraf: Kişisel arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye